Meer bereiken dankzij je lichaamstaal: 5 tips
Met onze non-verbale communicatie zeggen we vaak nog meer dan met woorden. Vandaar: deze 5 manieren van lichaamstaal én hoe je overkomt bij anderen.
Sollicitatiegesprekken kunnen op zijn minst gezegd een beetje ongemakkelijk zijn. Het is weinigen gegeven om volledig ontspannen en in 5 minuten tijd de personeelsmanager helemaal in te palmen. Dat is ook helemaal niet erg, maar sommige dingen moet je toch echt wel vermijden als je kans wil maken op die job.
Een enquête uitgevoerd bij 2.000 personeelsmanagers zorgt voor wat extra cijfermateriaal.
De eerste indruk die je maakt, wordt voor meer dan de helft gevormd door de manier waarop je je kleedt en gedraagt (lichaamstaal dus), en voor 38% door de toon van je stem en je taalgebruik.
1. Een slap handje geven bij de begroeting
Doe je dit wel, dan maak je net als 26% van de kandidaten daardoor niet zo’n goede eerste indruk. Geef dus steeds een stevige handdruk.
2. Veel bewegen
Wanneer je hebt plaatsgenomen op je stoel, beweeg dan niet continu met je benen en hou je armen niet gekruist. Wees je dus bewust van je lichaamstaal. Bepaalde gedragingen tonen dat je zenuwachtig en/of onzeker bent. Probeer je voeten op de grond te houden en hou je benen stil. Hou je armen ook niet de hele tijd gekruist, zoals 21% van de kandidaten, dat komt immers onvriendelijk over.
3. Een futloze houding
Met een energieke lichaamshouding kom je dynamisch over en onderscheid je je van de 33% sollicitanten die daar geen aandacht aan schenkt.
4. Zenuwachtig wriemelen of aan je kledij prullen
Iets wat 33% van de kandidaten voortdurend doet. Want daarmee leid je de HR-manager af en zal hij of zij naar je kledij zitten staren in plaats van naar je antwoorden te luisteren. Hetzelfde geldt voor aan je haar of gezicht pulken. Maak niet dezelfde fout als 21% van de sollicitanten.
5. Geen oogcontact maken met je gesprekspartner
67% van de kandidaten ziet dit over het hoofd en hypothekeert zo zijn kansen op de job.
6. De hele tijd bloedserieus kijken
Niet glimlachen is uit den boze. Mensen die makkelijk glimlachen worden door anderen vaak vriendelijk gevonden. Belangrijk om te onthouden voor de 38% van de kandidaten die niet eens een kort glimlachje tevoorschijn tovert tijdens een sollicitatie.
7. Kledij dragen waarin je je niet comfortabel voelt
Je zal je onzeker voelen en dat gaat heus niet ongemerkt voorbij.
8. Je onverzorgd of te trendy kleden
65% van de personeelsmanagers geeft dan wel aan bij kandidaten met dezelfde kwalificaties de best geklede te kiezen. Tegelijk zei echter ook 70% dat ze liever geen te trendy geklede kandidaten zien.
CHECK: Solliciteren in stijl... do’s en don’ts
9. Veel handbewegingen maken
9% van de sollicitanten maakt deze fout. Het is goed je woorden te ondersteunen door bewegingen te maken met je handen, maar overdrijf hier niet mee.
10. Te veel op je gemak zijn als je moet wachten
Als je een tijdje aan de receptie moet wachten, zit dan niet mee te neuriën met je iPod en werk ook je make-up niet bij. Het is belangrijk je ook daar al professioneel te gedragen.
11. Je gsm niet uit zetten
Je komt erg ongeïnteresseerd over als je gsm rinkelt én zeker als je deze nog eens opneemt ook.
12. Niets weten over het bedrijf
Informeer je vooraf over je mogelijke toekomstige werkgever. De helft van de sollicitanten doet dit niet.
13. Ongeïnteresseerd overkomen
Met enthousiasme geraak je een heel stuk verder.
14. Niet meer weten voor welke functie je komt solliciteren
Indien je vraagt naar een meer gedetailleerde omschrijving van de job, verhoog je je kansen.
15. Jezelf niet verkopen
Vergeet niet alle kwalificaties te overlopen die je hebt voor de functie.
Als je onvoorbereid naar het gesprek gaat, zal je te veel improviseren. Bereid je dus goed voor over wat je wil zeggen en vragen. Een beetje overdrijven over jezelf mag.
EXTRA: 7 tips om indruk te maken bij het solliciteren
16. Je te hard concentreren op wat jij wil
Het draait om wat jij kan betekenen voor het bedrijf waar je solliciteert. Zoek uit wat jij kan doen om het probleem dat ze hebben op te lossen. Wie de beste oplossing is voor het bedrijf zal aangenomen worden.
17. Te veel uitleg geven waarom je je vorige job bent kwijtgespeeld
Bereid je voor om kort relevante werkervaringen te kunnen beschrijven. Niet uit je woorden komen bij het omschrijven van je vorige jobs is niet goed. Geef zeker niet de indruk dat je je vorig job nog heel erg mist.
18. Slecht praten over ex-werkgevers
Dit heeft alleen maar een averechts effect. De interviewer zal immers denken dat je een klager bent.
19. Tijdens een eerste gesprek informeren naar extralegale voordelen, bonussen, vakantie etc.
Je weet nog niet eens of ze jou willen aannemen! Wacht liever het juiste moment af. Een tweede gesprek is daarvoor geschikter.
20. Wees geen grijze muis, maar ook geen superheld
Vergeet geen vleugje humor en een dosis warmte toe te voegen aan het gesprek.
Wees geen grijze muis, maar onderscheid je op een of andere manier van de andere kandidaten. Zonder te overdrijven.
(mr)
27 oktober 2021Met onze non-verbale communicatie zeggen we vaak nog meer dan met woorden. Vandaar: deze 5 manieren van lichaamstaal én hoe je overkomt bij anderen.
Een sollicitatiegesprek neemt al gauw een uur in beslag. Maar het zijn de eerste en de laatste drie minuten die bepalen of je uiteindelijk de job krijgt.
De uren voor je als sollicitant de deur binnengaat, kunnen van doorslaggevend belang zijn. Wij geven je vijf onverwachte tips.
“Ik heb zelf nog meegemaakt dat een kandidaat zegt: voor welke functie ben ik nu aan het solliciteren?” (Prof. Karel De Witte, K.U.Leuven)
Soms hebben HR-managers een aantal vragen in petto waar je in eerste instantie misschien niet aan gedacht had. Bijvoorbeeld deze 8 sollicitatievragen …
"Er is geen enkele reden om in paniek te slaan. Zelfs als je niet de perfecte kandidaat bent, kan je de job nog binnenhalen."
6 op de 10 werkzoekenden zien hun sollicitatiegesprek als een flirt. Een meerderheid wijst een baan af als de toekomstige collega's 'niet hun type' zijn.
Goed nieuws voor de fietsers onder ons: sinds 1 mei 2023 heeft elke werknemer die naar het werk fietst recht op een belastingvrije fietsvergoeding!
Als student mag je dan wel een groentje zijn, je beschikt al over flink wat skills om de arbeidsmarkt met het nodige vertrouwen te betreden. Wij lijsten ze voor je op.