‘Passies zijn interessanter voor recruiters dan competenties’
Passie voor de job, het is een verwachting die steeds vaker opduikt in personeelsadvertenties. Wat is passie? Laat het zich meten? Peter Monsieurs legt uit.
Je cv is tip top in orde, zeg je? Maar heb je je al eens verplaatst in de schoenen van een rekruteerder. Zij lezen honderden cv’s per dag. Als je dezelfde buzz woorden gebruikt als je concullega’s, heb je een pak minder kans om aangenomen te worden. Wees dus origineel. Niet enkel in je motivatiebrief, cv, maar ook op je sociale mediaprofielen.
‘Creatief’ omschrijft misschien perfect je unieke persoonlijkheid, maar jammer genoeg gebruiken honderden andere sollicitanten dezelfde term. Rekruteerders hebben dit woord al zoveel gezien dat ze dit niet meer positief beoordelen.
Op LinkedIn was ‘Creatief’ de laatste jaren hét meest gebruikte woord door professionals. Zelfs door professionals die niet actief zijn in de creatieve sector. Beter is om voorbeelden op te sommen van je creativiteit. Schrijf een aantrekkelijke motivatiebrief of maak een creatieve video met de highlights van je carrière.
Het is veel beter om te vermelden hoeveel jaar ervaring je hebt, welke technische vaardigheden je nodig had voor de jobs die je gedaan hebt en welke aantoonbare resultaten je geboekt hebt. Je kan dit doen door middel van grafieken of andere visuals. Niet veel sollicitanten doen dit. Visuals doen meer dan enkel je cv er beter doen uitzien, ze voegen geloofwaardigheid toe aan je claims, de rekruteerder zal je zo sneller geloven.
Wat bedoel je juist wanneer je jezelf omschrijft als resultaat georiënteerd? Bedoel je dat je de doelen haalt die je baas je stelt? Elke werkgever verwacht dit van zijn personeel.
‘Resultaat georiënteerd’ is een heel subjectief begrip. Beter is om je vaardigheden en bereikte resultaten concreet te benoemen door de namen en resultaten van de projecten waarop je werkte te vermelden.
Rekruteerders kunnen heel makkelijk checken of je écht gepassioneerd bent voor de job waarvoor je solliciteert. Eén blik op je sociale mediaprofielen volstaat. Als je echt houdt van wat je doet of gestudeerd hebt, dan moet je Facebook, LinkedIn en Twitter account vol staan met updates hierover. Je sociale mediaprofielen zullen gevuld zijn met alle geweldige zaken die er gebeuren in de sector van je dromen.
Nogmaals, maak het concreter. Vervang het woord ‘gepassioneerd’ door voorbeelden van hoe erg je houdt van wat je doet. Bijvoorbeeld: details van relevante projecten die je gedaan hebt. Als je een programmeur bent, voeg dan info toe over apps die je ontwikkeld hebt voor jezelf of voor het plezier.
Het klinkt misschien chique, maar jezelf expert noemen op je cv lijkt alsof je jezelf te mooi wil voorstellen. Het is fijn als anderen je zo omschrijven, maar als je over jezelf praat hou je het best meer bescheiden.
Je bewijst je expertstatus beter met voorbeelden dan het vlakaf te benoemen. Lijst de boeken of artikels op die je geschreven hebt, de interviews met jou die in de pers zijn verschenen, de events die je als spreker hebben uitgenodigd ed.
Dit geeft een fout beeld. Het lijkt alsof je een bandwerker bent die enkel doet waarvoor hij betaald wordt. Niet meer en niet minder. Gebruik beter woorden die leiderschap en initiatief oproepen.
Het is een onmisbare eigenschap, maar rekruteerders vinden niet dat dit op cv’s moet vermeld worden. Waarom? Ze kunnen je communicatievaardigheden binnen enkele seconden beoordelen. Als je cv en motivatiebrief slecht opgebouwd is of vol fouten staat, wat is dan de waarde van het woordje ‘communicatief’ op je cv?
Dus lees je cv een paar keer na. Besteed er 30 minuten extra aan zodat het de aandacht trekt.
(mr)
6 april 2021Passie voor de job, het is een verwachting die steeds vaker opduikt in personeelsadvertenties. Wat is passie? Laat het zich meten? Peter Monsieurs legt uit.
In deze gids loodsen we je stap voor stap naar het perfecte cv...
Saaie interviewgesprekken en voorgekauwde cv’s zijn zo goed als verleden tijd. Enkele nieuwe tactieken toegelicht...
Wie maar een minimum van enthousiasme tijdens zijn sollicitatie vertoont, is reeds vergeten nog voor het gesprek ten einde is. Hoe moet het zeker NIET?
Je bent niet zoals alle anderen, dus ook je (creatief) cv springt uit de band. Dat kan zeker geen kwaad, maar pas wel op met té creatieve vondsten.
Enkele zwakke punten op je cv waarvan je niet goed weet hoe je ze beter kan doen lijken? Met deze vijf tips camoufleer je ze erg gemakkelijk!
Veel mensen krijgen vaak te horen dat ze niet genoeg ervaring hebben voor een bepaalde job. 9 tips die je helpen om toch (voor die job) te solliciteren.
Er lopen bij bedrijven vaak heel wat sollicitaties per vacature binnen. Broodnodig dus van op te vallen in die hoop cv’s en sollicitatiebrieven!
Van alle mogelijke vragen die je tijdens een sollicitatiegesprek zou kunnen krijgen, is die naar je loonverwachtingen vaak een onvermijdelijke.