6de editie ‘We Are Chemistry’ slaat tenten op in Mechelen

Op ‘We Are Chemistry’ kunnen studenten en werkzoekenden op zoek gaan naar hun job van de toekomst in de chemie en life sciences.
‘We Are Chemistry’, het jobevent voor de chemie en life sciences, is aan zijn zesde editie toe. Dit keer niet in Antwerpen, maar in Congrescentrum Lamot in Mechelen. Ook in deze regio vind je heel wat toonaangevende bedrijven in deze sectoren.
Op ‘We Are Chemistry’ kunnen studenten en werkzoekenden op zoek gaan naar hun job van de toekomst in de chemie en life sciences.

‘We Are Chemistry’, een initiatief van POM Antwerpen met de steun van de provincie Antwerpen en sectorfederatie essenscia vlaanderen, werd zes jaar geleden opgestart om de veelzijdigheid aan bedrijven in de provincie en uiteenlopende soorten profielen die worden gezocht in de verf te zetten. "Naast de petrochemie in de haven telt Antwerpen heel wat andere toonaangevende bedrijven in de sector, verspreid over de hele provincie. Denk maar aan Procter & Gamble, Chemours of Dupont in het Mechelse of aan Pfizer en de farmacluster langs de N16 in Klein-Brabant. Ook in de Kempen zijn bedrijven als Soudal, Janssen of Praxair altijd op zoek naar technische maar ook andere profielen, zoals sales talenten of laboranten", zegt Ludwig Caluwé, voorzitter van POM Antwerpen en gedeputeerde voor economie.

Op woensdag 22 maart presenteren twintig bedrijven uit de sector in Congrescentrum Lamot zichzelf aan studenten en werkzoekenden. Net als tijdens de vorige edities kunnen bezoekers gratis deelnemen aan een speciale formule van speeddates met de bedrijven en een daarop volgende joblounge. Er is zowel een namiddag- als een avondsessie. Deelnemende bedrijven zijn Pfizer, EuroChem Antwerpen, Praxair, DuPont de Nemours, BASF, Total, Indaver, Covestro, INEOS Belgium, Janssen Pharmaceutica, Imerys, Evonik, Procter & Gamble, Oleon, Nippon Shokubai Europe, Soudal, Umicore, LANXESS, Chemours en Monsanto.

Industry 4.0

Thema dit jaar is 'Industry 4.0, big data, the internet of things'. Vandaag is er namelijk heel wat te doen rond de zogenaamde vierde industriële revolutie en de vraag is welke impact dit zal hebben op het aantal en de soorten jobs in de chemie en life sciences. In opdracht van essenscia Vlaanderen werd door de Antwerp Management School daarrond een studie uitgevoerd. Kernboodschap is dat de toenemende digitalisering vooral een impact zal hebben op de jobinhoud, waardoor werknemers en leidinggevenden meer en andere competenties nodig zullen hebben.

Wereldspeler

"De digitale transformatie is in de chemie, kunststoffen en life sciences al volop aan de gang. Het opleidingsaanbod afstemmen op deze jobs van de toekomst vormt dan ook een grote uitdaging voor het onderwijs en het HR-beleid in de ondernemingen. Onderwijs en bedrijfsleven zullen intensief moeten samenwerken om een evenwichtig antwoord te vinden op de vergrijzing van de werknemerspopulatie in verhouding tot de krapte van technische profielen op de arbeidsmarkt”, zegt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.

Met ruim 250 ondernemingen actief in de chemie, kunststoffen en life sciences, en een jaarlijkse toegevoegde waarde van ruim 5 miljard euro, mag de provincie Antwerpen zich een chemiecluster van wereldformaat noemen. “Industrie 4.0 kan onze internationale concurrentiepositie versterken, op voorwaarde dat de sector zich snel en flexibel aanpast aan de technologische en socio-demografische revoluties”, zegt Frank Beckx.

(br) - Gratis inschrijven via www.wearechemistry.be/jobevent 

We Are Chemistry
Digitale skills worden een must, waarbij digital natives hun meer ervaren collega’s kunnen helpen om de omschakeling te maken. Maar hoewel de technologie op de werkvloer razendsnel evolueert, zijn het vooral ook de sociale vaardigheden die aan belang winnen, zoals in team kunnen werken, creativiteit, empathie en analytisch vermogen. Met andere woorden: de lat komt voor medewerkers een stukje hoger te liggen. 24 maart 2017
Anderen bekeken ook