Ontslagen wegens kort haar
De Nederlandse stewardess Ilse Hesselberth werd door luchtvaartmaatschappij KLM ontslagen omdat haar haar te kort is. Jobat geeft tekst en uitleg ...
KLM had met de vakbonden cao-afspraken gemaakt waarin was opgenomen dat contracten van stewards en stewardessen beëindigd mogen worden wanneer ze de leeftijd van 60 jaar bereiken. Volgens de Commissie Gelijke Behandeling en de kantonrechter was er echter sprake van verboden leeftijdsdiscriminatie.
In de cao is bepaald dat contracten van onbepaalde duur aflopen wanneer de stewardess 60 jaar wordt, waarna ze van haar pensioen kan genieten. Wie toch wil doorvliegen, moet een verzoek indienen. Als dat gebeurt, wordt het contract normaal gezien met vijf jaar verlengd, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn zoals arbeidsongeschiktheid of slecht functioneren.
De rechtzaak kwam er naar aanleiding van een conflict tussen KLM en een 61-jarige stewardess. Na haar verzoek om vijf jaar langer te werken, kreeg ze een verlenging van een jaar aangeboden. Daarna zou opnieuw bekeken worden of ze nog mocht doorvliegen. De stewardess ging in op het voorstel, maar niet zonder protest.
Enkele maanden later ontstond er een ruzie over de schoenen van de stewardess. Volgens KLM moeten de stewardessen gladde leren schoenen dragen, terwijl de vrouw schoenen van suède droeg. De stewardess beschikte echter over een boekje waarin enkel aanwijzingen werden gegeven over de vereiste kleur van de schoenen (blauw), en niet over het materiaal waaruit die gemaakt moeten zijn.
Het contract van de vrouw werd na de ruzie niet verlengd, en de stewardess spande twee procedures aan bij de Commissie Gelijke Behandeling en de kantonrechter. De rechter stelde de stewardess in het gelijk. Volgens hem maakte KLM een verboden onderscheid op basis van leeftijd. De beëindiging van het arbeidscontract is daarom niet rechtsgeldig. Tot het moment dat de arbeidsovereenkomst op rechtsgeldige wijze eindigt zal de stewardess haar salaris doorbetaald krijgen.
(mo)
1 april 2011De Nederlandse stewardess Ilse Hesselberth werd door luchtvaartmaatschappij KLM ontslagen omdat haar haar te kort is. Jobat geeft tekst en uitleg ...
We worden ermee om de oren geslagen dat we met zijn allen langer zullen moeten werken. Maar de gangbare middelen om mensen langer inzetbaar te houden, werken niet.
Alvast creatiever dan de jongere medewerkers, concludeert Elske van Erp, onderzoekster aan de Universiteit Maastricht. Hoezo?
Het is toch anders dan tijdens het jaar. Maar er zijn voordelen verbonden aan solliciteren deze zomer. En ook mogelijkheden...
Bijna 1 op de 2 Vlamingen maakt minstens wekelijks overuren en voor 10% zijn ze dagelijkse kost. Hoe zien de huidige regels rond overwerk er precies uit?
Wanneer jouw job je een gelukkig gevoel geeft, mag je van geluk spreken: je behoort dan tot de 'happy few' die zich oprecht goed voelen op hun werk.
Social media zijn een krachtige tool om jouw imago en dat van jouw werkgever een boost te geven. Maar wat kan je precies posten, en wat beter niet?
Sinds 1 mei 2023 is een fietsvergoeding verplicht. Het precieze bedrag van die fietsvergoeding varieert per sector en bedrijf.
Met ruim 40 knelpuntberoepen is de bouwsector een knelpuntsector op zich...