Workaholics
Vorige

1 van 151

Volgende
Volgend artikel:

Wat winnen mijn collega's bij overwerk?

60 uur per week werken: ook in België?

In Rusland gaan stemmen op om een werkweek van 60 uur in te voeren. Wij vroegen ons af hoe zo’n voorstel bij ons zou onthaald worden.
#

Op dit ogenblik heeft Rusland een werkweek van veertig uur. Volgens de tweede rijkste man van Rusland Mikhail Prokhorov, moet dat opgetrokken worden naar zestig uur. Dat meldt express.be. Zo zouden de Russische werknemers hun inkomsten kunnen uitbreiden. De oligarch voegt er aan toe dat vele Russen ook bereid zijn om langer te werken en vaak nu al twee banen combineren. Een werkweek van zestig uur zou dat volgens hem officialiseren.

De oliegarch heeft veel kritiek gekregen op zijn uitlatingen, maar blijft bij zijn standpunt. "Een langere werkweek is uiteindelijk in het voordeel van de werknemer," voert Prokhorov aan. Critici merken echter op dat in zijn voorstellen het voor werkgevers makkelijker wordt om personeel te ontslaan en een aantal verworvenheden voor werknemers worden afgebouwd.

Kan zo’n 60 urenweek ook in België?

Iris Tolpe, manager Legal Department bij hr-dienstverlener Securex: “In België is zo’n piste ondenkbaar. Sinds 1 januari 2003 hebben wij een 38 urenweek, die is vastgelegd en daar kan niet aan geraakt worden. Geen enkele werkgever of economisch zwaargewicht zou in ons land de piste van een 50 of 60 urenweek lanceren. Dat is totaal onrealistisch.”

Kan er dan niet geraakt worden aan onze 38 urenweek?

Iris Tolpe: “In bepaalde gevallen kan de 38 urenweek bij ons opgetrokken worden naar 40 uur. Maar dan moeten werknemers recuperatiedagen krijgen, en mag het niet in strijd zijn met de sectorale afspraken. Welbepaalde bedrijven kunnen in piekperiodes de werkweek optrekken naar 50 uur. Maar dit is niet in alle sectoren mogelijk en werkgevers moeten altijd een hele procedure volgen. En het belangrijkste: over de hele referentieperiode (bijvoorbeeld één jaar) moet de gemiddelde wekelijkse werktijd 38 uur zijn.”

En wat met al die managers die overuren doen?

Iris Tolpe: “Alleen voor vertrouwenspersonen en werknemers met een verantwoordelijke functie geldt de 38 urenweek niet. Welke functies hieronder vallen en hoeveel uren ze dan wel mogen doen, is niet bepaald. Maar in de rechtspraak wordt duidelijk aangegeven dat het niet kan dat iemand zich 50 of 60 uur continu ter beschikking moet stellen van zijn werkgever. Waar het om gaat: die managers moeten hun werk afkrijgen, en daarbij geldt de common sense. Overuren doen, maar ook flexibiliteit voor de werknemer. Een algemene uitbreiding van de 38 urenweek is bij ons totaal ondenkbaar.”

(mr) 

1 december 2010