Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 281

Volgende
Volgend artikel:

Etiquette in het sollicitatiegesprek: 10 tips

6 vragen om te vermijden tijdens je sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek is hét moment waarop een recruiter nagaat of je een goede match bent voor een bepaald bedrijf. Het is eveneens het moment waarop jij ook zelf te weten kan komen of het bedrijf en de functie bij jou passen.

Wil je zoveel mogelijk informatie verzamelen tijdens het interview, dan denk je best even na over welke vragen jij wilt stellen aan je toekomstige werkgever. Onthoud echter dat zelfs doordachte vragen ongepast kunnen zijn tijdens een sollicitatiegesprek.

Om te voorkomen dat jouw sollicitatie op een sisser afloopt, stelde rekruteringskantoor Robert Walters een lijst samen van de vragen die je best vermijdt tijdens je gesprek.

1. "Wat houdt deze functie precies in?"

In de meeste gevallen vind je in een vacature een gedetailleerde jobomschrijving terug, die duidelijk maakt wat je belangrijkste verantwoordelijkheden zullen zijn. Wanneer jij tijdens je sollicitatiegesprek nog moet vragen naar de functie-inhoud, komt dit bij een recruiter over als een gebrek aan interesse en enthousiasme. Voor hem of haar zal het lijken alsof jij de jobomschrijving niet grondig doornam.

2. "Wat is de core business van jullie bedrijf?"

Vóor je op gesprek gaat, is het van belang dat jij je uitvoerig documenteert over het bedrijf waar je solliciteert. Wanneer je gedurende je sollicitatiegesprek nog vragen stelt over de core business van het bedrijf, weet de recruiter dat jij je niet verdiept hebt in de organisatie en kan hij/zij gaan twijfelen aan het feit of jij een geschikte kandidaat bent voor de job.

3. "Hebben jullie nog andere openstaande vacatures?"

Wanneer je tijdens een sollicitatiegesprek voor een bepaalde functie de vraag stelt naar andere openstaande vacatures, dan zal je een eerder arrogante indruk nalaten. Je impliceert met deze vraag immers dat jij voor om het even welke functie geschikt bent én je benadrukt dat je in principe niet echt interesse hebt voor de functie waarvoor je komt solliciteren.

4. "Zal ik lange werkdagen hebben?"

Het is zeker belangrijk om te weten in welk werkregime je terecht komt, maar wanneer je te vroeg in het rekruteringsproces de vraag stelt of er sprake is van lange werkdagen, kan dit de indruk wekken dat je over weinig werkijver beschikt. Formuleer je vraag dus anders en vraag naar de werkuren of de balans werk-privé.

5. "Hoeveel vakantiedagen zal ik hebben?"

De voordelen van een bepaalde functie worden pas besproken vanaf het moment dat je een concreet voorstel hebt ontvangen. Vermijd dus vakantiedagen en extralegale voordelen ter sprake te brengen tijdens een eerste sollicitatiegesprek. Hiermee kan je immers de indruk wekken dat je té zeker bent van je stuk en dit ondermijnt jouw positie als kandidaat.

6. "Hoeveel zal ik verdienen?"

Ook de vragen omtrent je toekomstige loon dienen pas besproken te worden nadat je een concreet voorstel hebt ontvangen. Gooi dit met andere woorden niet té vroeg op tafel.

(ss/vk/kv) - Bron: Robert Walters

19 augustus 2019
Anderen bekeken ook