Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

6 vragen die je carrière kunnen maken of kraken

Meestal krijg je enkel duidelijke feedback van je baas als je het helemaal verkorven hebt of tijdens een evaluatiemoment. Maar als je vooruit wil, dan kan je maar beter regelmatig polsen naar verbeterpunten.
#

Eerlijke feedback krijgen van je baas is belangrijk om te groeien, en om met of haar een band op te bouwen. Om die feedback uit te lokken, moet je soms zelf het initiatief nemen. Zo’n band hebben is altijd positief: zo weet je beter welk vlees je in de kuip hebt, en kan je je daar aan aanpassen. Als er ooit ontslagen zouden vallen, zal je dan minder snel op de radar verschijnen. Of gewoon: enkel al een goede relatie met je baas kan zelfs je stressniveau verminderen.

Omgekeerd kunnen ook collega’s of je baas je soms lastige vragen stellen en gevoelige informatie proberen los te peuteren die je misschien liever niet vrijgeeft, en dan is het de kunst daar goed mee om te gaan.

1. Hoe was je weekend?

Wanneer kan je het vragen? Maandochtenden zijn hectisch, iedereen heeft dan honderden dingen te doen. Maar probeer de kans te grijpen om je baas te vragen hoe zijn weekend was. Het is een concrete vraag die je de kans geeft om een persoonlijke band op te bouwen. Het gaat niet over professionele zaken, en dat is eens goed. Hoe specifieker de vraag, hoe beter. Bijvoorbeeld: heeft je zoon zijn voetbalmatch gewonnen? Is de schoolvoorstelling van je dochter goed verlopen? Hoe was het eten met klanten afgelopen zaterdag? Na die openingsvraag kan je nog een beetje door babbelen over koetjes en kalfjes.

Waarom is het belangrijk? Hoe meer je weet over je baas hoe beter. Als je weet wat hij of zij doet naast het werk, kan je dat belangrijke informatie opleveren. Zo kan je een band beginnen opbouwen die verder gaat dan voorgeprogrammeerde meetings, cijfers en to do’s. Als je toont dat je van vlees en bloed bent, zal je baas zich ook meer openstellen.

2. Ik zou het tof vinden om op project x te werken de komende maanden. Kan je daar rekening mee houden wanneer de projecten verdeeld worden?

Wanneer kan je het vragen? Wanneer je goed bent in je job en je toe bent aan een nieuwe uitdaging, én als je weet dat je de extra workload erbij kan nemen.

Waarom is het belangrijk? Managers houden van werknemers die willen bijleren en nieuwe verantwoordelijkheden willen opnemen. Die houding komt je altijd van pas.

3. Wat moet ik zeker niet meer doen? Wat moet ik opnieuw doen? Wat moet ik beginnen doen?

Wanneer kan je het vragen? Idealiter zijn dit vragen die beantwoord worden tijdens een evaluatie- of functioneringsgesprek. Indien niet, kan je dit echt wel zelf vragen aan je baas.

Waarom is het belangrijk? Er zijn waarschijnlijk veel dingen die je goed doet en die je baas graag heeft, maar misschien zegt hij of zij dat nooit. En omgekeerd zijn er ook zeer zeker zaken die je beter zou laten. Verplaats je in je baas zijn schoenen: wanneer kan hij zulke dingen zeggen? Op een gewone werkdag zijn er niet zo veel momenten waarop die zaken gezegd kunnen worden. Als je zelf een visje uitwerpt, zal hij of zij er met plezier op ingaan.

4. Waarom ben je vertrokken bij je vorige werkgever?

Wanneer kan het gevraagd worden? Als je nieuw bent op het werk of in het team, en mensen je achtergrond nog niet kennen.

Waarom is het belangrijk? Hou deze uitleg kort en helder (zeker als je je nieuwe collega’s of baas nog niet zo goed kent), en vertel niets negatiefs over je (vorige) werkgever. De wereld is klein. Wees niet verdedigend en focus op de toekomst. Blijkbaar heb je andere gewenste vaardigheden en/of waarden dan je (vorige) functie en bedrijf.

5. Wanneer je terugdenkt aan de beste werknemer die voor je werkte, wat maakte hem of haar zo goed?

Wanneer kan je het vragen? Dit is geen vraag die je aan je baas zomaar even stelt aan de koffieautomaat of tijdens de lunch. Wanneer je een serieus gesprek voert over projecten of tijdens het evaluatie- of functioneringsgesprekgesprek, kan je die vraag zeker op tafel gooien. Het kan je heel wat concrete info opleveren hoe je je kan verbeteren en het kan je helpen om vaardigheden aan te leren die je job makkelijker maken.

Waarom is het belangrijk? Wanneer je een goede relatie hebt met je baas, maar je wil naar een hoger niveau, en op termijn doorgroeien of opslag krijgen. Zo kan je erachter komen wat je baas het belangrijkste vindt in een werknemer. Daarna kan je je die vaardigheden eigen proberen te maken.

6. Wat zijn je ambities op korte en lange termijn?

Wanneer kan het gevraagd worden? Er zijn veel mogelijkheden: als er binnenkort een promotie uit te delen valt, of als er ontslagen zullen vallen, tijdens een evaluatiemoment met je baas. In dit laatste geval zijn er meestal geen directe bijbedoelingen of gevaren aan verbonden. Als je baas tevreden is over jou, kan het ook een verdoken vraag zijn of je nog tevreden bent over het salarispakket.

Waarom is het belangrijk? Het raakt de kern van je functioneren en de toekomst bij het bedrijf. Probeer te achterhalen met welk achterliggend doel de vraag gesteld wordt. Is het tijdens een evaluatiemoment, dan kan je zeer eerlijk antwoorden. Als je ambitieus bent, let dan wel op dat het niet lijkt alsof je je huidige job beu bent. Maak je kans op promotie dan kan je zeer duidelijk zeggen dat je hogerop wil.

(mr) 

5 maart 2014
Anderen bekeken ook