Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 282

Volgende
Volgend artikel:

Hoe tijdens een sollicitatiegesprek uitleggen dat je ontslagen werd?

6 to do's na een slechte sollicitatie

Na een sollicitatiegesprek beseffen dat je je kansen serieus hebt verpest, is allesbehalve een prettig gevoel. Als je liever niet bij de pakken blijft zitten en toch nog iets moois uit je gesprek wil halen, overloop dan zeker deze tips.
#

Een slecht sollicitatiegesprek kan verschillende oorzaken hebben. De zenuwen speelden je te veel parten of je bleek simpelweg onvoldoende voorbereid te zijn op die toch wel zeer specifieke sollicitatievragen. Wat de oorzaak ook is, deze zes tips kunnen helpen om toch nog iets positiefs uit die mislukte sollicitatie te halen.

Wat doen na een slechte sollicitatie? 6 tips!

1. Overloop het gesprek opnieuw

Ga eerst na wat er wél goed ging. Denk aan de (weinige) positieve zaken uit het gesprek, zodat je nadien in staat bent om met een minder verslagen houding over je blunders na te denken. Overloop dan wanneer en waarom het volgens jou de verkeerde kant uitging en lijst voor jezelf op hoe je het in de toekomst anders kunt aanpakken.

2. Vergeef jezelf

Oké, het is werkelijk balen dat je die gedroomde job niet in de wacht hebt gesleept en dat dit wellicht helemaal jouw schuld is. Maar het heeft echt geen zin om jezelf voor eeuwig te vervloeken. Zo laat je voor je het weet de moed immers voorgoed zakken en dat is ongetwijfeld negatief voor al je toekomstige sollicitaties. Accepteer je fouten en ga verder met je (sollicitatie)leven.

3. Leg uit wat misliep

Maak geen excuses, maar erken je blunders. Als je weet dat je bepaalde vragen gewoon verkeerd hebt begrepen en daarom de foute antwoorden hebt gegeven, leg dit dan uit in een soort van bedankmail. Let er wel op dat je niet teveel fouten benadrukt, want zo kan het lijken alsof je geen enkele vraag goed begrepen hebt. Bedank hen eveneens voor de tijd die ze voor jou hebben vrijgemaakt.

4. Gebruik een bedankbrief om extra zaken te benadrukken

Misschien ben je een cruciaal onderdeel van je huidige job vergeten te vermelden, waardoor het nu lijkt alsof je niet geschikt bent voor de functie, terwijl je dat wél bent. Eveneens kan je dit in een korte bedankbrief aanhalen en de werkgever herinneren aan jouw sterke kanten.

5. Verduidelijk externe oorzaken

Je interview kan ook slecht verlopen zijn, omdat je er door belangrijke recente gebeurtenissen, bijvoorbeeld het overlijden van een familielid, niet helemaal met je gedachten bij was. Als dat het geval was, dan is er niets mis mee om nadien even te bellen of te mailen om uit te leggen wat er precies gaande was. Wie weet krijg je zo net ietsje meer begrip.

6. Verontschuldig je niet voor het hele gesprek

Onthoud: het is niet omdat jij denkt dat je serieuze flaters hebt begaan, dat dit volgens de werkgever effectief zo is. Misschien viel het gesprek wel beter mee dan je denkt en focus je enkel op de negatieve zaken, waardoor je uiteindelijk de dingen die wél goed gingen vergeet. Verontschuldig je daarom nooit voor het hele gesprek, zo krijgt iedereen een slecht gevoel bij je sollicitatie, terwijl dat aanvankelijk misschien niet eens het geval was.

(nm) – Bron: Forbes.com 

27 juli 2012
Anderen bekeken ook