De ideale vakantie? Die hangt van jouw stresstype af
Als je op vakantie gaat, wil je het er goed van nemen. Maar hoe weet je of die prachtige vakantie je ook echt de boost gaat geven waar je naar verlangt?
Wanneer je je laptop of werktelefoon meeneemt op reis, herinner je jezelf voortdurend aan het werk dat bij thuiskomst ligt te wachten. Schuldig? Je bent zeker niet alleen: maar liefst een kwart van de werkenden is regelmatig online op vakantie en vindt het moeilijk om onbereikbaar te zijn.
Nochtans is verlof net bedoeld om afstand te nemen van collega’s en to do’s. Breng de thuisblijvers daarom ruim op voorhand op de hoogte van je geplande vakantie, geef hen een laatste stand van zaken voor je de deur achter je dichttrekt en stel een out of office in. Zo voel je niet voortdurend de druk om je mailbox te checken en kan je met een gerust hart je werk thuislaten. Out of sight, out of mind!
Vind je dat een lastige opgave? Maak dan naast je inpaklijstje ook een lijst met dingen die je niét mag meenemen. En wees daarin specifiek. Een boek in je koffer is bijvoorbeeld prima, maar lees geen dingen die ook maar iets met je werk te maken hebben.
CHECK: Ben jij bereikbaar voor je werk op vakantie of na de uren?
Van de ene bezienswaardigheid naar de andere hollen, tussendoor nog snel halthouden in een gezellig stadje en, als het nog even kan, ook een museumbezoek meepikken. Helemaal prima als je daar gelukkig van wordt, maar plan je reis niet té vol.
Je hoeft echt niet je volledige bucket list af te vinken. Laat ook ruimte om niets te doen. Gewoon even dagdromen, zonnen of genieten van de stilte. Voordat je protesteert: nee, dat is géén tijdverspilling. Wist je dat niksen extra ruimte creëert in je brein, waardoor je ervaringen makkelijker verwerkt en je creativiteit geprikkeld wordt?
Het strand, bergen en natuurparken zijn magneten voor toeristen. Logisch, want de natuur heeft een rustgevende en stressverlagende werking op je hersenen. Wie wil ontspannen, zoekt op reis dus best het lokale groen op voor een wandeling, picknick of mountainbiketocht. De prachtige uitzichten krijg je er gratis bij. Adem goed in en uit, maak je hoofd helemaal leeg en apprecieer al het moois dat onze planeet te bieden heeft.
Je verlofdagen zijn kostbaar. Toch ga je er best niet té spaarzaam mee om. Snipperdagen zijn ideaal om je werkweek te doorbreken, maar allesbehalve effectief voor wie nood heeft aan ontspanning en rust. Wil je je werk even helemaal achter je laten? Dan is een vakantie van twee weken een minimum. Let op: een lange verlofperiode kondig je best op tijd aan, zodat je collega’s je afwezigheid kunnen opvangen.
Meerdere korte vakanties vs. 1 lange vakantie: wat is het best?
Een rommeltje in huis, is een rommeltje in je hoofd. Voor je op reis vertrekt, neem je dus beter even de tijd om op te ruimen en schoon te maken. Zowel fysiek als digitaal. Orden je apps, zet oude foto’s op een harde schijf – zo heb je voldoende opslagcapaciteit voor vakantiekiekjes – en ga met de grove borstel door je mailbox. Er bestaan leukere manieren om je verlof in te zetten, maar het loont! Bij thuiskomst zal je jezelf dankbaar zijn voor de propere, kalmerende omgeving.
Dat geldt trouwens ook voor je werk. Probeer voor je verlof zoveel mogelijk zaken af te werken, zodat er geen berg op je ligt te wachten. Nog een tip voor een gemoedelijke start: stel je out of office één dag langer in. Zo heb je na je vakantie een dag extra tijd om je mails te verwerken.
Lees ook: Vijf tips om stressvrij op vakantie te gaan
Een goede voorbereiding is het halve werk. Boek op voorhand je hotel, breng alle administratieve rompslomp tijdig in orde en pak enkele dagen op voorhand de essentiële dingen in. De ochtend van vertrek nog paniekerig je paspoort of favoriete badpak zoeken? Da’s een slechte start!
Ontspanning komt niet vanzelf. Het kan een paar dagen duren voor je je uitknop vindt en in vakantiemodus gaat. Wees dus niet te streng voor jezelf, maar neem je tijd. Alleen zo kan je straks weer vol energie, creativiteit en motivatie aan de slag!
Extra: 6 tips om na vakantie weer gemotiveerd aan het werk te gaan
(ZINNIG) - Bron: Intermediair
16 augustus 2024Als je op vakantie gaat, wil je het er goed van nemen. Maar hoe weet je of die prachtige vakantie je ook echt de boost gaat geven waar je naar verlangt?
Vroeger vanzelfsprekend, vandaag niet meer... Deconnectie van het werk in je vrije tijd vereist een inspanning in het digitale tijdperk. 5 tips!
Minstens drie weken aan één stuk vakantie nemen of je vakantiedagen spreiden over het hele jaar: wat is de beste keuze?
Wil je zonder zorgen je vakantie tegemoet en ook ná je verlof nog even ongestoord nagenieten? 5 tips om stressvrij de kantoordeur achter je dicht te trekken.
Hoe zorg je ervoor dat jij na je verlof met een gemotiveerd en positief gevoel terug aan de slag gaat? 6 nuttige tips!
Je wil alles uit die weinige vakantiedagen halen die je hebt. Maar als je bij je terugkomst meteen verdrinkt in het werk gaan je batterijen snel weer leeg zijn.
Vakantie voor de ene collega levert vaak meer werk op voor de andere... Ruim 1 op de 3 Vlamingen ervaart extra werkdruk tijdens het verlof van collega’s.
Vakantie is hét moment om je hoofd vrij te maken en nieuwe inspiratie op te doen. Een reis weg vanuit je vertrouwde omgeving brengt heel wat voordelen met zich mee.
Ook tijdens hun vakantie blijven velen bereikbaar voor collega’s en klanten. En veel werknemers voelen ook de druk om bereikbaar te zijn...