Op pensioen: 3 tips om het zwarte gat te vullen
We kennen het allemaal: het zwarte gat na een lange loopbaan. Sommigen staan te springen om het te vullen, anderen cirkelen er angstig omheen...
Om een loopbaan leefbaar te houden, is het in de eerste plaats belangrijk dat jouw talenten, werkmotivatie en werkwaarden in grote mate matchen met de jobinhoud en de waarden van het bedrijf.
Komt die taakinhoud overeen met wie jij bent? Klopt de job nog altijd met jouw kerntalenten? Met de talenten waarmee je geboren bent en die de basis van je persoonlijkheid bepalen?
Sta stil bij wat echt belangrijk voor je is. Wat wil je bereikt hebben op het einde van je loopbaan? Is het jouw doel een erkende specialist te zijn, een eigen bedrijf te hebben opgezet, heel autonoom te kunnen werken, een bijzondere bijdrage te leveren aan de maatschappij, of is de balans tussen privé en werk cruciaal?
Som voor jezelf even op wat belangrijk is, naast de taakinhoud. Doe dit alleen of samen met iemand die jou door en door kent en weet hoe je functioneert. Probeer een top 10 te maken en kijk of je kan bijschaven waar nodig.
Creëer een balans tussen jouw draagkracht en draaglast. Daarmee bedoelen we een evenwicht in de stressbalans. Zelfs al zitten de vorige punten op de werkvloer goed, dan nog kunnen ook externe factoren voor druk zorgen.
Een gelukkig privéleven zorgt voor een evenwichtig werkleven en een grotere weerbaarheid.
Merk je dat het evenwicht verstoord is, dat jouw motivatie op een laag pitje staat en de job niet meer helemaal is wat hij geweest is? Doe er dan iets aan.
Stel aan je baas of collega’s voor om bepaalde deeltaken anders te organiseren. Schaaf je talenten bij, volg een opleiding, vraag hulp aan een collega of lees een boek. Baat dit alles niet, dan is het misschien beter om elders een kijkje te nemen.
Investeer niet alleen in geluk op de werkvloer, maar ga ook privé voor hetzelfde. Bouw een sociaal netwerk uit van vrienden, een partner, collega’s en familie. Sport en neem deel aan diverse activiteiten. Probeer dagelijks minstens één leuk ding te doen.
Pieker actief in afgemeten tijd, bijvoorbeeld 30 minuten om de stroom aan gedachten en zorgen te laten komen. Daarna sluit je die af.
5 alarmsignalen: Hou jij dit werk vol tot aan je pensioen?
(td) - Bron: MARK Magazine
21 september 2020We kennen het allemaal: het zwarte gat na een lange loopbaan. Sommigen staan te springen om het te vullen, anderen cirkelen er angstig omheen...
Langer werken? Geen probleem voor Krin De Jonge. Deze 74-jarige ex-marketeer is al zeven jaar aan de slag bij Securitas, als bewakingsagent.
Uit onderzoek van de University of Maryland blijkt dat werknemers het aantal uren dat zij wekelijks werken systematisch met 5 à 10 procent overschatten.
Eén Belg op de twintig wil werken tot 67 jaar. Dat blijkt uit een studie van Trendhuis en het Europees Sociaal Fonds bij 4.000 Belgen . Kan dat beter?
Elke dag verlof: voor sommigen onder ons is het pensioen een mooi vooruitzicht om naar uit te kijken. Maar wat als je al op je 40ste op pensioen kunt?
Werken tot 67? Weinig Belgen hebben er zin in. Volgens Trendhuis ziet maar één op de twintig Belgen zich tot die gezegende leeftijd aan de slag blijven.
Langer werken in de huidige arbeidsomstandigheden is volgens de socialistische metaalvakbond ABVV Metaal een onmogelijke zaak voor arbeiders.
Je kent ze wel, die mensen die een bloeiende carrière hebben, heel wat realiseren en toch nog tijd hebben voor hun gezin en ontspanning. Hoe doen ze dat?
65 procent van de Zweedse werknemers, die gemiddeld acht jaar langer werken dan de Belgen, voelt zich op het einde van hun carrière zeer gelukkig voelt.