Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 376

Volgende
Volgend artikel:

Hoe reageer je best op een "droge promotie"?

6 tips om gelijk te krijgen bij onderhandelingen

6 tips om gelijk te krijgen bij onderhandelingen
Krijg jij ook zweethanden als je nog maar denkt aan die moeilijke onderhandeling? Met de volgende zes tips in het achterhoofd word je een meesteronderhandelaar.

Onderhandelen is een kunst die niet iedereen gegeven is. Daarom legt Xavier Amador - klinisch psycholoog, auteur, coach én consultant - je in zes stappen uit hoe je krijgt wat je wilt!

1. Kies het juiste moment

Timing, daarmee begint alles. Hoewel het niet altijd makkelijk is om in te schatten wanneer je best het kantoor van je baas binnen stapt, zijn er toch enkele zaken waarmee je rekening kan houden. Is je tegenstander kwaad, ziet hij/zij er moe of gestresseerd uit? Kies dan voor een ander moment. Eén waarop hij of zij wél ontvankelijk is.

Onderhandelen over je loon: hoe haal je het maximum uit je salaris?

2. Dring je standpunten niet op

Oké, ook al heb je gelijk, toch is het soms beter om je standpunt niet op te dringen aan je tegenstanders. Onvermurwbaar zijn, kan ervoor zorgen dat de persoon die je voor je hebt, zich koppig gaat opstellen. Gevolg? De hoofdprijs is nog lang niet binnen!

3. Beledig niemand

Vloeken, schelden, beledigen: nergens voor nodig. Mensen worden er defensief en boos van, en zullen zeker niet in jouw richting plooien.

Lees ook: Gebruik deze 7 skills bij het onderhandelen over je loon of job

4. Haal geen oude koeien uit de sloot

Gedane zaken hoef je niet terug op te rakelen. Is er in het verleden al eens iets misgelopen? Laat dat dan zo. Je leidt het gesprek af van het onderwerp en negen kansen op tien laait de oude woede weer op. Nergens voor nodig dus.

5. Ga niet meteen in de aanval

Als onderhandelaar moet je sterk in je schoenen staan. Dat betekent echter niet dat je meteen al je argumenten op je tegenstander moet loslaten. Geef de persoon tegenover jou ook de tijd om zijn/haar inbreng te geven. Doe je dit niet, dan zal die zich niet gehoord of begrepen voelen. Geen wonder dat hij of zij zich nadien defensief opstelt en niet openstaat voor jouw ideeën.

Onderhandelen over je contract: vergeet deze 6 dingen niet

6. Vat het gesprek samen

Net als Xavier Amador voordien al aanhaalde, is het belangrijk om tijdens een onderhandeling goed te luisteren. Toon dat je dit doet door samen te vatten wat je gehoord hebt. Je toont en wekt zo interesse bij je tegenstander. Hij of zij voelt zich begrepen, ervaart een connectie en zal - hopelijk - sneller toehappen!

CHECK: 6 tips om beter te luisteren

(mw) – Bron: forbes.com

Anderen bekeken ook