Een moeilijk gesprek? 3 tips voor meer zelfvertrouwen
Of het nu gaat over een sollicitatie-, functionerings- of beoordelingsgesprek, of iets dat privé op je lever ligt: soms kijk je écht op tegen een gesprek.
Begint jouw leven ook pas als je je werk achter de rug hebt: ’s avonds of in het weekend? Heb je het gevoel dat je op je werk enkel maar je tijd verdoet? Doe er iets aan!
“Dankzij innerlijk leiderschap krijg je zicht op hoe je gedachten en emoties een impact hebben op je realiteit”, vertelt zelfvertrouwencoach Inge Ketels. “Door hierin doelbewust te (leren) kiezen en bij te sturen, krijg je meer grip op je leven. Je leert om wat niet voor je werkt om te buigen naar hoe je het wél wilt, praktisch en concreet.”
6 stappen om via innerlijk leiderschap je ervaringen in je werk zelf te sturen:
Soms herhaal je onbewust een bepaald patroon. Je vindt bijvoorbeeld telkens een job die er goed uitziet, maar waarin je binnen de kortste keren teruggefloten wordt, met de nodige frustratie tot gevolg. Of je botst telkens op een leidinggevende waar je – grofweg – niets aan hebt.
Wellicht wat confronterend, maar dit kan liggen aan de gedachtepatronen of ‘fiches’ in je brein. Je hebt ergens in je leven, veelal onbewust, ideeën opgeslagen over hoe iets in zijn werk gaat. Dat weerspiegelt zich in je ervaring. Het herkennen van die ‘fiche’, dat gedachtepatroon, is een eerste stap om de situatie te veranderen.
Leven wordt prettiger als je zicht krijgt op hoe je welbepaalde omstandigheden naar je hand kan zetten. Hoe je dat doet? Via je aandacht, via je focus. Waar je aandacht aan geeft, dat groeit immers.
Sta eens stil bij jezelf: geef jij aandacht aan dat wat je wil? Aan ‘wat fijn dat ik die taak af heb’ of ‘die reactie van mijn leidinggevende kan ik erg appreciëren’, bijvoorbeeld. Of geef je eerder aandacht aan dat wat je in feite niet wil? Aan ‘mijn werk gaat weer niet af geraken’ of ‘ik word hier altijd ingeperkt’, onder andere.
Doorgaans is men geneigd om eerder aandacht te geven aan wat men niet wil. Geen wonder dat je dan vast komt te zitten in omstandigheden die niet als prettig worden ervaren. Geef daarom eerder doelbewust aandacht aan wat je wél wil. Ook je ‘fiches’ of gedachtepatronen kan je zo veranderen: door doelbewust vaker meer aandacht te geven aan wat je wél wil.
Zelfs al weet je wat je wil, dan dien je toch nog over je eigen angsten heen te stappen. Durf je gouden kooi te verlaten en te starten als zelfstandige of jezelf te verkopen bij je baas, bijvoorbeeld. Dat is niet gemakkelijk en vaak wat beangstigend, dus vermijd daarbij te grote en te risicovolle stappen. Die leiden immers vaak tot paniek en dat is nergens goed voor.
Vraag jezelf af welke kleine stap je kan zetten op weg naar je doel? En zet die dan ook. Een weg wandel je stap voor stap.
Je gedachtepatronen en emoties zijn je erg vertrouwd. Zelfs zo vertrouwd dat je er vaak niet bij stil staat dat het ook anders kan. Het werken met een mentor, coach of trainer kan je inspireren en helpen om belemmerende patronen om te buigen. Vaak hebben zij zich ook technieken eigen gemaakt die je helpen om die stappen te zetten.
Zelfs als je je eigen patronen zelf weet om te buigen, is het handig om iemand in de buurt te hebben die je een spiegel kan voorhouden, zodat je sneller uit ongewenste situaties kan stappen en je het optimale kwaliteitsvolle leven creëert dat je eigenlijk verdient.
Door de situatie te zien als een oefen- en groeimogelijkheid geef je jezelf ruimte: ruimte om te experimenteren of om een nieuwe vaardigheid te oefenen, zoals kiezen voor jezelf bijvoorbeeld. Het hoeft niet gelijk perfect te zijn, je kan jezelf feliciteren met elk kleine stap die je zet. Zo blijf je makkelijker gemotiveerd om verder te gaan in de ingeslagen weg.
Toewijding is een mooi woord, en hier helemaal van toepassing. Eén keer een training volgen, één keer werken met een coach of één keer solliciteren is vaak niet voldoende. Net zoals je tanden poetsen, dat doe je ook niet maar één keer, heeft verandering je inzet nodig. Doorzetten, toepassen en volhouden dus! Je zal zien: de resultaten zullen volgen.
Innerlijk leiderschap helpt om zicht te krijgen op hoe je gedachten en emoties een impact hebben op je realiteit. Door hierin doelbewust te kiezen en jezelf bij te sturen, krijg je sowieso meer grip op je eigen leven en de omstandigheden om je heen.
Praktisch gebeurt dit door na te gaan welke ‘fiche’ in je brein aan het werk is. Het herkennen hiervan is een eerste stap. Daarnaast helpt focus je om de omstandigheden naar je hand te zetten. Als er angst in het spel is, is het goed om te definiëren welke kleine stap men wél kan zetten. Een mentor kan je makkelijk begeleiden in je innerlijk leiderschap, omdat een geoefende buitenstaander snel belemmerende patronen kan ontdekken én je de weg kan wijzen naar een andere kijk. Zie situaties als een oefen- en groeimogelijkheid, zo benut je ze optimaal. En als laatste: hou vol en de resultaten zullen volgen.
(ik)
Kan je hierbij hulp gebruiken? Ben je toe aan een toolbox om meer sturing te geven aan je innerlijk en zo aan je leven? Om onzekerheid, overweldigd zijn of stress om te buigen in goed voelen en goed uit de verf komen? Is het traject Innerlijk Leiderschap iets voor jou? Neem een kijkje en schrijf je in via www.bureaustroom.be/Innerlijk+leiderschap.
Heb je als organisatie nog ruimte in je opleidingsbudget? Deze trainingen worden op maat uitgewerkt voor je organisatie.
Inge Ketels is Zelfvertrouwencoach. Ze helpt hoger opgeleiden die worstelen met een gevoel van vast zitten. Soms voelen ze zich onzeker, durven niet echt, willen meer uit zichzelf of hun leven halen en weten niet hoe. Inge helpt uit jezelf te halen wat er in zit en maximaal te leven vanuit innerlijk leiderschap, zelfvertrouwen en flow.
Kennismaken? Schrijf je in voor inspirerende artikels en ontvang een zelfvertrouwen-versterkende creatieve oefening in je mailbox! Vul je naam en e-mail in op www.bureaustroom.be (homepage rechtsboven, artikels-inschrijven).
Of het nu gaat over een sollicitatie-, functionerings- of beoordelingsgesprek, of iets dat privé op je lever ligt: soms kijk je écht op tegen een gesprek.
Een burn-out iets voor oudere werknemers? Door de hoge snelheid van onze economie is de kans groot dat je in het begin al een klop van de hamer krijgt ...
"Van zodra mijn baas of collega iets vraagt, laat ik alles vallen." Herkenbaar? Veel mensen cijferen zichzelf regelmatig weg. Inge Ketels geeft enkele tips.
Blijft je hoofd ook maar malen en malen? Dat betekent dat je te veel denkt als een oermens. Met deze eenvoudige tips krijgt je zelfvertrouwen een boost.
Een bore-out is het omgekeerde van een burn-out, maar is veel minder bekend. Nochtans is het even erg voor je gezondheid. Wat is het? Wat kan je doen?
"We moeten een burn-out leren zien als een gezond signaal waarvan we iets heel belangrijks kunnen leren", aldus stress- en burn-outexpert Nell van de Ligt.
Voel jij je vaker niet dan wél gewaardeerd op je werk? Zelfvertrouwencoach Inge Ketels geeft enkele praktische tips …
Geld verdienen tijdens je lunchpauze: het zou zomaar kunnen. Heb je na het lezen van deze teaser honger naar meer? Lees dan zeker verder…
Thuiswerken is standaard geworden voor veel kantoormedewerkers. Toch zijn er nog veel vragen over deze trend...