Hoe je baas, collega of klant duidelijk maken dat je teveel werk hebt?
Te veel werk? Enkele manieren die je helpen om anderen duidelijk te maken dat je wat krap bij tijd zit ...
Je werkt je uit de naad, want je wilt positief opvallen. Je wilt je werk goed doen en misschien zelfs je carrière wat boosten. Maar wanneer ga je van gezond ambitieus naar obsessieve workaholic? De lijn is dun en aan het stijgende aantal burn-outs te zien, kunnen steeds minder mensen die lijn nog trekken.
E-gids: Eerste hulp bij burn-out
Sommige mensen werken te veel omdat ze van hun job houden, zich ermee vereenzelvigen, graag de controle willen houden, of net omdat ze onzeker zijn. Wat de reden ook is, te veel is nooit gezond.
Je weet misschien wel dat je (te) veel werkt, maar volgens jou heb je het nog onder controle. Wanneer trek je dan toch aan de alarmbel? Enkele signalen dat het hoog tijd is...
Stel jezelf de vraag: “Waar zie ik me over 5 à 10 jaar?” en maak een lijstje van alle doelen die je nog voor ogen hebt. Bevat dat lijstje enkel jobgerelateerde doelen, dan zou het kunnen dat je een workaholic bent die de werkprivébalans niet meer onder controle heeft. Wat wil je bereiken op persoonlijk vlak?
Doe de test: Is jouw werk-privéleven in balans?
Vragen je vrienden en familie wanneer je nog eens tijd hebt om af te spreken, dan zal je waarschijnlijk je agenda moeten bovenhalen... en hen een antwoord verschuldigd blijven, omdat je planning zo propvol zit. Misschien over 3 maanden op een zaterdag, liefst tussen 7 en 8 uur ‘s morgens?
Overdag geef je je 100%, maar eigenlijk is je werk nooit echt gedaan. Op weg naar huis denk je nog na over een probleem op het werk. ’s Avonds zet je je computer terug aan om toch nog wat dingen af te werken of op te starten voor morgen. Nog even je mail checken voor het slapengaan? Of wakker schieten omdat je niet zeker bent wanneer die vergadering morgen nu precies begon. ’s Morgens lees je nog snel die briefing door en je overloopt je to do’s terwijl je naar het werk gaat.
Herkenbaar? Dan zie je vast dat je werk en privé niet meer gescheiden zijn. Is er nog sprake van een privé? Of is het alleen nog werk?
Check: Dé reden waarom je na een dag werken zo moe bent?
Je hebt afgesproken met je vrienden op café of je bent op een familiefeestje, waar praat je over? Je werkfrustraties, je collega’s, je zakenreis of andere werkgerelateerde zaken? Wanneer je nog eens in zo’n situatie bent, probeer er dan op te letten of jij degene bent die de conversatie steeds terug naar het werkonderwerp brengt.
Wie ben je als je niet op het werk bent of bezig bent met het werk? Heb je nog hobby’s, favoriete activiteiten, andere interesses? We worden gevormd door onze interesses en bezigheden. Uiteraard is voor de meeste mensen hun job een groot aspect daarvan, maar ben je nog bezig met dingen daarnaast? Of word je volledig gevormd door je werk, je collega’s en je bedrijf?
Je collega’s willen je wel helpen, maar je wil niks uit handen geven. Je bent een perfectionist en delegeren is niet je sterkste kant, want je collega’s zouden de dingen wel eens anders kunnen aanpakken.
Toch kan je soms niet anders. Vertrouw op anderen, zodat je zelf af en toe rust hebt en niet overwerkt raakt.
Fuck it! Maak don’t-dolijstjes!
Klinken deze dingen je erg bekend in de oren? Dan is het misschien een wake up call. Zet je prioriteiten op een rijtje en bedenk dat werk toch niet je volledige leven hoeft te zijn. Investeer in jezelf, zodat je niet binnen de kortste keren met een burn-out zit, en je die job waar je zo van houdt nog lang kan blijven doen.
(sjv)
Te veel werk? Enkele manieren die je helpen om anderen duidelijk te maken dat je wat krap bij tijd zit ...
Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
Als kenniswerker is tijd je grote vijand. deze drie time management technieken om week na week het optimale rendement uit je tijd te halen!
Werkdruk, tijdsdruk ... Allemaal namen voor één en hetzelfde probleem: het gevoel te veel te moeten in te weinig tijd. Waar komt die stress vandaan?
Wanneer spreken we van een tijdelijk dipje, en wanneer is er meer aan de hand? Check deze 15 signalen.
Gelukkig zijn is de enige echte maatstaf voor persoonlijk succes. Hoe kan je door kleine veranderingen in je dagelijkse routine heel wat gelukkiger worden?
Burn-outs zijn spijtig genoeg schering en inslag, maar de minder bekende ‘burn-in’ is dat ook. Hoe weet je of je een burn-in hebt en wat is dat eigenlijk?
To-dolijstjes bezorgen je vaak stress. Het gevolg? Je voelt je onproductief en komt in een negatieve spiraal terecht. De oplossing? De fuck-it-therapie!
Het is aanlokkelijk voor werkgevers om de werkdruk voor iedereen een beetje te verhogen in plaats van extra werkkracht in te schakelen. De risico's hiervan?