Ontslag nemen
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Hoe snel verander jij van job?

6 redenen waarom iemand ontslag neemt

Redenen ontslag werknemer
Zelf je ontslag indienen doe je niet zomaar. Vaak broeien er al langer heel wat irritaties en ergernissen onder de oppervlakte. Het uiteindelijke ontslag is dan ook het orgelpunt van een lange lijdensweg. Dit zijn de 6 meest voorkomende redenen waarom iemand ontslag neemt.

1. Slechte sfeer op de werkvloer

Teamwork makes the dream work, maar met een slechte baas of collega kan het al snel een nachtmerrie worden. Roddelende collega’s, een baas zonder visie of ruggengraat, overdreven controledrang door je omgeving, ongepaste of kwetsende opmerkingen, voortdurend gekleineerd worden of regelrecht pestgedrag, …

Wanneer de sfeer en het management niet goed zitten, kan het jou na verloop van tijd fysiek en mentaal kraken. De kans is dan ook bijzonder klein dat je oprecht gelukkig zult worden van de situatie. Tijd dus om andere (en betere) oorden op te zoeken.

Werkgeluk: wat kan je er zelf voor doen?

2. Bedrijfscultuur is geen match

Als je de website of vacaturetekst van een bepaalde werkgever mag geloven, zou je soms al bijna betálen om daar te mogen werken. Toch kies je maar beter een werkplek waar de bedrijfscultuur matcht met jouw persoonlijkheid en ambitie. Je mag het belang hiervan zeker niet onderschatten, want je zult hoogstwaarschijnlijk heel wat tijd in het bedrijf doorbrengen.

Heerst er een creatieve vibe met ruimte voor persoonlijke input of eerder een hiërarchische bedrijfscultuur met strikte procedures? Voel je je thuis in een werkomgeving waar er op een informele en bijna familiale manier met elkaar wordt omgegaan terwijl de realiteit is dat je elke dag deel uitmaakt van een competitief team waarbij je vooral moet presteren en geld opbrengen? Jammer genoeg voel je de bedrijfscultuur pas aan als je er al een tijdje werkt. Is er een mismatch, dan is ontslag vaak het logische gevolg.

Tip: om op voorhand te weten welke bedrijfscultuur er nu echt heerst in een bedrijf, vertrek je best wat vroeger naar je sollicitatiegesprek. Zo kun je als een toeschouwer observeren hoe er met elkaar omgegaan wordt. Ken je al wat mensen die er werken? Ideaal! Vraag hen gerust om een eerlijke review van de sfeer ter plaatse.

Ontdek: Welke bedrijfscultuur past bij jou?

3. Te veel stress

Een overload aan stress is een vaak voorkomende factor om afscheid te nemen van een bedrijf, werkomgeving of zelfs beroepssector. Lig je ‘s nachts nog altijd wakker van je werk? Of droom je telkens weer over die vervelende situaties op het werk? Dan heb je misschien wel last van stress.

Op zich kan stress best wel positief zijn, want het kan je mentaal scherp houden en je net dat duwtje geven dat je nodig hebt om een bepaalde opdracht succesvol af te werken. Negatieve of chronische stress daarentegen kan je dan weer uitputten en fysiek en mentaal slopen. Denk hierbij vooral aan je gezondheid en maak voor jezelf de keuze om wel of niet te blijven.

Tip: Twijfel je erover of de stress die je ervaart wel goed voor je is, doe dan de stresstest en ontdek meteen of je wel de juiste man/vrouw bent die ze zoeken.

Lees ook: Stress aanpakken loont voor werknemer én werkgever

4. Weinig respect

We krijgen allemaal graag een schouderklopje voor onze inzet en succesverhalen, maar wanneer alles altijd maar als vanzelfsprekend beschouwd wordt of wanneer je een algemeen gebrek aan respect voelt voor wat je doet, dan kan de arbeidsvreugde stilaan uitdoven.

Ook wanneer bijvoorbeeld de algemene bedrijfsregels niet voor iedereen gelden, kan het voor nogal wat frustratie en ergernis zorgen. Het doet velen dan ook uitkijken naar een andere job waar het spel wel eerlijk en respectvol gespeeld wordt.

5. Saai werk zonder vooruitzichten

Is je werk zo afstompend, saai en slaapverwekkend dat je carrière hierdoor in het slop geraakt? Of werd er bij je aanwerving van alles beloofd maar komt er van al die dure beloftes maar niks in huis? Het leven is te kort om te blijven hangen in slechte jobs: go for happy!

Ben jij nog blij met je huidige job? Doe de test!

6. Niet zelfstandig en autonoom kunnen/mogen werken

Worden je goede ideeën telkens weer in de kiem gesmoord of moet je voor zo goed als elke beslissing de goedkeuring van een ander vragen, dan bestaat de kans dat het gebrek aan zelfstandigheid en autonomie je na verloop van tijd gaat irriteren.

Meer nog: in bepaalde gevallen bestaat de kans dat je tomeloze ambitie onbewust vervelt tot quiet quitting, want waarom zou je in godsnaam nog zoveel verantwoordelijkheid opnemen of schitterende ideeën voorstellen? Conclusie: tijd voor een andere job.

Je vind elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(fd)

21 mei 2024
Anderen bekeken ook