5 alarmsignalen: hou jij dit werk vol tot aan je pensioen?
Het is een al te bekende situatie. Je komt 's avonds thuis en reflecteert hoe je dag is geweest: “Ga ik zo verder tot aan mijn pensioen?”
Bij werknemers die een kortere scholing genoten wil slechts 3 procent tot zijn 67ste werken, bij mensen met een langere scholing stijgt dat cijfer tot 6 procent. Daarnaast lijken mannen ook iets ambitieuzer dan vrouwen: 7 procent van de mannen wil tot zijn 67ste of langer werken, bij vrouwen is dat slechts 2 procent.
Dat blijkt uit een onderzoek bij 4.000 Belgen van het trendonderzoeksbureau Trendhuis, in opdracht van het Europees Sociaal Fonds - Agentschap Vlaanderen.
Tot slot, en niet geheel onlogisch: hoe ouder we worden, hoe minder zin we hebben om langer op de arbeidsmarkt te blijven. Bij werknemers boven de 50 wil slechts 4 procent tot zijn 67ste werken, in de categorie 20 tot 35 jaar is dat 6 procent. Amper 1 op vijf vijftigplussers vindt zijn job mentaal en fysiek haalbaar op latere leeftijd.
Uit het onderzoek blijkt ook dat we niet al te graag nadenken over onze verdere carrière. Bij 20- tot 35-jarigen beraadt drie op vijf werknemers zich af en toe over zijn toekomst, bij de vijftigplussers is dat minder dan de helft. “Meer dan vijftig procent van de werknemers rekent erop dat de werkgever mee een carrièreplan uitstippelt, maar slechts één op drie vindt dat die werkgever dat voldoende doet”, vertelt Nathalie Bekx, CEO van Trendhuis.
Hoe dan ook: de bereidwilligheid om langer te werken is in vergelijking met het onderzoek van vorig jaar met 1,4 procent gestegen. Maar toch blijft slechts een kleine minderheid bereid om tot zijn 67ste te werken. Hoe lossen we dat probleem op? Volgens Trendhuis zijn de meeste landgenoten eventueel wel bereid om langer te werken, als er tenminste iets tegenover staat. Zoals, bijvoorbeeld:
Geld is dé motivatie bij uitstek om te werken. Uiteraard. Van alle ondervraagden werkt 90 procent in eerste instantie om zijn dagelijks brood en maandelijkse hypotheek te kunnen betalen. Wie langer aan de slag moet blijven, wil daar dan ook beter voor vergoed worden. Wie zijn werknemers langer in dienst wil houden, moet er voor zorgen dat ze minder van hun loon moeten afdragen aan belastingen. Of hen gewoon een hoger loon geven, natuurlijk.
Wie zelf zijn werkuren kan bepalen, zou geneigd zijn om langer aan het werk te blijven. Het ‘nieuwe’ werken, zonder vaste uren, krijgt bij de ondervraagden de nodige weerklank. Zo wil meer dan driekwart van de Belgen zijn eigen werkuren kunnen kiezen. Volgens Trendhuis is het ook zo dat werknemers met glijdende uren betere resultaten kunnen voorleggen dan collega’s die vastzitten in een rigide uurrooster. Twee derde van de vijftigplusser wil overwegen langer aan de slag te blijven, als hij minder uren moet doen, en meer vakantie krijgt.
Onder dat ‘nieuwe’ werken verstaan werknemers ook: van thuis uit kunnen werken. Of op z’n minst: dichter bij huis. Wie niet te ver hoeft te rijden voor zijn werk – en dus minder tijd verliest op de weg – heeft meer zin om zijn job tot op hogere leeftijd uit te oefenen. Al vindt Nathalie Bekx van Trendhuis dat redelijk opmerkelijk. “Want flexibel werken leidt wel tot meer productiviteit, maar toch reduceert het onze werkstress niet echt.” Hoe dan ook: misschien moeten werkgevers overwegen om meer ruimte te laten voor thuiswerk. Meer dan 60 procent van de ondervraagden die thuis werken, zegt meer resultaten te boeken dan vijf jaar geleden.
Zeven op tien van de respondenten werkt naast voor de centen ook voor de sociale contacten op kantoor. Zo’n 30 procent wil dan ook veel meer sociale activiteiten tijdens de werkuren. En een op drie zou ook langer aan het werk blijven, mocht zijn of haar werkgever investeren in meer sociale bezigheden.
Driekwart van de respondenten doet zijn job omdat hij of zij ze graag doet. Min of meer hetzelfde aantal werknemers vindt zijn of haar job zinvol en haalt er ook betekenis uit. Wie zijn job graag doet, doet ze beter, én houdt het werk ook langer vol. Voor werknemers moet hun functie plezierig en zinvol, maar ook minder zwaar, zijn als ze langer aan de slag willen blijven. Probleem is dat veel 50-plussers zich nog weinig gewaardeerd voelen op de arbeidsmarkt. Veel minder dan bij de andere generaties beweren de 50-plussers dat ze mogen doen wat ze goed kunnen of graag doen. Slechts de helft zegt dat hij zinvol werk mag doen.
Experts raden aan om mensen al vanaf jonge leeftijd op hun talenten te wijzen, en menen dat talentmanagement een van de sleutelbegrippen is in de categorie werkbaarheid. Van alle respondenten wil 60 procent dan ook langer werken als ze een baan mogen uitoefenen op maat van hun talenten. Op dit moment zegt bijna zeven op tien Belgen dat ze een job uitoefenen die aansluiting vindt bij hun bekwaamheden. Meer dan 75 procent meent dat ze van hun baas werk krijgen dat ze goed kunnen, in die zin zijn we alvast op de goede weg…
(mr)
9 januari 2015Het is een al te bekende situatie. Je komt 's avonds thuis en reflecteert hoe je dag is geweest: “Ga ik zo verder tot aan mijn pensioen?”
In elk verkiezingsprogramma stonden maatregelen om langer werken aan te moedigen. Maar hoe doeltreffend zijn die? Wij vroegen het aan Fons Leroy (VDAB) en Jan Denys (Randstad).
Werk is geen straf, het is een manier om geëngageerd en zinvol te blijven. Gelukkig zijn er manieren om met gemak te werken tot je 67ste.
Wat draag je best op warme zomerse dagen als je moet werken? Jobat geeft zes tips voor een comfortabele én professionele outfit.
Tonie koos voor een job in het Brussels onderwijs: “Deze job doet er echt toe”
Project Engineer Eline en Team Leader Anton zijn ijverige en ambitieuze medewerkers van Pfizer. Het menselijke aspect van het farmabedrijf triggert hen enorm. “Wat we hier doen, kun je niet alleen.”
EY, een dienstverlenend bedrijf actief in onder meer audit, tax en consulting, is de laatste jaren een rijzende ster aan het firmament van Great Place to Work.
De Belgische lonen zitten overal in de lift. Maar Brussel betaalt het best, zo blijkt uit het Jobat Salariskompas, gevolgd door Vlaams-Brabant en Antwerpen.
Maar liefst 13.000 medewerkers van Familiehulp maken dagelijks het verschil om klanten de best mogelijke zorg en ondersteuning te bieden.