Bedrijfspensioen
Vorige

1 van 36

Volgende
Volgend artikel:

Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen

6 op 10 werkgevers biedt aanvullend pensioen aan

Zes op de tien Belgische werkgevers biedt zijn werknemers een aanvullend pensioen aan, de zogenaamde tweede pensioenpijler. In totaal gaat het om 62 procent. Dat blijkt uit een enquête van de verzekeringsfederatie Assuralia.
#

De helft van de werkgevers die geen aanvullend pensioen in de verloning stoppen, overweegt om dit binnen de vijf jaar te doen.

Van de bedrijven die een aanvullend pensioensparen aanbieden, doet ruim 80 procent dat via een groepsverzekering. De overige 20 procent van de bedrijven biedt aanvullend pensioensparen aan via een pensioenfonds, de zogenaamde instellingen voor bedrijfspensioenvoorziening (IBP).

Plan op maat

Uit de bevraging blijkt dat 75 procent van de gepeilde werkgevers een ondernemingsplan -een pensioenplan op maat van het bedrijf- verkiezen boven een sectoraal plan. Het fiscale voordeel blijft voor de werkgevers doorslaggevend. Maar een kwart van de bevraagde werkgevers zou aanvullend pensioensparen aanbieden indien er geen fiscale stimuli zouden zijn.

Verder benadrukken de ondervraagde werkgevers de noodzaak van de wet Aanvullende Pensioenen (WAP) uit 2004. Sinds dat wetgevend kader in voege is, is het aantal pensioenplannen verdubbeld. Die groei ligt hoger in het segment van de arbeiders en de kleine ondernemingen.

Veralgemening

Assuralia pleit voor de veralgemening en versterking van de tweede pensioenpijler. 'De eerste peiler kan niet alleen het behoud garanderen van de levensstijl van de gepensioneerden in de toekomst', aldus Philip Colle, gedelegeerd bestuurder van Assuralia.

Bovendien moeten voor de federatie naar analogie met de zelfstandigen (VAPZ) extra stortingen door de werknemers mogelijk worden door de oprichting van een Vrij Aanvullend Pensioenstelsel voor loontrekkenden (VAP).

De enquête werd in 2009 afgenomen door GfK Significant bij 381 werkgevers die samen goed zijn voor meer dan 8.300 werknemers.

(Bron: Standaard.biz - kld)

9 februari 2010
Anderen bekeken ook