Creëer je eigen toekomst in 4 stappen
Om succesvol te zijn op het werk, is het belangrijk om te bepalen wat je wil bereiken. Onderschat nooit de kracht van ‘intentie’.
Je manier van denken bepaalt je manier van leven en dat draagt dan weer rechtstreeks bij tot je toekomst. Wie vastzit in een neerwaartse spiraal van negatieve gedachten zal waarschijnlijk ook zijn toekomst niet erg rooskleurig zien.
Ban dus die negatieve mentaliteit en vermijd gedachten die je blokkeren in het leven. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van wat belangrijk is en houden vast aan deze negatieve ideeën.
Enkele dingen waarvan we denken dat ze ons succesvol maken, maar die eigenlijk toch niet zo productief zijn:
Fout! Hoewel het niet altijd gemakkelijk is om gebeurtenissen uit het verleden los te laten en ze vaak ook bouwstenen kunnen zijn van je persoonlijkheid, mogen ze toch ook niet overschat worden. Heb je in het verleden gefaald? Een verkeerde keuze gemaakt? Een steek laten vallen? Dan hoeft dat je niet voor eeuwig te achtervolgen.
Grijp nieuwe kansen! Laat angsten die je meesleurt uit je verleden je niet saboteren. Heb je ooit eens een risico genomen en is dat niet goed uitgedraaid? Dan hoeft dat zich niet noodzakelijk te herhalen. Er kan altijd iets mislopen, maar je bent gegroeid en je hebt waarschijnlijk uit die ervaring kunnen leren. Wie in het leven stopt met risico’s nemen, gaat nooit zijn/haar volle potentieel kunnen bereiken. Hou constructieve ervaringen bij en laat de rest van je afglijden.
Je hebt je lot in eigen handen. Soms gaat het leven gepaard met het nodige geluk of de nodige pech, maar over het algemeen zit jij nog achter het stuur van je eigen beslissingen. Je kan je slagen of mislukken niet altijd wijten aan externe factoren, veel situaties kan je zelf keren, manipuleren of gewoon leiden.
Grijp kansen en laat spontaniteit toe. Jouw leven, jouw beslissingen, jouw toekomst!
Integendeel. Door perfect te willen zijn, saboteer je jezelf net. Mensen die perfect willen zijn, leggen vaak de lat zo hoog dat ze er niet meer aan kunnen. Zet haalbare doelen voorop en zorg voor een goede afwerking.
Vergeet niet dat fouten maken menselijk is. Er kan al wel eens iets mislopen. Perfectionisten zullen het moeilijker hebben met het verwerken van tegenslagen en kunnen het slachtoffer worden van faalangst. Vaak zullen zij het het moeilijkst hebben met een klein foutje uit het verleden in perspectief te zien en zullen ze geobsedeerd geraken door een – kleine – misser.
Feedback vragen is goed, zowel kritiek als complimenten kunnen welkom zijn. Maar wees toch voorzichtig met de waarde die je aan externe meningen koppelt. Uiteindelijk is het belangrijk om zelf tevreden te zijn. Heb jij je doel bereikt? Beoordeel zelf je prestatie. Wat anderen over jou of van je werk denken is subjectief. Het zal vaak een uitvergroting zijn van hun voorkennis. Je moeder, een vriend, journalist of een zakenpartner zullen je allemaal anders beoordelen.
Jij maakt je succes, dus laat je zelfbeeld niet te hard van anderen afhangen. Jij weet zelf het beste hoeveel tijd, energie en creativiteit je in een idee of taak hebt gestoken.
Niet echt. Er is altijd ruimte om te verbeteren. Heb je een succesvolle routine, dan hoef je die niet per se te veranderen. Het is goed dat je weet dat je bepaalde gewoontes hebt, waar je een houvast aan hebt. Maar let wel op dat je niet vastroest.
Sommige mensen hebben slechte gewoontes en doordat ze deze erkennen, koppelen ze deze onbewust aan hun persoonlijkheid. Daarna is het moeilijk om van deze gewoontes af te geraken, omdat ze karaktereigenschappen worden. Bijvoorbeeld een collega die zegt: "Ik heb écht geen discipline". Het is goed dat je dat van jezelf weet, maar als je daarna niet de intentie hebt om er iets mee te doen, dan hou je jezelf klein. Het is niet omdat iets in het verleden zo was, dat het naar de toekomst toe niet kan veranderen.
Soms is het aan te raden om je buikgevoel te volgen, maar als je succes wilt boeken, dan is het misschien geen slecht idee om af en toe je emoties eens onder de loep te nemen. Leer jezelf en je emoties te analyseren door zo objectief mogelijk naar je gevoelens en je prestaties te kijken.
Je leert jezelf op deze manier beter begrijpen én dingen te relativeren. Merk je dat je vaak emotioneel of overdreven reageert op een bepaalde situatie, dan kan je leren om deze reflex bij te stellen door objectief naar je acties of de situatie te kijken.
(sjv) – Bron : Express.be
18 februari 2015Om succesvol te zijn op het werk, is het belangrijk om te bepalen wat je wil bereiken. Onderschat nooit de kracht van ‘intentie’.
Ondernemerscoach Sabine van Meenen geeft enkele tips om je zelfbeeld te veranderen én een boost te geven …
We piekeren wat af voor we een keuze maken. We hebben tegenwoordig keuzemogelijkheden te over. Maar hoe weet je nu of je de juiste keuze maakt?
Hoewel je je eigen geluk niet kan forceren, kan je toch proberen om een aantal professionele meevallers jouw pad te laten kruisen. 12 tips hoe het moet.
Succesvol zijn, hangt voor een deel af van je eigen ingesteldheid. Als je succes en zelfzekerheid uitstraalt, zal je sneller slagen. 13 tips!
Voor je op zoek gaat naar een nieuwe job, moet je beslissen welke baan bij je past. Een eerste stap daarin is het ontdekken van je eigen capaciteiten. Hoe begin je daaraan?
Een job zoeken brengt vaak heel wat onzekerheden en faal-denken met zich mee. Hoe kan je deze omzetten naar succes-denken? 3 praktische tips!
Sparen is altijd een goed idee. Gelukkig bestaan er heel wat manieren waarop jij die extra centjes op je rekening kunt houden!
We vroegen aan een 65-jarige gepensioneerde secretaresse naar haar vroegere job(s) en haar huidig pensioen...