Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

6 goede redenen om uit je comfortzone te stappen

Denk jij ook dat je op veilig speelt door bij je huidige werkgever te blijven en dezelfde job te blijven doen? Of voel jij je misschien te onzeker om een nieuwe uitdaging aan te gaan? Wees niet bang en breek door de muren van je comfortzone!
#

Carrièrecoach Kathy Caprino waarschuwt voor deze psychologische en sociale valkuil: “In mijn ervaring is het enorm schadelijk voor je carrière om jaren te blijven op een plek waar je je comfortabel voelt. Ik heb het ook gedaan, en wat je dan vaak ziet gebeuren is dat je aan je waarde op de jobmarkt begint te twijfelen, en je afvraagt of je het nog wel hebt om te slagen en te groeien buiten je huidige baan.”

Volgens haar is de comfortzone ook niet zo veilig, want geen enkele job biedt garanties. “Het enige dat verzekerd is, ben je zelf: jouw spirit, jouw hart, jouw talenten en jouw kunnen om op een hoog niveau bij te dragen tot iets dat voor jou belangrijk is in het leven.” Maar om dat te kunnen doen, moet je jezelf continue uit je comfortzone trekken.

David Van Rooy, Senior Director of International Human Resources Strategy and Operations bij Walmart, ziet het verlaten van de comfortzone als een belangrijke carrièrezet in de richting van succes. In zijn nieuwe boek ‘Trajectory: 7 Career Strategies To Take You From Where You Are To Where You Want To Be’ verwijst hij naar 6 voordelen die zijn verbonden aan het verlaten van de comfortzone …

1. Je laat perfectie varen

Niemand is perfect: verwacht het niet en verlang er ook niet naar. Het is extra druk die nergens voor nodig is. Als je dit aanvaardt dan zal je minder aarzelend te werk gaan en staat die onzekerheid je niet meer in de weg. Je zal hierdoor meer risico’s durven nemen in plaats van deze uit de weg te gaan.

Met risico komt wel de mogelijkheid om te falen, maar belangrijker is de mogelijkheid om jezelf grootse dingen te laten doen. Het spreekt voor zich dat falen een optie is als je risico’s neemt, maar als je dit kan accepteren en hieruit kan leren, dan kom je er sterker uit.

2. Je zal anderen inspireren

Andere mensen merken op wat je doet. Hier sta je misschien niet altijd bij stil, maar toch is het zo. Als ze jou bezig zien, inspireer je hen om te groeien en te veranderen. Niet enkel op het werk, maar ook thuis waar je kinderen naar je opkijken.

We hebben allemaal iemand in ons leven die ons onbewust inspireert en motiveert om meer te doen dan we denken te kunnen doen. Risico’s nemen en in jezelf geloven, zorgt ervoor dat jij die persoon voor anderen kan zijn.

3. Je zal later geen spijt hebben

’Non, je regrette rien’, zong Edith Piaf ooit. David Van Rooy geeft het voorbeeld van een marathon. “Het idee om meer dan 42 km te lopen leek mij ooit belachelijk en onmogelijk. Ik had ook nooit de intentie om dat te doen. Uiteindelijk overtuigde mijn zus mij om toch een poging te wagen. En ik deed het, mét succes.”

Spijt komt als we ons afvragen ‘Wat als?’ en dan geen actie ondernemen. Vraag het je niet af, doe het gewoon!

4. Je zal leren om jezelf te zijn

Comfort komt vaak voort uit hetzelfde doen als al de rest. Je past je aan aan normen en de druk die daarmee gepaard gaat. Door jezelf toe te laten een nieuw territorium te betreden, creëer je de kans om zelf uit te zoeken wie je bent. Zo ben je vrij om zelf je carrière en je leven vorm te geven.

5. Je krijgt meer controle

Als je je eigen pad kiest, krijg je de vrijheid om zelf de voorwaarden te bepalen die je verbindt aan je leven en werk. Neem zelf controle over je leven en stel je eigen regels op. Neem zélf initiatief om te veranderen.

6. Je zal je leven bewuster leven

Je comfortzone verlaten kan een enorm euforisch gevoel opleveren en zal je een boost aan zelfrespect geven. Je beseft wat je allemaal zelf kan en wat je kan bereiken en creëren. Je zal eindelijk de voldoening vinden waar je al die tijd naar hebt gezocht.

(sjv) – Bron: Forbes.com 

24 juli 2014
Anderen bekeken ook