5 tips om roddels op het werk te voorkomen
Roddelen is het meest geliefde tijdverdrijf op kantoor en niemand ontsnapt eraan. Maar kwaadsprekerij kan heel wat schade berokkenen. Hoe kan je dit voorkomen?
Dit zeg je beter niet …
Tegen je collega's 'uitpakken' met je kater is niet zo'n goed idee. Zo kom je immers onprofessioneel over. Door tijdens de werkweek stevig de bloemetjes buiten te zetten kan je de indruk wekken dat jij je job niet serieus neemt. Bovendien toont het ook van weinig respect naar je collega's toe als je maar moeilijk kan presteren doordat je nog alcohol in je bloed hebt. En drie keer raden wie de schuld krijgt als er die dag iets misloopt? Kortom, hou je doordeweekse wilde escapades voor jezelf en verwijder bewijsmateriaal op Facebook en co.
Roddels die de ronde doen en toevallig jouw oren bereiken, hou je beter voor jezelf. Als je bekend staat als iemand die nogal graag achter andermans rug praat, dan krijg je al snel de labels "indiscreet" en "onbetrouwbaar" opgeplakt. Ga dat sappig nieuwtje niet rondbazuinen, hoe moeilijk het ook is. Moet je het echt aan iemand vertellen? Vertrouw het dan toe aan je partner of een vriend(in) die werkelijk niets met het bedrijf te maken heeft.
Uiteraard is het niet plezierig wanneer je baas je met te veel werk opzadelt. Maar erover klagen tegen je collega's heeft weinig zin en is niet bijzonder verstandig. Er zijn nu eenmaal drukke en minder drukke periodes, en dat geldt niet enkel voor jou. Ervan uitgaan dat je collega's het veel rustiger hebben dan jij – ook al is dat het geval – mag je denken, maar zeg je liever niet luidop. Vaak hebben zij het immers op andere momenten te druk en dan kan jij het ook niet appreciëren dat zij voortdurend lopen te zeuren over het werk. Krijg je regelmatig meer werk dan je eigenlijk aankan? Kaart dit dan rechtstreeks aan bij je baas in plaats van je collega's ermee lastig te vallen.
Leeftijd is voor sommige collega's een gevoelig onderwerp. Buiten de jongere collega's van je afdeling zijn er maar weinig mensen die deze vraag kunnen appreciëren. Voor sommigen is het zelfs een teken van een gebrek aan respect. Begin er dus beter niet zelf over en probeer in te schatten wanneer zulke conversaties passen en wanneer niet.
Kritiek uiten op je baas in het bijzijn van je collega's kan zeer verleidelijk zijn. Toch kan je dit beter vermijden. Je kan er namelijk nooit 100 procent zeker van zijn dat die ene collega - waar je minder goed mee overeenkomt - zijn mond niet voorbijpraat tijdens een privégesprek met de baas. Bovendien kan het best zijn dat niet iedereen jouw mening deelt. En dan zorg je (ongewild) voor een bepaalde verdeeldheid op de werkvloer en zullen anderen minder snel hun gedachten met jou willen delen.
Ben je echt niet akkoord met de werkwijze van je baas? Spreek hem of haar er dan persoonlijk over aan in plaats van achter zijn/haar rug te roddelen. Of ga hogerop te rade, als het gedrag van je manager volledig de spuigaten uitloopt.
Zeg nooit "Aan mij moet je het niet vragen, ik wist van niks". Klaag niet wanneer je bepaalde informatie niet gekregen heb, en gebruik het zeker niet als een excuus omdat je niet kan helpen. Neem de controle over de situatie en zoek uit wat je wel/niet moet weten, zodat je team en jij zo goed mogelijk kunnen presteren. Dit toont je ambitie en integriteit.
(nm)
18 februari 2014Roddelen is het meest geliefde tijdverdrijf op kantoor en niemand ontsnapt eraan. Maar kwaadsprekerij kan heel wat schade berokkenen. Hoe kan je dit voorkomen?
Op het werk houd je ongepaste gedachten best voor jezelf. Maar niet iedereen weet wat ongepast is. Daarom: welke vragen stel je beter niet aan je collega's?
Wil je een goede verstandhouding met je baas? Geef hem/haar dan geen enkele reden om te denken dat jij je job niet graag doet of dat je je job te min vindt.
Er bestaan maar liefst elf verschillende roddeltypes bestaan. Bent u een ‘kwebbelaar’ of eerder een ‘flapuit’? Een overzicht!
In welke sectoren zijn flexi-jobbers alomtegenwoordig? En wie maakt het meest gebruik van de flexi-optie?
Ben je een schoolverlater en sta je te springen om aan het werk te gaan? Deze 15 vaardigheden staan mooi op je cv en vergroten je kans op de arbeidsmarkt.
Dana en Stijn zetten op een rijtje wat jij mag verwachten als je solliciteert voor een knelpuntberoep* bij Infrabel.
Het zogenoemd cafetariaplan stelt je in staat om jaarlijks je loonpakket af te stemmen op je specifieke noden en behoeften.
Hoe komen al die heerlijk verse producten elke dag in de winkel terecht? Daar staan we veel te weinig bij stil. De vrachtwagenchauffeurs van Delhaize vormen een onmisbare schakel in het verhaal. “We zijn mee het uithangbord van de winkel.”