Computermuistendinitis: wat kan je er tegen doen?
Heb je regelmatig rugpijn? Pijn in de armen? Dan kan je er bijna zeker van zijn … je hebt last van computermuistendinitis! En wat kan je daar tegen doen?
De eerste dagen dat je je nieuwe werkcomputer in handen hebt, gebruik je die wellicht enkel voor je werk. Presentaties maken, mailtjes versturen, rapporten schrijven … Maar al snel wordt het je beste vriend en gebruik je ‘m voor alles. Je vervangt de achtergrond door een foto van je huisdier of je gezin, je shopt online en je noteert al je doktersafspraken en tandartsbezoeken in je agenda.
Op zich geen probleem want je neemt je werkcomputer elke dag mee naar huis. Maar IT-experts raden toch aan om zulke dingen achterwege te laten.
Elke keer opnieuw je wachtwoord ingeven, is vermoeiend. Zeker als je voor elke website een ander wachtwoord hebt. Het bewaren is dus de makkelijkste oplossing. Toch doe je dat beter niét op je werkcomputer. Heel wat bedrijven hebben toegang tot je mailverkeer en kunnen je internetgebruik controleren. Je baas weet dus perfect wat je allemaal doet.
Doe het gewoon niet. Ook niet in een privégesprek met een van je collega’s. Chatrooms zoals Slack en Campfire bewaren alle gespreken in de cloud. Die zijn dus makkelijk terug te vinden door anderen. Blijf altijd professioneel.
Werk je regelmatig thuis? Soms is het leuker om in de bibliotheek of in een koffiebar te werken. Maar denk twee keer na voor je verbindt met het netwerk. Zeker als je aan gevoelige materie werkt. Fraudeurs creëren namelijk gevaarlijke netwerken die al je gegevens van je computer halen.
Met één klik kun je vandaag de dag heel makkelijk toegang krijgen tot de computer van iemand anders. Wees dus voorzichtig met wie je bepaalde gegevens deelt. Zou je een verre kennis of toevallige voorbijganger naar kantoor laten komen zodat hij je computer even kan gebruiken? Het antwoord is waarschijnlijk nee. Zorg dus ook dat je in de virtuele wereld die toegang niet verleent.
Een mapje met gezinsfoto’s op je bedrijfslaptop, een ander mapje met te betalen facturen. We zijn allemaal schuldig. Maar denk eraan: je blijft misschien niet voor eeuwig voor deze baas werken. Of het bedrijf kan van de ene dag op de andere failliet gaan. En dan is er geen tijd om persoonlijke data te wissen. De volgende eigenaar van je computer kan dus je hele leven uitpluizen, zonder enige moeite.
En dan hebben we het niet per se over doktersafspraken of verbouwingswerken. Heel wat mensen hebben tegenwoordig een bijbaantje om wat extra geld in het laatje te brengen. En dat is oké, maar wees wel voorzichtig. Gebruik liever een andere computer voor je tweede job, want je baas kan zien wat je allemaal uitsteekt op je werkcomputer.
(dt/em) - Bron: Glassdoor
3 september 2019Heb je regelmatig rugpijn? Pijn in de armen? Dan kan je er bijna zeker van zijn … je hebt last van computermuistendinitis! En wat kan je daar tegen doen?
Een klavier verzamelt heel wat vuil en wordt vaak oppervlakkig schoongemaakt. Geen idee hoe je aan een grondige poetsbeurt moet beginnen? Enkele tips.
Uit onderzoek blijkt dat werknemers bijzonder laks omgaan met bedrijfspaswoorden. Voor amper zes euro wil de helft van de werknemers al zijn paswoord delen.
Privacy is een van de belangrijkste zaken op kantoor, blijkt uit onderzoek. Wij geven 5 manieren om meer privacy te krijgen op het werk.
Camera’s op de werkvloer, controle van het surfgedrag van werknemers, openbreken van mailboxen ... Wat mag wel en wat mag niet? Jobat zet alles op een rij.
Rugpijn, hoofdpijn of last van vermoeide ogen? Herkenbaar als je heel de dag achter je computer zit. Vanavond niet schat...
Organisaties blokkeren steeds vaker apps op de mobiele apparaten van hun werkgevers, zo blijkt. Welke apps komen het meest voor op de black- én whitelists?
Werk je in een open kantoorruimte? Dan heb je vast een hekel aan collega’s die je om de 5 minuten komen storen. De oplossing: het niet-storen-lampje!
In het OverKop-huis komt wekelijks een jongerenconsulent van VDAB langs. Op een laagdrempelige manier krijgen zij hulp om hun weg te vinden in het werkveld.