Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 282

Volgende
Volgend artikel:

Hoe tijdens een sollicitatiegesprek uitleggen dat je ontslagen werd?

6 beginnersfouten bij het antwoorden op deze sollicitatievragen

Proficiat! Je mag op sollicitatiegesprek gaan bij het bedrijf van jouw dromen. Zorg dat deze dromen geen bedrog worden en vermijd deze beginnersfouten op je gesprek.
#

1. Trop is te veel

“Vertel eens wat over jezelf.” Je weet dat dat moment zal komen en dus ben je daar heel uitgebreid op voorbereid. Flink zo!

Denk toch maar goed na vooraleer je een minutenlange monoloog begint af te ratelen. De recruiter zou zijn aandacht kunnen verliezen als het te lang duurt.

Tip: bekijk goed op voorhand de vacature. Lees welke competenties ze zoeken in een sollicitant en pik jouw eigenschappen en bezigheden eruit die matchen met die competenties.

2. Vanbuiten leren?

Je sollicitatiegesprek goed voorbereiden, kan een goede manier zijn om de zenuwen te bedaren. Toch is het daarbij belangrijk te weten dat bedrijven vooral op zoek zijn naar mensen met wie het goed klikt en van wie ze denken dat ze goed in de bedrijfscultuur passen. Je persoonlijkheid is vaak nog belangrijker dan je competenties. Spontaniteit vindt men dus zeer belangrijk, maar als het allemaal iets te vlot uit je mond komt dan zal je verdacht worden dat je het letterlijk uit het hoofd hebt geleerd.

Tip: oefen je sollicitatiegesprek een paar keer met mensen die je zeer goed kent. Zo ben je goed voorbereid en zij kunnen oprechte feedback geven. Bovendien kennen zij jou soms beter dan jij zelf.

3. Natuurlijk natuurlijk

Spontaniteit, het woord is reeds gevallen. Vermijd dat je je onnatuurlijk begint te gedragen. Constant klikken met je pen, oogcontact vermijden, te snel of te traag praten, … allemaal zeer ergerlijk voor je gesprekspartner. En als er nu één ding is hoe je niet wil overkomen op een sollicitatiegesprek dan is het wel ergerlijk.

Tip: wees je bewust van je ‘tic nerveus’. Zo kan je ze beter onder controle houden of bijsturen, liefst zonder dat men dat door heeft aan de overkant van de tafel.

4. Bewijzen aub!

Nog een klassieker: wat is jouw grootste sterkte? Er is niets verkeerds mee met hier een niet bijster origineel antwoord op te geven. Als je nu eenmaal zeer behulpzaam of zeer sociaal bent, dan moet je daar niet over liegen. Tip: wees ook in staat om meteen een voorbeeld te geven hoe zich dat in het dagelijkse leven uit. Het zal je veel geloofwaardiger maken. Als de vraag gaat over jouw zwaktes, wees dan niet te beroerd om eerlijk te zijn. Maar je kan meteen counteren door uit te leggen hoe je daar aan probeert te werken.

5. Hang niet de politicus uit

Je kan er ook donder op zeggen dat er wordt gevraagd wat je zoal weet over het bedrijf in kwestie. Als je het niet exact allemaal weet, kan het verleidelijk zijn het er toch op te wagen. Niet geschoten is altijd mis, toch?

Tip: doe dat niet, tenzij je misschien een job in de politiek wil. Bij voorkeur ken je natuurlijk wel de juiste antwoorden op de vragen, maar daar is een goede voorbereiding voor nodig. Hoor je het toch donderen in Keulen, geef dat dan ook toe. Je kan het misschien zelfs in jouw voordeel ombuigen, eerlijkheid en authenticiteit zijn in het algemeen zeer gewaardeerde troeven.

6. Now, let’s talk about money

Zoals wel vaker in het leven, zijn de moeilijkste zaken geldzaken. Het zou dan ook wel wat stout zijn van de recruiter als die jou, bij één van je eerste sollicitatiegesprekken ooit, vraagt hoeveel je wenst te verdienen. Maar het gebeurt!

Tip: ook hier kan je je op voorbereiden. Zoek op voorhand al eens op wat zoal de courante lonen zijn in die sector. Vraag je leeftijdsgenoten met een gelijkaardige studieachtergrond wat zij verdienen. Bovendien vind je online verschillende websites die je aan de hand van enkele parameters helpen te berekenen wat je waard bent.

Zo, je bent er helemaal klaar voor. Geloof vooral in jezelf, dan zal men ook sneller in jou geloven.

(mr) 

13 februari 2018
Anderen bekeken ook