Jobs met toekomst
Vorige

1 van 183

Volgende
Volgend artikel:

5 voordelen van werken in retail

500.000 euro/jaar verdienen op je 25ste? Dan moet je dit gaan studeren ...

Het grote geld zit in de IT-sector. Combineer dat met wetenschappelijk onderzoek en je komt bij de ontwikkeling van artificiële intelligentie (A.I.) uit. Een tak in de sector die nog volop aan het bloeien is en waar pas afgestudeerden het nog vrij snel tot expert kunnen schoppen doordat er nog elke dag nieuwe ontwikkelingen en technologieën worden (uit)gevonden die voor nieuwe doorbraken zorgen.

A.I. is een hot topic in de techwereld en een potentiële bron van big business, waardoor er dus heel wat in geïnvesteerd wordt. Maar het is ook een vrij jonge tak in IT die nog volop aan het ontwikkelen is, waardoor er nog veel potentieel en onontgonnen gebied is. De ‘experten’ en mensen met de juiste knowhow zijn momenteel nog erg karig en worden dus sterk gezocht... en goed betaald.

Wie wordt er gezocht?

Vooral mensen die kunnen coderen. Meer specifiek experts die met hun codes software en apparatuur autonoom problemen kunnen laten oplossen. Software zelfstandig laten denken is momenteel de grootste uitdaging en een grote stap verder dan reguliere automatisering.

Er wordt vooral hoopvol gekeken naar young graduates die zich tijdens hun studies hebben gespecialiseerd in artificiële intelligentie. Een vrij recente afstudeerrichting of aanvulling op het lessenpakket die zo een volledig nieuwe generatie aanboort en A.I. uit de science fiction haalt en in die klaslokalen brengt.

Waar komen de vergoedingen vandaan?

1. Commercialisering

We schreven al dat A.I. een bron van big business kan zijn. Er zijn dan ook heel wat economische mastodonten die er financieel baat bij hebben dat A.I. doorbreekt en toepasbaar wordt op hun producten. Met name in de autosector wordt er geaasd op de eerste toepasbare en verkoopbare experimenten. Denk aan Elon Musk die er zijn eigen A.I.-programma op nahoudt, Ford en GM, maar ook techgiganten zoals Uber en Google die zowel met zelfrijdende wagens als andere verregaande technologische innovaties experimenteren. En laat de autosector en de technologiesector nu net niet met geldtekorten te kampen hebben.

2. Potentieel

Met de ontwikkeling van A.I. gaat er een hele nieuwe wereld open. Er is nog zoveel onontgonnen gebied en dus een bron aan innovatiepotentieel. Veel bedrijven rekenen op deze doorbraken op bestaande problemen aan te kunnen pakken. Zoals bijvoorbeeld sociale media die op grotere schaal en toch gerichter problemen kunnen aanpakken. Zaken zoals ‘fake news’ die eerder door de mazen van het net glipten, kunnen met A.I. misschien wel het web afgeholpen worden. Maar ook meer info van een foto halen bijvoorbeeld, digitale assistenten die concretere en nauwkeurigere info kunnen geven in een mum van tijd, de mogelijkheden zijn momenteel nog eindeloos.

3. Gebrek aan experten

Doordat het nog vrij onontgonnen gebied is, zijn er nog niet veel mensen met de juiste kennis en vaardigheden om A.I. naar het volgende niveau te brengen. Mensen die zich nu specialiseren zijn dus uiterst waardevol. Momenteel zouden er volgens onderzoek minder dan 10.000 mensen op de wereld zijn met voldoende kennis om aan deze complexe materie te werken en oplossingen te bedenken voor hardnekkige A.I.-vraagstukken. Het kan goed zijn dat de persoon met de juiste kwaliteiten nu pas van de schoolbanken komt of nog moet afstuderen.

Er wordt dus begrijpelijk heel wat geld opgehoest om de beste persoon op de beste plaats te krijgen. Er wordt in de Verenigde Staten dan ook in het rond gesmeten met bedragen zoals 300.000 dollar tot 500.000 dollar per jaar, voor experts zelfs meer dan 10 miljoen dollar per jaar. De concurrentie tussen de technologiereuzen en de wagenproducenten doet daarbij nog eens een extra duit in het reeds goedgevulde zakje.

Dus ben je jong en je wilt wat (meer geld)? Afstuderen in een richting die specialiseert in artificiële intelligentie lijkt een lucratieve zet.

(sjv) - Bron: Express Business 

10 maart 2020

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook