500.000 euro voor 4 maanden werk

500.000 euro krijgen om 4 maanden te werken? Wie, wat, waar en wanneer kan ik beginnen, denken de meeste mensen nu. Blijkbaar moet je daarvoor een interim-EU-official zijn.
#

Na de voorbije verkiezingen waren er enkele plekjes in het Europees Parlement leeggekomen die zo snel mogelijk moesten opgevuld worden. Hiervoor werden enkele nieuwe, tijdelijke commissarissen aangesteld. De Italiaan Ferdinando Nelli Feroci, de Luxemburgse Martine Reicherts, de Pool Jacek Dominik en Jyrki Katainen uit Finland. Het Duitse magazine Der Spiegel rekende hun lonen uit...

Optelsom

Dit viertal krijgt elke maand een salaris van maar liefst 20.832 tot 23.147 euro op hun rekening gestort en zij zullen pas vervangen worden op 1 november, reken maar uit. Tel daar dan ook nog eens een extra 2 maanden salaris bij als verhuisvergoeding en nog eens 15% van hun loon als verblijfsvergoeding en je krijgt al een aardige som. Daarbij komt ook nog een maandelijkse representatievergoeding (tot 1.418 euro) waarmee de commissarissen diverse onkosten kunnen vergoeden, zoals kleding.

Ondertussen bouwen deze EU-officials ook pensioenrechten op die bij het bedrag mogen geteld worden. Een voordeel dat weggelegd is voor alle leden van de Commissie. Wie 4 maanden zetelt behoudt 3 jaar lang het recht op 40% van zijn basisloon. Omgerekend bedraagt dit uiteindelijk zo’n 300.000 euro. Alles samen zeker mooi voor een interimjob!

Vergoedingssysteem onder vuur

Het hoeft niet te verbazen dat er uit vele hoeken reactie op deze manier van vergoeden komt. De Commissie weerlegt alle commentaar door te zeggen dat het nodig is om zulke competitieve salarissen aan te bieden om zo de meest getalenteerde mensen te kunnen aantrekken. In de financiële en commerciële wereld liggen de lonen namelijk vaak nog hoger. Als je de besten in dienst wilt nemen, moet je hen ook de beste verloning kunnen bieden.

Pieter Cleppe, vertegenwoordiger van de Brusselse denktank Open Europe, vindt het uitkeren van zulke hoge salarissen ongehoord. In zijn ogen schaadt het huidige verloningssysteem de reputatie van de Europese Unie. Een commissaris mag volgens hem wel veel verdienen, maar momenteel zijn de vergoedingen gewoon te hoog. "Ik heb niets tegen officials die veel verdienen. Maar wanneer vele duizenden onder hen meer verdienen dan de staatshoofden in de lidstaten is er iets grondig mis. Het geeft enkel aan dat deze EU-officials niet begrijpen dat dit gedrag het imago van de EU schaadt. ”

Brusselse salarissen

Het is niet de eerste keer dat er kritiek komt op de EU en hun zogenaamde ‘Brusselse salarissen’. Nederlands europarlementslid Dennis De Jong trok al aan de alarmbel voor de verhoogde vergoedingen van 2012 en pleitte ervoor om de Brusselse verloning gelijk te trekken met die van andere lidstaten zoals Nederland en Duitsland. Dat zou een halvering van de lonen betekenen. Ook de expat-bijdrage, of de verblijfsvergoeding, is iets waar hij vanaf wil.

Maar ook Cleppe liet zich niet misverstaan en sprak zich uit tegen de loonsverhogingen en de daarbij komende macht: “Het echte probleem dan met de loonsverhoging voor 2012 is dat voor de zoveelste maal bewezen is dat de Europese Unie een bestuurlijke kaste op zich vormt, waar de échte eigenaars van dit bestuursniveau, namelijk de lidstaten, de controle over kwijt zijn.”

(sjv) - Bron: Express.be

4 september 2014
Anderen bekeken ook