Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

De 5 vragen die jij je stelt over collectief ontslag

De collectieve ontslagen vliegen ons om de oren. Jobat geeft het antwoord op de vragen waar jij als werknemer mee worstelt. Hoe herken je signalen dat er ook in jouw bedrijf collectief ontslag dreigt? En wat als je ontslagen zal worden?
#

1. Wat zijn signalen die wijzen op dreigend collectief ontslag?

Collectief ontslag gebeurt niet van de ene dag op de andere. Het zijn meestal bedrijven die al een tijdje in moeilijkheden verkeren en al maatregelen zoals economische werkloosheid voor arbeiders, crisiswerkloosheid voor bedienden of arbeidsduurvermindering hadden ingevoerd.

Vooral kmo’s hebben het moeilijk momenteel. Als je werkt in de non-profitsector of bij de overheid heb je dan weer weinig te vrezen.

2. Hoe weet ik of ik ontslagen zal worden?

Als een werkgever wil overgaan tot collectief ontslag, moet hij een uitgebreide procedure volgen. Zo’n twee à drie maanden na de aankondiging van de ontslagronde wordt bekend wie allemaal ontslagen zal worden. Die selectie gebeurt in principe op basis van objectieve criteria, bijvoorbeeld een hele afdeling die verlies maakt. Werknemersafgevaardigden kunnen in de praktijk een woordje meepraten over wie er ontslagen zal worden. Bepaalde werknemers zijn extra beschermd tegen ontslag. De ene meer dan de andere: zo zijn vakbondsafgevaardigden beter beschermd dan zwangere vrouwen of werknemers op tijdkrediet.

3. Als ik er bij ben: moet ik dan nog komen werken?

Sinds april 2009 is een werkgever verplicht om bij elk collectief ontslag een tewerkstellingscel op te richten. Werknemers jonger dan 45 jaar moeten 3 maanden in die cel zitten, ben je ouder dan 45 jaar dan is dat 6 maanden. Tijdens die periode moet je niet meer gaan werken, want je wordt begeleid bij het zoeken naar een nieuwe job. Bij collectief ontslag gelden de gewone opzegtermijnen. Meestal worden die berekend met de formule Claeys. Is de opzegtermijn langer dan de periode die je in de tewerkstellingscel zit, dan kan de werkgever beslissen dat je toch nog een tijdje moet komen werken.

4. Krijg ik na mijn ontslag nog iets uitbetaald?

Tijdens de periode in de tewerkstellingscel krijg je maandelijks een inschakelingsvergoeding, ongeveer gelijk aan je loon. Eén uitzondering: heb je minder dan 1 jaar anciënniteit, dan krijg je enkel een eenmalige ontslagvergoeding in verhouding tot je anciënniteit. Daar bovenop krijg je in principe nog een bijzondere vergoeding voor collectief ontslag.

5. Heb ik recht op werkloosheidsuitkering?

Ja, maar natuurlijk wel alleen als je geen nieuwe job hebt gevonden na de tewerkstellingscel. Bereken hier hoe hoog die uitkering is.

i.s.m. SD Worx

12 augustus 2019
Anderen bekeken ook