8 must-do's voor wie een nieuwe job zoekt
Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!
Een nieuw professioneel begin kan een mooi vooruitzicht zijn voor wie nood heeft aan een nieuwe uitdaging. Toch zorg je idealiter voor een goede voorbereiding en de antwoorden op de vragen “wie”, “wat”, “waar” en “waarom”. Om dat te weten te komen, stel je jezelf best eerst deze 5 vragen.
Een nieuwe droomjob komt meestal niet uit de lucht gevallen (behalve als je door een enthousiaste headhunter gecontacteerd wordt natuurlijk). Hou er dus rekening mee dat je misschien redelijk wat tijd en energie zult moeten investeren in het zoeken naar die nieuwe job.
Ook kan het weer wennen zijn om jezelf te moeten “verkopen” tijdens het sollicitatieproces waar je vaak één van de vele kandidaten bent.
Lees ook: Hoe vind je de job die écht bij je past via Jobat.be?
Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Vraag jezelf eerlijk af waar je goed in bent en wat jou écht interesseert. Wat zijn je hard skills en soft skills? Ben je bereid om eventueel nieuwe vaardigheden aan te leren?
Sta ook even stil bij het type job dat je zoekt. Werk je graag zelfstandig of liever in een team? Hou je van klantencontact of niet? Draag je graag verantwoordelijkheid of ben je meer een stille werkmier op de achtergrond?
Ontdek: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?
Neem je tijd om hier goed over na te denken, want het kan je veel tijdverlies en frustratie besparen. Twijfel je over een carrièreswitch? Probeer je eerst en vooral goed te informeren over de pro’s en contra’s en over de eventuele opleidingsmogelijkheden.
Misschien wil je wel freelance aan de slag, al dan niet in combinatie met een halftijdse vaste job? Wanneer je die knoop definitief hebt doorgehakt: go for it and go for happy!
Als werknemer breng je best wel wat tijd door op de werkvloer. Maak voor jezelf uit in welke bedrijfscultuur je het beste aardt. Ook de grootte van het bedrijf kan een rol spelen: voel je je meer thuis in een kleinere kmo of maak je graag deel uit van een groter geheel/bedrijf?
CHECK: Welke bedrijfscultuur past bij jou?
Een nieuwe job houdt vaak ook nieuwe arbeidsvoorwaarden in: denk maar bv. aan het uurrooster, de locatie van het bedrijf en de mogelijkheid om - al dan niet gedeeltelijk - van thuis uit te werken.
Ook het loon zal in heel wat gevallen anders zijn dan wat je werkgever nu elke maand op je bankrekening stort. Bij een hoger loon zal je hoogstwaarschijnlijk geen veto stellen, maar wanneer het loon lager zal zijn, moet je je eerlijk afvragen of je hiermee kunt leven, nu en in de toekomst.
Op zoek naar een nieuwe job? Ga naar jobat.be en kies voor een job waar je echt gelukkig van wordt!
(fd)
14 juni 2023Het is vaak een hele uitdaging om een nieuwe job te zoeken én … te vinden. Houd deze 8 must-do’s in je achterhoofd en vind in no time de job van je dromen!
Wie kordaat de daad bij het woord voegt, kan – met wat geluk – snel een realistische droomjob ontdekken. Deze 10 eenvoudige vragen helpen jou hierbij.
Ben je de 40 gepasseerd en merk je dat je uitgekeken raakt op je job? Dan is het hoog tijd voor een nieuwe job, misschien wel in een nieuwe sector...
Soms kan een vacature helemaal matchen met jouw droomjob. Toch leg je best eens de bedrijfscultuur onder de loep, het kan je frustratie en tijdverlies besparen…
Als je elke dag met tegenzin naar je werk vertrekt, zoek je best een andere job. Zeker bij deze vier signalen...
Voor werkgevers kondigt 2023 zich uitdagend aan. Salaris blijkt voor kandidaten dé reden om de stap naar een nieuwe werkgever te wagen. Al is loon niet alles.
2023 werd door de Europese Commissie uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vaardigheden. Maar welke specifieke vaardigheden heb je nodig op de werkvloer?
Zelf je verlof kiezen, je werkplanning zelf invullen, geen baas meer die je komt storen, … Voor heel wat werknemers lijkt een carrière als freelancer een droom.
Nood aan een nieuwe job? Met de juiste ingesteldheid en motivatie kun je veel bereiken. Maar hoe weet je welke sector of jobfunctie het best bij jou past?