Ontslagen worden
Vorige

1 van 195

Volgende
Volgend artikel:

Dit woord is taboe op jouw cv

5 vragen die je moet stellen bij ontslag

Welke vragen moet je stellen bij ontslag?
Ontslagen worden is geen lachertje. Probeer het niet als een persoonlijk falen te zien en blaas geen bruggen op met je ex-werkgever. Dit zijn alvast twee van de vijf tips van Ivo Verreyt, stafmedewerker van de LBC-studiedienst, de bediendenvakbond van het ACV.

1. Krijg ik een referentiebrief?

"Dit verhoogt je kansen om snel een nieuwe job te vinden. Als je bij sollicitaties je ex-werkgever kan doorgeven als referentie, is dat een enorm pluspunt. Misschien wil hij wel een heuse aanbevelingsbrief schrijven. Bij ontslag door economische redenen moet dat lukken, de zaken liggen natuurlijk anders als persoonlijke fricties de oorzaak zijn", aldus Verreyt.

2. Hoe zit het met mijn bedrijfsgsm en firmawagen?

"Voordelen zoals een gsm of een auto van het werk vallen in principe weg op de laatste werkdag", weet Verreyt. "Moet je een opzegtermijn presteren dan kan je werkgever deze zaken niet terugeisen voor het einde van de opzeg. Kijk wel de car policy of het arbeidsreglement na. Daarin kan bijvoorbeeld bepaald zijn dat je de firmawagen nog twee of drie maanden mag gebruiken na de laatste werkdag."

"Moet je geen opzegtermijn presteren en de firmawagen direct inleveren, dan is je ex-werkgever verplicht dat voordeel in natura gedurende de opzeg mee te rekenen in de verbrekingsvergoeding."

3. Kunnen we een akkoord sluiten over de opzegtermijn?

"Discussies over opzegtermijnen kunnen al snel leiden tot een conflict met je werkgever. In het ontslagrecht zit een vreemde contradictie. Om geldig te ontslaan moet het bedrijf al bij de aankondiging van het ontslag de duurtijd van de opzegtermijn meedelen. Maar voor een grote groep bedienden moeten werkgever en werknemer na de betekening van het ontslag een akkoord sluiten over diezelfde duurtijd. Als dit niet lukt, ontvangt de werknemer een aanvullende opzegvergoeding berekend op basis van de formule Claeys, die meestal langer is dan de gecommuniceerde opzegtermijn. Gevolg is dat veel bedienden niet geneigd zijn te onderhandelen en het al snel leidt tot een gebroken relatie met de ex-werkgever."

BEREKEN: Wat is jouw opzegtermijn?

4. Werden mijn eindejaarspremie en bonussen correct uitbetaald?

"Als je ontslagen wordt, heb je in principe recht op alle premies zoals een dertiende maand en jaar- of prestatiebonussen", aldus Verreyt. "Het bedrag wordt pro rata berekend volgens het aantal gewerkte dagen, ook je opzegtermijn telt hiervoor mee."

"Je controleert best of je ex-werkgever het correcte bedrag heeft betaald. Enige uitzondering: bedrijven kunnen hiervan afwijken via een cao of een individuele overeenkomst. Daarin kan opgenomen zijn dat om recht te hebben op de premies, bepaalde anciënniteitsvoorwaarden gelden of je in dienst moet zijn op een bepaalde datum."

5. Krijg ik mijn C4 mee?

"Werkgevers gaan soms nonchalant om met sociale formaliteiten. Niet doelbewust, maar het gebeurt dat je moet aandringen om je C4 mee te krijgen op je laatste werkdag. Dit is verplicht. Zelf moet jij je binnen de acht dagen in orde zetten om werkloosheidsuitkering te krijgen, een C4 is hiervoor onmisbaar."

BEREKEN: Hoeveel werkloosheidsuitkering krijg jij?

En nog een laatste gratis tip wanneer dit allemaal achter de rug is...

Vraag je af waar je naartoe wil

"Neem na een ontslag even de tijd voor een rouwproces. Mensen nemen een afdanking vaak heel persoonlijk op en beschouwen het als een eigen falen", besluit Verreyt. "Zeker nu hebben ontslagen vaak een louter economische reden."

"Je neemt best enkele weken de tijd om alles te verwerken en je negatief zelfbeeld te laten wegebben. Vraag je af wat je plus- en minpunten zijn. Ga niet impulsief terug de arbeidsmarkt op en maak een strategische planning. Meestal kan je je marktwaarde opdrijven door een opleiding te volgen of misschien is het nuttig je te heroriënteren naar een economisch sterkere sector."

Lees ook: Hoe moet het nu verder na je ontslag? (e-gids)

(mr)

15 maart 2019