Doe de zelfzorgtest: je werk of je leven?
Veel mensen zoeken nog naar een evenwicht in hun manier van werken. Daarom deze zelfzorgtest...
Met deze 5 tips zet je een eerste stap naar meer zorg én respect voor jezelf.
Leg de basis hiervoor met gezonde voeding, rust en beweging. Deze drie elementen vormen het voedsel voor je lichaam en geest. Gezonde maaltijden bereiden vraagt niet meer tijd dan junkfood als je met een voorbereid lijstje naar de supermarkt gaat. Rust en beweging: ‘mens sana in corpore sano’ is een uitspraak die we allemaal kennen en die zijn deugdelijkheid bewezen heeft.
CHECK: 5 manieren om gezonder te eten op het werk
Een grote oorzaak van stress blijkt het ontbreken van controle te zijn over hoe, wanneer en waar we werken. Stap even opzij en kijk naar jezelf. Waar kan je meer initiatief nemen? Hoe kan je meer vorm geven aan het leven? Ben je bang van fouten? Fouten maken deel uit van het leven omdat je eruit leert. Creëer zo je eigen kansen en zie je stressniveau dalen!
Werkgerelateerde stress verminderen? Enkele wetenschappelijk onderbouwde tips
Door je grenzen te stellen naar anderen toe, definieer je jezelf. Neem je eigen reacties onder de loep en definieer zo waar je grenzen liggen. Stel niet alleen grenzen aan wat anderen van je verwachten, maar zeker ook aan wat je van jezelf verwacht. Je omgeving zal zo beter merken wie je bent en op die manier minder over jouw grenzen gaan: een zelfversterkend effect!
Ontdek: 4 manieren om duidelijk je grenzen te stellen op het werk
Durf te zeggen 'ik denk', 'ik zou graag willen' of 'ik ben het er (niet) mee eens dat'. Deze zinnen geven aan dat je vertrekt vanuit je eigen kracht en komen beter over dan negatief-geformuleerde zinnen of zinnen waarbij je de oorzaak zoekt buiten jezelf. Weet ook dat het toegelaten is om van mening te veranderen op basis van de conversatie die daarop volgt.
Dit geldt zeker bij onredelijke verzoeken. Zoek een werkbaar compromis of durf tijd te vragen om ergens over na te denken, of om je mening te herformuleren. Zeg niet louter 'nee', maar kader het in. Zeg 'dat lukt nu moeilijk, maar …' of 'dat kan, maar …' of 'nu is dat moeilijk, tenzij …'. In een gesprek met je leidinggevende helpt het om je planning samen te overlopen.
Lees ook: De 10 efficiëntste manieren om nee te zeggen
(ac)
Veel mensen zoeken nog naar een evenwicht in hun manier van werken. Daarom deze zelfzorgtest...
Welbevinden op het werk is vandaag een ‘hot topic’, maar wat is het eigenlijk? Hoe meet je het? En wiens verantwoordelijkheid is het?
Een overvolle mailbox: het is een veelvoorkomend fenomeen op de werkvloer. Een situatie die stress oplevert en je uit je workflow haalt. Hoe raak je daar vanaf?
Volgens onderzoek voelt 89% van de werknemers zich soms gestresseerd op de werkvloer. De redenen kunnen divers zijn, al wordt één factor wel verrassend vaak aangehaald…
Na een lange werkdag plof je in je bed, maar lig je nog een hele nacht te piekeren over je werk… Hoe zorg je ervoor dat je ‘s nachts kunt deconnecteren?
Ondanks het toenemende belang van welzijn op het werk zijn er nog altijd factoren die stressgerelateerd ziekteverzuim in de hand werken…
Boeken over welzijn, in al zijn facetten, zitten in de lift. We pikken er vier uit die opvallen, telkens op een andere manier.
De impact van onze job op ons welzijn is groot. Maar helaas blijken niet alle werksituaties even gezond...
25% van de werkenden heeft lichamelijke klachten en zo’n 7,5% zit met psychische problemen. Wat kunnen we daaraan doen?