Gezondheid
Vorige

1 van 712

Volgende
Volgend artikel:

6 voordelen om te werken tijdens de kerstvakantie

5 tips voor een betere luchtkwaliteit op kantoor

luchtkwaliteit
Hoe adembenemend je werkplek er ook mag uitzien, zolang de luchtkwaliteit niet optimaal is, zul je nooit efficiënt kunnen werken. Meer nog: droge en vervuilde lucht kan je zelfs ziek maken!

Er hangt iets in de lucht…

Lekker warm in de winter en heerlijk fris in de zomer: lang leve de airconditioning op kantoor! Tot zover de theorie. Een slechte afstelling van de airco kan voor heel wat klachten zorgen zoals hoofdpijn, droge of waterige ogen, vermoeidheid of concentratieproblemen.

Vooral werknemers die veel met computer- en andere beeldschermen werken, hebben er last van. Ook stof en rook kunnen - zowel letterlijk als figuurlijk - voor heel wat irritatie zorgen. Werk je bovendien in een kantooromgeving waar de ramen om klimatologische redenen niet open kunnen of mogen, dan ben je helaas dubbel gezien.

Check: Hoe (on)gezond is de airco op kantoor?

Kleine en grote irritaties

Dat nogal wat werknemers echt wel last hebben van een slechte luchtkwaliteit op kantoor, is een understatement. Zo blijkt uit een recent onderzoek van HR- en Wellbeing expert Attentia dat maar liefst 1 op de 3 beeldschermwerkers (28,5%) last heeft van droge of vervuilde lucht. Vooral vrouwen (38%) klagen erover, een pak meer dan mannen (23%).

En hoe zit dat met... Te warm of te koud? Temperatuur op kantoor twistpunt onder collega’s

Het gebrek aan frisse lucht is bij 1 op de 5 beeldschermwerkers (17,8%) dan weer een niet te onderschatten irritatie. Ook hierover klagen meer vrouwen (25%) dan mannen (16%). Door de structuur van het bedrijfsgebouw of werklocatie is de ideale oplossing misschien niet altijd mogelijk, toch kun je met een aantal relatief kleine ingrepen de luchtkwaliteit op het werk merkbaar verbeteren.

5 luchtige tips voor een betere luchtkwaliteit

1. Ga eens een luchtje scheppen

Nood aan frisse lucht? Neem een korte pauze en ga eens wandelen in de gezonde buitenlucht (voor zover het kantoor zich niet langs een autostrade bevindt natuurlijk). Geniet van de verse zuurstof en laad jezelf helemaal terug op. Wedden dat de frisse lucht ook nog eens voor een frisse wind in je gedachten zal zorgen?

Lees ook: Waarom je 's middags even naar buiten moet

2. Koop een plant

De meerwaarde van een plant op je bureau zit hem in het feit dat ze de lucht zuiveren en voor extra zuurstof zorgen. De meest ideale planten voor op kantoor zijn de duivelsklimop, de areca palm, de spinnenplant, de vredeslelie en de aloë vera.

Zelfs een sanseveria, treurvijgje, een blauw- of krulvaren of een gerbera madeliefje hebben luchtzuiverende eigenschappen en kunnen de luchtkwaliteit subtiel verbeteren.

Extra: Welke planten passen best op jouw werkplek?

3. Geef lucht aan je frustratie

Dankzij de welzijnswet uit 1996 is je werkgever verplicht om alles in het werk te stellen om het welzijn voor het personeel op de werkvloer te verbeteren. Daar hoort - sinds 2019 - ook een gezonde luchtkwaliteit bij.

Geef dus lucht aan je frustratie en meld je klacht aan de leidinggevende. Misschien is er een storing in het klimaatsysteem en kan het probleem eenvoudig opgelost worden met een nazicht van de airco of ventilatie?

Checklist: Is jouw werkgever bekommerd om jouw welzijn?

4. Zorg voor een clean desk

Voor de sloddervossen onder ons (m/v): een rommelig bureau mag er misschien wel gezellig uitzien, het is moeilijk schoon te maken. De wanorde zorgt voor heel wat verborgen stof en dat is niet goed voor je gezondheid. Probeer daarom wat orde in de chaos te scheppen en maak je werkblad elke avond proper en stofvrij.

Help! Waar op kantoor vind je de ergste bacteriën?

5. Vraag een andere werkplek (of ga telewerken)

Krijg je allergie aan je luchtwegen door dat hoogpolige tapijt op kantoor of kreeg je ooit een plekje toebedeeld naast de gemeenschappelijke printer vol fijne tonerdeeltjes? Vraag dan gerust om een andere werkplek die je niet ziek maakt.

Plan B: gedeeltelijk van thuis uit werken, waar de luchtkwaliteit hopelijk wel beter is.

Nuttig: 5 tips voor een gezonde werkplek

(fd)

16 december 2024
Anderen bekeken ook