Omgaan met perfectionisme in coronatijd: 5 tips
Wanneer er bij mensen in pre-coronatijden al perfectionistische trekjes kiemden, is de coronacrisis de meest vruchtbare bodem om deze trekjes te laten groeien.
Met haar boek wil Elsbeth Teeling, moeder én initiatiefnemer van de Facebook-groep Club van Relaxte Moeders, alle negatieve verhalen in de media over de combinatie werk en kinderen counteren. Wij pikken er deze succesfactoren uit.
Zelfkennis en mildheid staan voorop. En ook in emotionele stabiliteit kan je groeien en het leren. “Zelf leerde ik beter luisteren naar mezelf en ging ik mezelf serieuzer nemen”, schrijft Teeling. Maar naast een realistisch zelfbeeld is er ook iets als zelfkompassie, waarbij je je innerlijke criticus wat meer op afstand houdt. “Op de een of andere manier is het voor veel vrouwen makkelijker om lief en menselijk te zijn voor een ander dan voor onszelf.”
Als werkende moeder wil je minder snel genoegen nemen met middelmatige keuzes. “Als er één gemene deler is bij de vrouwen die het moederschap en werk succesvol combineren, is dat ze allemaal energiek in het leven staan”, stelt ze. Dat komt, volgens haar, vooral omdat ze - na goed overwegen – net die opdrachten en zaken doen waarvan ze energie van krijgen. “Ze hebben durven kiezen voor wat ze leuk en belangrijk vinden. En ze laten zich niet frustreren door zaken die geen prioriteit zijn.”
Dat het er in bepaalde gezinnen, en dus bij bepaalde moeders, zo perfect uitziet, komt doordat dat ze net de perfectionist in hen los laten. “Dat betekent dingen goed doen en excelleren op bepaalde vlakken, maar ze ook loslaten en kunnen inzien dat jouw manier niet per se de enige is”, klinkt het. “Je mag heel veel willen, maar niet allemaal tegelijkertijd.”
Schuldgevoel is zo’n beetje de stem van je geweten die helpt bij het nemen van de juiste beslissingen. “Dat is op zich niet verkeerd. Maar het probleem ontstaat als je schuldgevoel je in de weg zit. Dat gevoel is vaak gebaseerd op een ideaalplaatje dat niet helemaal klopt”, stelt Teeling, en ze haalt het voorbeeld aan van een collega die zich schuldig voelde omdat ze extra ging werken en haar zoontje een extra dag naar de grootouders stuurde. “Tot bleek dat zij een productieve dag en haar zoontje een topdag had gehad.”
De angst om andere tot last te zijn, leeft bij veel vrouwen. “Hulp vragen, is laten zien dat je iemand vertrouwt”, stelt Teeling, die hierbij ook het belang van teamwork benadrukt. Om te beginnen al met de eigen partner, waarbij het helpt als de zorgtaken, zeker over een langere periode, min of meer evenredig zijn verdeeld. En dus ook uit handen geeft. “Weet dat het voor je kinderen ook nadelen heeft als ze vooral met jou te dealen hebben.”
(William Visterin)
Mom You Can - Meer geluk in werk en moederschap, Elsbeth Teeling, Business Contact, 224 pagina’s, ISBN, 9789047011538
11 juni 2020Wanneer er bij mensen in pre-coronatijden al perfectionistische trekjes kiemden, is de coronacrisis de meest vruchtbare bodem om deze trekjes te laten groeien.
Thuiswerken was de afgelopen weken voor velen verplichte kost als gevolg van de coronamaatregelen. Helaas blijkt het toch niet iedereen gegeven.
Een goede balans vinden tussen werk en privé? Uit een onderzoek blijkt dat vrouwen er beter in zijn dan mannen.
Thuiswerken terwijl (kleine) kinderen je aandacht opeisen, is weliswaar niet evident. Daarom deze praktische tips...
Het leven zit vol afleiding. Vermoeiend, toch? Vergeet het ‘moeten’ en neem zelf de touwtjes in handen.
Massaal veel Belgen werken dezer dagen van thuis uit. Hoe doe je dat en hoe zorg je voor een goede thuis-werk balans? Enkele tips...
Thuis aan het werk, doet de Belg er een uurtje bij. Al blijkt de combinatie met thuisonderwijs niet evident.
Met de terug-naar-schooldagen, komt ook de kind-op-tijd-op-school-krijgenroutine zich weer opdringen. Met deze tips doe je dat met minder kleerscheuren...
Er kan een corona-ouderschapsverlof aangevraagd worden. Wat is dat precies? Wie kan het aanvragen en hoe? En hoeveel bedraagt de uitkering?