Collega's
Vorige

1 van 607

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

5 tips tegen rattengedrag op het werk

Iedereen wordt weleens geconfronteerd met achterbaks gedrag op de werkvloer. Collega's die met de eer gaan lopen, roddels verspreiden of bitse opmerkingen maken: ze bestaan in veel bedrijven. Maar wat doe je eraan?
#

Volgens een studie van de Universiteit van Georgetown (VS) bij 3.000 werknemers is 96 procent al eens getuige geweest van onbeschaafd gedrag van collega's en 98 procent heeft dit gedrag zelf al aan den lijve mogen ondervinden. De kans is bijgevolg groot dat ook jij weleens te maken krijgt met een "rat" op de werkvloer.

Shawn Achor, oprichter van adviesbureau Good Think Inc en auteur van 'The Happiness Advantage and Before Happiness', geeft enkele tips om te voorkomen dat zulke collega's je neerhalen.

1. Wees vriendelijk

Glimlachen werkt ontwapenend, dus het is de ideale tactiek om met vervelende collega's om te gaan. Je weet namelijk nooit 100 procent zeker wat de achterliggende reden is voor iemands gedrag. Pestkoppen zijn bijvoorbeeld vaak erg ongelukkig op privévlak. Probeer medelevend te zijn, wees vriendelijk en lach, dat maakt de zaken alleszins voor jou al heel wat gemakkelijker.

2. Hou je werk goed bij

Om professionele sabotage te voorkomen, valt het aan te raden om een stap voor te zijn op je competitieve collega. Denk steeds vooruit. Geef bijvoorbeeld duidelijk aan welke bijdrage jij hebt geleverd aan een bepaalde presentatie. Is rattengedrag schering en inslag op jouw werk, zeg dan niets waarvan je weet dat het tegen je kan keren. De makkelijkste manier om iemand te 'saboteren' is namelijk door zijn of haar geheimen te onthullen.

3. Vergelijk niet

Maak je los van al dat negatieve gedrag en laat je zeker niet meeslepen. Stop met te vergelijken en zet de gedachte van 'oog om oog, tand om tand' uit je hoofd. Je bent beter dan dat kinderachtige gedrag.

4. Bekijk de zaak vanop een afstand

Neem afstand van de situatie en bekijk deze eens op een objectieve manier. Vraag jezelf af: "Is collega X echt een bedreiging of kan je misschien nog wel iets van hem of haar leren?" Als je collega een reële bedreiging vormt, probeer hem dan te vermijden. Zo niet, werk dan met hem samen en maak er het beste van. Een vijand vandaag is niet noodzakelijk nog een vijand morgen.

5. Geloof in jezelf

Je hebt misschien niet dezelfde moordende ambitie als die van je ontzettend competitieve collega, maar dit wil niet zeggen dat je achterop zal hinken. Als je je concentreert of je persoonlijke doelen en je werk steeds zo goed mogelijk uitvoert, is de kans zeer groot dat je zal slagen.

(nm) – Bron: Intermediair.nl & Careerbliss.com 

17 oktober 2013
Anderen bekeken ook