Meer/minder verdienen
Vorige

1 van 382

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

5 tips om te kunnen sparen én genieten

sparen en genieten
Zit je in het weekend graag op het terras van je favoriete café? Of hou je van verre reizen? Dan is het misschien moeilijk om wat geld opzij te zetten. Geen zorgen, met een paar simpele trucjes kun je sparen én genieten tegelijkertijd.

1. Het budget

Het woord ‘budget’ geeft je misschien de kriebels, maar het helpt je wel om te sparen zonder in te moeten boeten. Kijk eerst naar wat je belangrijk vindt in het leven. Voor de een is dat reizen, de ander houdt dan weer van shoppen of festivals.

Ga dan na wat het je precies kost om er nadien een budget op te kleven. Ben je elke maand tweehonderd euro aan nieuwe kleren kwijt? Schroef het dan terug naar honderdvijftig. Later kun je het nog altijd bijstellen. Ga je eens over je budget? Niet erg! Net als bij afvallen moet je jezelf geen dingen ontzeggen. Dat maakt het alleen maar lastiger om vol te houden.

Lees ook: 10 zaken waarop je absoluut nooit mag besparen

2. Te optimistisch

Is sparen voor later? Over enkele jaren verdien je waarschijnlijk enkele euro’s meer, geef je minder uit en kun je simpelweg meer aan de kant zetten. Klinkt logisch, al is het gewoon een excuus om het sparen op de lange baan te schuiven. Stel vandaag nog je spaarplan op waarbij je aan het begin van de maand een deel van je loon doorstort naar een spaarrekening. Liefst eentje bij een andere bank, zodat je niet snel wat geld van de ene naar de andere rekening kunt overzetten.

En denk eraan: je mag dan misschien optimistisch zijn over je toekomst, maar uiteindelijk weet je nooit wat het leven nog in petto voor je heeft. Wie weet sta je over tien jaar voor een zware financiële uitdaging, waardoor er nog altijd niets in huis komt van dat sparen.

3. De vaste kosten

Sparen doe je zeker niet door jezelf leuke dingen te ontzeggen, maar door te besparen op de ‘saaie’ kosten. Misschien kun je overstappen naar een goedkopere energieleverancier of heb je overbodige verzekeringen die je kunt schrappen. Denk maar aan een doorlopende reisverzekering die je maar één keer op het jaar écht nodig hebt.

Als je een hypotheek hebt, kun je overwegen om extra af te lossen en zo je maandlasten te doen dalen. Of je maakt je huis ecologischer, waardoor je bespaart op energie en water. Het geld dat je bespaart, moet dan wel op je spaarrekening terecht komen natuurlijk.

Lees ook: Je kan rondkomen met 3.250 euro per jaar

4. Het vijfjarenplan

Als je denkt aan later, heb je vaak geen concrete doelen in gedachten. Maar wat als je nog maar vijf jaar te leven hebt? Wat zou je dan allemaal nog willen doen? Maak een top drie van de dingen die je nog het liefste wilt doen, en kies uiteindelijk één daarvan als spaardoel. Het is makkelijker om die nieuwe gsm te laten liggen als je weet dat je binnen vijf jaar een rondreis door Australië kunt maken.

Misschien helpt het spaardoel je ook om anders te kiezen. Wat vind je nu eigenlijk zo fijn aan shoppen? Is het de zoektocht naar die ene broek of trui die je zo bijster goed staat? Misschien vind je wel een even mooi exemplaar in een tweedehandswinkel? Ga na wat je precies gelukkig maakt, en pas je gewoontes aan.

5. Het wisselgeld

Erger je je vaak aan al die munten in je portemonnee? Stop ze dan gewoon in een pot. Zo zijn je zakken een stuk lichter en kun je het geld ook niet uitgeven. En zonder dat je het zelf beseft, spaar je op termijn een leuk bedrag bij elkaar. Je kunt er ook voor kiezen om enkel de munten van één of twee euro te sparen. Dat maakt het spannend en leuk tegelijk.

(dt/em)

29 september 2020
Anderen bekeken ook