Studentenjob
Vorige

1 van 73

Volgende
Volgend artikel:

4 cruciale vragen over studentenjobs

5 tips om snel een studentenjob te vinden

studentenjob gevonden!
Als student heb je het vaak niet breed en kan een zakcentje om in het weekend iets te gaan drinken of eens te gaan shoppen zeker helpen. Maar dat zakcentje komt niet zomaar uit de lucht vallen. Daar moet je voor aan de slag in een studentenjob!

Maar dat denken ook duizenden andere studenten. Hoe kom jij het snelst aan die bijbaan? Wij zetten de tips voor je op een rij.

CHECK: Deze bedrijven zijn momenteel op zoek naar een jobstudent!

1. Gebruik je netwerk

Ga zeker niet wachten tot een vacature komt aanwaaien en kijk daarnaast ook niet alleen op het internet, maar vraag aan mensen rondom je. Er zijn vast wel medestudenten die al een bijbaan hebben, of een oom die in een bedrijf werkt dat aansluit bij jouw studie. Misschien staat er toevallig een vacature open bij één van die bedrijven?

Je hoeft hierdoor niet alle vacatures af te schuimen en daarnaast is het veel makkelijk om binnen te komen in een bedrijf via mensen die je kent. Zij kunnen tenslotte een goed woordje voor je doen.

2. Loop eens binnen

Loop je eens ergens langs en denk je: ja, hier zou ik willen werken? Twijfel dan niet en loop gewoon eens binnen. Veel bedrijven waarderen het lef dat je toont en daarnaast leren ze je meteen in het echt kennen. Dit geeft een bedrijf een betere indruk over hoe jij bent, dan via een brief of een via een digitale sollicitatie.

Misschien heeft het bedrijf geen vacature open staan, maar doe een open sollicitatie en misschien zal het bedrijf contact met je opnemen zodra zij een plekje vrij hebben.

EXTRA: De do’s en don’ts bij een open sollicitatie

3. Schrijf je in bij een uitzendbureau

Kun je zelf moeilijk wat vinden, dan kun je altijd de hulp inschakelen van een uitzendbureau. Deze baantjes zijn dan vaak wel tijdelijk, maar beter iets dan niets. Je geeft aan wat je competenties zijn en hoeveel uur je per week beschikbaar bent, zodat zij iets kunnen vinden wat bij je past.

4. Wees up-to-date met sociale media

Heb jij een aantal favoriete bedrijven waar je graag zou willen werken? Dan kun je best deze bedrijven eens gaan volgen op de sociale media. Denk aan Instagram, LinkedIn of Facebook. Veel bedrijven zoeken studenten voor bepaalde jobs. Zij zetten dan een vacature op de sociale media, omdat zij weten dat hier veel studenten aanwezig zijn.

Zorg daarnaast ook dat jouw LinkedIn profiel altijd up-to-date is en echt wat over jezelf vertelt. Er zijn namelijk veel recruteringsbedrijven actief op LinkedIn, die je dan een berichtje kunnen sturen met een aanbod voor een baan. En zet je CV online op 'Mijn Jobat'. Ook dan word je gevonden door werkgevers die bij jou komen aankloppen in plaats van omgekeerd.

Mijn Jobat banner

De meeste bedrijven checken trouwens altijd iemand online. Zo krijgen zij alvast een beeld van de personen die bij hen hebben gesolliciteerd vooraleer ze ze nog maar uitnodigen voor een gesprek. Let er dus altijd op wat jij op sociale media plaatst en hoe dit over kan komen.

HOE ZIT DAT? Mag een bedrijf waar ik ga solliciteren mij googelen?

5. Besteed zorg aan je cv en sollicitatiebrief

Heb je een leuk bedrijf gevonden of een job die bij je past? Dan begint nu het belangrijkste werk, namelijk het schrijven van een cv en sollicitatiebrief. Zorg uiteraard dat deze altijd overzichtelijk en gestructureerd is, en als het op één pagina kan, doe dat dan.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je cv natuurlijk up-to-date is, anders lijkt het alsof je al eeuwig aan het solliciteren bent of helemaal niet bekommerd bent om die job. De motivatiebrief moet ook zo persoonlijk mogelijk zijn, zodat je duidelijk je motivatie toont voor deze, en geen andere, job. De laatste controle die je zeker moet doen is op spelfouten. Bedrijven laten sollicitatiebrieven of cv’s met spelfouten vaak als eerste afvallen. Laat iemand anders deze daarom altijd nog eventjes nalezen.

LEES OOK: Recruiters scannen cv in 6 sec: wat bekijken ze?

Wanneer je een sollicitatiebrief of cv opstuurt naar een bedrijf, let dan op het e-mailadres. Misschien is het e-mailadres dat je dagelijks gebruikt wat kinderachtig en al van een tijd geleden. Maak een nieuw e-mailadres aan dat met voorkeur je voor- en achternaam bevat. Het is daarnaast ook beter om een gmail-account te gebruiken in plaats van een hotmail-, live- of msn-account.

Ga op zoek en hou ogen en oren open. Geef niet te snel op en blijf doorzoeken. Soms kan het een tijdje duren voor jij en een bedrijf elkaar gevonden hebben. Zodra je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, moet je alleen nog jezelf verkopen en laten zien wat jij in huis hebt. Wees anders dan de anderen, maar vooral jezelf. Succes met het vinden van de geschikte bijbaan!

E-GIDS: Klaar voor je eerste job!

(svdd) - Met dank aan TopCompare.be

20 november 2021
Anderen bekeken ook