Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 591

Volgende
Volgend artikel:

Hoe Ann als expert communicatie bij de Vlaamse overheid een verschil maakt

5 tips om de losse eindjes op je cv te verbinden

Op zoek naar een job? Dan wil je uiteraard dat jouw cv je ambitie ondersteunt. Maar wat als je carrièrepad niet zo rechtlijnig was en je nu met een hoop ongerelateerde functies zit?

Wie op zoek is naar een (nieuwe) job, blikt vaak terug op wat hij/zij al gerealiseerd heeft. Maar niet iedereen heeft altijd gewerkt in dezelfde jobfunctie of zelfs dezelfde sector. Hierdoor lijkt of voelt het soms alsof je een beetje stuurloos bent.

Hoe kan jij je schijnbaar chaotisch curriculum toch aanwenden om de juiste job te vinden én te pakken te krijgen? Laura Simms van Your Career Homecoming kwam met een systeem op de proppen dat je helpt om de losse eindjes op je cv te verbinden.

1. Zoek een patroon

Eerst noteer je alle betekenisvolle jobs die je al gehad hebt, vrijwilligerswerk, projecten… alles waar je ooit deel van uitgemaakt hebt. Vooral activiteiten die je aangenaam vond en waar je van denkt dat die wel voor herhaling vatbaar waren.

Daarna kies je je favorieten uit dat lijstje en schrijf je neer wat deze activiteiten juist betekenisvol maakten, of waarom deze job precies jouw favoriet is. Was het de inhoud? Welke vaardigheden kon je er kwijt? Was er een goede klik met de bedrijfscultuur? Waren het eerder de resultaten van je werk die je een goed gevoel gaven? Welke ervaringen bleven je bij? Wat heb je er bijgeleerd? Zoek naar een patroon.

2. Creëer samenhang

Op het einde van deze oefening weet je al wat je graag doet, wat je het liefste doet, en welke jobs voor jou afvallen. Dat laatste is net zo belangrijk als het eerste. Je zal vaardigheden, leermomenten en taken hebben opgelijst, die je nu aan elkaar kan koppelen.

Al deze dingen kan je gebruiken voor je cv en bij je zoektocht. Dik je ervaringen nog wat extra aan met opdrachten die je tot een goed einde hebt gebracht, projecten die je leuk vond, en andere verwezenlijkingen die je vaardigheden staven. Hierdoor creëer je nog meer samenhang op je cv.

3. Bekijk de functies

Lijkt het alsof de functie waarvoor je solliciteert en de functies op je cv totaal niet overeenkomen? Bekijk ze eens op een dieper niveau. Inhoudelijk zijn er vaak meer raakvlakken dan initieel gedacht. Een sociaal werker heeft meer gemeen met een communicatieverantwoordelijke dan op het eerste zicht lijkt.

4. Bekijk de functietitel

Wijkt je titel te veel af van de gevraagde job, waardoor het lijkt alsof je minder ervaring hebt in de functie? Kijk of jij je titel anders kan verwoorden. Soms zijn titels gewoon erg vaag, waardoor niet echt duidelijk is wat je nu echt doet of waar je echt voor verantwoordelijk was. Dekt jouw titel de lading?

5. Bekijk de sector

Slingert je loopbaan door verschillende sectoren? Dan kunnen recruiters denken dat je te weinig expertise hebt binnen een specifieke sector. Maar dat hoeft niet slecht te zijn. Gebruik je kennis van de verschillende sectoren om juist aan te tonen dat je vaardigheden hebt ontwikkeld die buiten het typische stramien vallen. Je bewijst namelijk dat je ervaring hebt en succesvol was op meer gebieden dan je huidige sector alleen.

Kortom…

Wees helder en werk zoveel mogelijk vage terminologie weg. Zo zal de persoon die je cv leest al veel meer van je ervaringen kunnen verbinden en er een coherente carrière in kunnen lezen. Je carrièregeschiedenis en loopbaanambities zullen een iets meer samenhangende puzzel lijken.

Richtingsgevoel

Deze oefening is trouwens niet alleen nuttig voor mensen met een eclectische carrière. Het kan net zo handig zijn voor mensen die graag wat meer richtingsgevoel willen in hun loopbaan of voor mensen die twijfelen over hun huidige job. 

(sjv)

11 september 2019
Anderen bekeken ook