Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 931

Volgende
Volgend artikel:

AI levert 4,75 u/week tijdswinst op, aan vooral... oudere werknemers

5 tips om baas te worden over je eigen faalangst

els-vandervaeren_880x459
Faalangst op de werkvloer: het beestje verstopt zich tussen alle bureaus, lunchmeetings en vergaderlokalen in. Els Vandervaeren is loopbaan-, veerkracht- en motivatiecoach bij Better Minds at Work en ziet dagelijks hoe faalangst veel werknemers doet verlammen. Ze schijnt haar deskundige licht op het veelvoorkomende fenomeen en tipt een handig lijstje concrete do’s om je faalangst te beteugelen.

Angst is één van onze primaire emoties, een eerste instinctieve reactie op de wereld. Je loopt de straat over – kijkt zorgvuldig links rechts links – en plots raast er een motor om de hoek. Je springt weg. Angst zorgde ervoor dat je deze benarde situatie overleefde.

Daarnaast komt de emotie ook voor in een secundaire vorm. Bijvoorbeeld wanneer we ‘denken’ dat iets gaat mislukken. We spreken dan van faalangst, de vrees om tekort te schieten. Faalangst komt vaak voor in situaties waarin we beoordeeld worden of denken dat iemand een oordeel over ons zal vellen.

Els: “De angst om te falen uit zich op verschillende manieren. Je hebt cognitieve en sociale faalangst. Omdat we sociale dieren zijn, voelen we vaak de sociale variant om anderen niet teleur te stellen. Die collega die op je rekent, je baas die op tijd dat dossier wil inkijken, de klant die op je voorstel wacht, ... Cognitief gaat het meer over het gevoel dat je vaardigheden ontbreekt om de taak tot een goed einde te brengen. Het gevoel dat je gaat falen omdat je het niet kan.”

Lees ook: Hoe het negatieve stemmetje in je hoofd de baas worden?

5 tips voor houvast

Een beetje angst is prima. Gezonde zenuwen of kleine kriebels in je buik die zorgen voor een optimale focus. “Het is pas wanneer faalangst langer aanhoudt en het overgaat in doemdenken en verlamming dat je best actie onderneemt”, geeft Els mee. Vijf tips om baas te worden over je eigen faalangst.

1. Leer jezelf kennen

Faalangst vertrekt vanuit ons hoofd. Onze gedachten gaan met ons aan de haal en voor je het weet is die ‘wat als ik het fout ga doen’ geëscaleerd in een ‘ik ga niet solliciteren omdat deze job te hoog gegrepen is voor mij’.

Een goede basis om faalangst de kop in te drukken, is weten wie je bent, wat je kan en wat je zoekt. Als je weet waar je waarden, normen en talenten liggen, is het makkelijker om de juiste job te kiezen die bij je past. Ben je iemand die van structuur en duidelijkheid houdt? Kies dan een job die niet té veel flexibiliteit vraagt. Zo schuif je je faalangst al een stuk opzij.

Extra: Word je bewust van jezelf en vind de job die écht bij je past

2. Voorbereiding is key

De ideale tackle actie voor faalangst? Voorbereiding. Net voor een sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld. Zoek op voorhand informatie op over het bedrijf, stippel de weg uit, vertrek op tijd, werk alvast een aantal sollicitatievragen voor jezelf uit, ...

Bang voor een paniekerig zwart gat in een professioneel gesprek? Zorg voor een steekkaartje met enkele topics. Of zeg heel eerlijk dat je het antwoord even niet weet. Een open houding zorgt voor een open gesprek.

CHECK: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

3. Face your fears

Instinctief vermijden veel mensen situaties waarin hun angsten de kop opsteken. Door die boosdoeners onder ogen te komen, brokkelt het beeld dat je had over een ‘enge taak’ in je hoofd stilletjes af.

Concrete tip: schrijf voor jezelf op papier uit wat jij denkt dat het ergste is dat er kan gebeuren als je voor die nieuwe functie wil gaan of een nieuwe professionele weg inslaat. Stel daarna voor elk punt op de lijst jezelf de vraag hoe je dat kan voorkomen en wat je zou doen als het tóch gebeurt. Toegegeven, je faalangsten onder ogen komen is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar door het op te schrijven, brengt het alvast wat rust in je hoofd.

4. Visualiseer in je hoofd

Wil je een nieuwe job? Neem dan even de tijd en denk eerst voor jezelf na over de vorm, de werkomstandigheden, de woon-werkafstand, wat je jezelf ziet doen en hoe je jezelf ziet in die nieuwe werksituatie. Welke stappen kan je hiervoor nemen en wie of wat kan je daarbij helpen? Faalangst het hoofd bieden is eerst even durven stilstaan en bewust kiezen voor een context die bij je past.

Op zoek naar een (nieuwe) job? Ga naar jobat.be en kies voor een job waar je echt gelukkig van wordt!

5. Praat erover en geef je eigen werk vorm

Open over je angstgevoelens praten, helpt om het thema bespreekbaar en luchtiger te maken. Dat kan natuurlijk enkel in een omgeving waarin je je psychologisch veilig voelt en elkaar vertrouwt. Uitspreken hoe je je voelt of hoe taken je doen voelen, is een goede eerste stap.

Zoek je energievreters en -gevers. Zit samen met collega’s en je leidinggevende om je eigen werk een vorm te geven die bij je past. Praat je bijvoorbeeld niet graag voor een grote groep elke week? Vraag aan die energieke en sociale collega of hij of zij het voorzitterschap van de wekelijkse teammeeting wil overnemen. Teamwork makes the dream work!

(ZINNIG)

15 mei 2023
Anderen bekeken ook