Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 205

Volgende
Volgend artikel:

10 oorlogstactieken om die job te veroveren

5 tips bij het schrijven van een sollicitatiebrief

Voor veel sollicitanten is het een van de grootste uitdagingen tijdens de jobzoektocht: een geschikte sollicitatiebrief schrijven. Maar na een tijd willen velen de strijd met het witte blad wel eens opgeven, maar dat is problematisch. Een sollicitatiebrief blijft nu eenmaal je eerste visitekaartje.
#

Maar hoe begin je dan aan het schrijven van de meest geschikte sollicitatiebrief? Alles start natuurlijk met je taal: als je grammatica hapert en je spelling te wensen overlaat, maak je al minder kans. Als je twijfelt over je schrijftalent, laat jouw brief dan door een of meerdere mensen nalezen.

Na het taalgebruik komt de structuur. Er circuleren de nodige voorbeeldbrieven op het net, maar ook werkgevers kennen die ondertussen bijna uit het hoofd. Probeer dus niet te veel standaardexemplaren te versturen. Niettemin blijft een solide structuur wel het fundament van elke goede sollicitatiebrief. En voor de juiste structuur hou je best rekening met de volgende tips.

1. Denk na voor je schrijft

De grootste fout die je kan maken: op automatische piloot schrijven. Het is natuurlijk begrijpelijk dat je na je zoveelste sollicitatiebrief even geen zin meer hebt in een volledig nieuw epistel, maar je valt snel door de mand als je alleen maar een paar trefwoorden verandert aan een standaardbrief.

Een tweede traditionele valkuil is dat je in je brief alleen maar over jezelf schrijft. Toekomstige werkgevers zijn niet zozeer geïnteresseerd in wie jij eigenlijk bent. Wel in over welke mogelijkheden je beschikt en wat je wil ondernemen. Het gaat over jou ... in verhouding tot het bedrijf waar je solliciteert.

2. Hou het beknopt en to the point

Plaats jezelf even in de schoenen van een hr-manager. Hoeveel sollicitatiebrieven heeft die bij de gemiddelde vacature te lezen? Tientallen tot honderden. Waarom zou hij of zij dan uitgerekend jouw brief eruit pikken? Maak het leven van de werkgever al op voorhand simpel, en zorg ervoor dat je brief beknopt, relevant en to the point is.

Een niet onbelangrijke tip: beknopt en to the point schrijven, is niet hetzelfde als lui zijn. Brieven van twee bladzijden worden niet helemaal gelezen, maar een exemplaar van vijf regeltjes zal het ook niet halen.

3. Zorg voor een goede intro

De inleiding van een goede sollicitatiebrief bevat enkele noodzakelijke elementen. Uiteraard meld je eerst voor welke functie je je kandidaat stelt en meestal ook waar je de vacature gevonden hebt.

Maar de intro is ook meer dan die basic info. Je moet de hr-manager vooral een reden geven om na die eerste twee zinnen verder te willen lezen. Daarvoor zijn er verschillende opties. Schrijf in je inleiding wat je precies zou doen als je aangenomen wordt, pitch een nieuw idee of bied oplossingen voor mogelijke bedrijfsproblemen.

4. Lever concrete voorstellen doorheen je tekst

Na de intro komt de kern van je verhaal. Wat je in je inleiding belooft, moet je in je hoofdtekst natuurlijk ook waarmaken. Som niet zomaar op wat je allemaal gestudeerd hebt of waar je overal actief geweest bent. Positioneer jezelf als een probleemoplossend of visionair talent dat waarde geeft aan het bedrijf en bijdraagt aan het toekomstige succes.

Als je in je inleiding geschreven hebt wat je bij je aanstelling allemaal zou ondernemen, dan mag je dat in een lijstje gieten. Bij elk puntje leg je uit wat je zou ondernemen of veranderen en waarom. Zo’n lijst met opsommingstekens bevordert het lezen. Bied je in je inleiding een oplossing voor bedrijfsproblemen, licht dan duidelijk toe welke ervaring je hebt opdat je het euvel kan verhelpen.

Heb je in je intro een nieuw idee gelanceerd, dan moet je dat ook kunnen uitleggen. Hou het bondig, maar wees zo concreet mogelijk. Vertel over het proces, de middelen en de eventuele impact van je plan. Let wel: voeg er ook aan toe waarom precies jij dat plan moet lanceren. Het zou redelijk pijnlijk zijn om een ander jouw voorstel te zien uitwerken.

5. Rond uitdagend af

Als de werkgever tot het einde van je brief geraakt is, dan is dat al een overwinning. Bedank hem daarom voor ‘zijn tijd en het in overweging nemen’. Maar vergeet die overwinning ook niet te verzilveren.

Zorg voor dat tikkeltje extra: een reden voor de werkgever om écht wel contact met jou op te nemen. Aangeven dat je wel een persoonlijk gesprek wil om je competenties te etaleren, is goed. Een vraag om feedback op je ideeën of je voorstellen samen te bespreken nog beter.

(mr) 

21 april 2015
Anderen bekeken ook