Hoe bouw je als starter ervaring op?
Je ziet een vacature die jou op het lijf geschreven is. Maar er is één probleem: je mist drie jaar ervaring. Hoe pak je dat best aan?
Het nieuwe academiejaar is in zicht. Twijfel je nog over je studiekeuze? Dat is niet zo gek, want het is ongetwijfeld een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen in je leven. Je engageert je niet alleen voor drie tot vijf jaar aan een hogeschool of universiteit, maar ook voor je verdere leven. Want de kans is groot dat je na je studies een job zoekt die in lijn ligt met je studies. Wil je meteen de juiste keuze maken? Dan kunnen deze vijf tips je daar zeker bij helpen.
Het antwoord op die vraag is niet zo makkelijk. Op de schoolbanken ben je misschien helemaal anders dan in de jeugdbeweging. Kijk daarom naar de dingen die je écht leuk vindt en waar je goed in bent. Het zijn vaak de vakken en onderwerpen die je echt liggen, die het makkelijkst te studeren zijn. Volg je de politiek op de voet of spendeer je al je vrije tijd in de tuin? Dan ligt je toekomst daar misschien ergens.
Ontdek: 9 manieren om te achterhalen wat je wil doen met je leven
Je hart vertelt je één ding, maar wat als je wéét dat de kans klein is dat je later een steengoede acteur of zangeres wordt? Soms moet je kiezen tussen wat je buikgevoel zegt, en wat je verstand je vertelt. Wil je later veel geld verdienen en zeker zijn van een job? Sommige studiekeuzes zijn jobzekerder dan anderen. Maar onthoud: een goedbetaalde baan waarin je niet gelukkig bent, brengt heel wat stress met zich mee. Is het dat waard?
CHECK: Met welke studiekeuze ben je jobzeker?
Je kent intussen je talenten en je interesses, maar vergeet niet te kijken naar de haalbaarheid. Als je bijvoorbeeld Economie – Moderne talen gestudeerd hebt en je kiest daarna voor een puur wetenschappelijke studierichting, dan sta je meestal wat achter op je medestudenten. Dan wordt het zwaar om in wiskunde, fysica en chemie bij te benen. Maar het is zeker niet onmogelijk, laat dat gezegd zijn. Misschien kun je te rade gaan bij enkele leerkrachten? Zij hebben doorgaans een goed beeld van je capaciteiten.
Extra: Wat zijn jouw capaciteiten?
Wil je de medische of eerder de maatschappelijke sector in? Prima! Maar staar je niet blind op de meest logische of populairste richtingen. Een tandarts en een dermatoloog, of een maatschappelijk werker en een opvoeder zijn twee totaal verschillende beroepen. Kijk daarom goed naar de vakken die bij elke opleiding horen, pik eens een les mee en praat met mensen die intussen zijn afgestudeerd.
Welke studierichtingen doen het goed? In 5 stappen naar jouw droomjob
Een opleiding bereidt je voor op wat daarna volgt, maar het is pas als je op de werkvloer staat, dat je écht weet wat een bepaalde functie inhoudt. Misschien kun je eens een dagje meelopen in een bedrijf waar je later hoopt te werken? Snuif de sfeer op, kijk wat een werkdag precies inhoudt … Zo achterhaal je de leuke én minder leuke aspecten van een job. Ga je met een goed gevoel naar huis? Dan ben je waarschijnlijk klaar om die verdomd moeilijke knoop eindelijk door te hakken.
(dt/em) - Bron: Intermediair
19 juli 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Je ziet een vacature die jou op het lijf geschreven is. Maar er is één probleem: je mist drie jaar ervaring. Hoe pak je dat best aan?
Heb je nood aan een nieuwe professionele uitdaging maar weet je niet welke job bij jou zou passen? Dan is het hoog tijd voor zelfreflectie en een actieplan!
Hogeschool PXL beseft dat kiezen moeilijk is, en organiseert workshops om de competenties en interesses van studenten, beter te matchen met de geknipte opleiding.
Welke richting moet je als jongere studeren om een (goede) kans te maken op een (al even goede) job? Deze stappen helpen je zeker.
Hoe kun je als pas afgestudeerde het vlotst doorstromen naar je eerste job? Met een hoger diploma in de hand, zo blijkt...
HR studeren, dat kan op diverse manieren. “Er is een brede waaier aan opleidingen”, klinkt het bij hogeschool Vives, dat recent een nieuwe opleiding startte.
Werknemers die van werk veranderen mogen hun mobiel nummer behouden.
Niet elke werknemer die vakantie neemt, neemt ook écht vakantie. Dat blijkt toch uit een onderzoek van hr-dienstverlener Liantis.
Op het werk kan een bureau er door het plaatsen van persoonlijke spullen redelijk “huiselijk” uitzien. Onnodige rommel of een slimme zet?