10 succesjobs waaraan pas afgestudeerden zelden denken
Een krimpende jobmarkt maakt het pas afgestudeerden niet makkelijk. Misschien het ideale moment om deze minder voor de hand liggende jobs eens te overwegen?
“Vroeger was het minder moeilijk om als jongere aan werk te geraken. Werkgevers en interimkantoren zeiden sneller: kom eens proberen”, vertelt Patrick Cornelissen, coach solliciteren bij de VDAB. “Nu zijn er per job meer kandidaat-werknemers en willen bedrijven zekerder zijn dat ze de juiste kandidaat kiezen. Dat betekent dat sollicitatiegesprekken zwaarder zijn.”
“De stap tussen afstuderen en werken verloopt niet zo soepel. Tijdens en net na het afstuderen overschatten jongeren zichzelf: ‘Info over solliciteren heb ik niet nodig, ik kom er zo wel ...’ Eenmaal ze beginnen solliciteren, en het moeilijker blijkt dan gedacht, hebben ze er wel aandacht voor en kijken ze wat ze kunnen doen om hun sollicitatieskills te verbeteren.”
“We krijgen ook dikwijls de feedback van jongeren dat ze op school niet helemaal klaargestoomd worden om de stap naar de arbeidsmarkt te zetten. Pas afgestudeerden zijn heel blij als ik hun cv en motivatiebrief heb nagekeken. Zelfs voor Masters blijkt het niet evident te zijn een goed cv en motivatiebrief te schrijven. De jongeren hebben op school wel een cv en motivatiebrief moeten schrijven, maar bekijken dat dan als een van de vele schoolopdrachten. Op dat moment hebben ze er nog geen behoefte aan.”
Alle doemberichten over de hoge werkloosheidscijfers ten spijt, is Patrick Cornelissen optimistisch. “Er is nog veel werk, kijk alleen nog maar eens naar de lange lijst knelpuntberoepen. De jongeren zijn geen verloren generatie, verre van zelfs. Ik zie dagelijks met welk enthousiasme jongeren starten aan hun professioneel leven. De jongeren zijn bijvoorbeeld heel sterk in teamwerk. Hun papers hebben ze moeten maken met medestudenten en in dichte samenspraak met de docenten. In mijn tijd moest ik die dingen helemaal alleen schrijven. Bedrijven die jongeren aannemen, zullen versterkt worden door hun enthousiasme en dat werken in teamverband.”
1. Netwerken naar een job
Vergeet zeker niet om je netwerk in te schakelen. Breng je familie en vrienden op de hoogte van je zoektocht. Zo kunnen zij ook uitkijken naar een geschikte job. Probeer je netwerk uit te breiden met interessante mensen die je ontmoet. Misschien kunnen zij je een job voorstellen of je doorverwijzen naar iemand die op zoek is naar een geschikte kandidaat. Met inside informatie krijg je een duidelijker beeld van het bedrijf. Zo weet je ook beter waar je de nadruk op moet leggen tijdens je sollicitatiegesprek.
2. Verkoop jezelf, maar blijf bescheiden
Hoe je het ook draait of keert: als je solliciteert, moet je je goed verkopen.
Een cv en motivatiebrief moeten erg persoonlijk zijn. Vaak halen sollicitanten dezelfde vanzelfsprekende punten aan qua opleiding en vakantiejobs. Maar je moet je vaardigheden en persoonlijkheidskenmerken naar voor brengen die voor dat specifiek bedrijf tellen. Die aansluiting maken naar bedrijven blijkt niet evident te zijn voor velen. Heel duidelijk formuleren dus waarom een bedrijf precies jou in dienst moet nemen. Een sollicitatiegesprek is niet gewoon eens gaan ‘babbelen’, het is een verkoopsgesprek waar je met concrete argumenten, anekdotes en bewijzen moet afkomen.
Wees ook voorbereid op moeilijke vragen. Een goed sollicitatiegesprek begint met een goede voorbereiding.
Twee klassiekers:
3. Probeer op voorhand selectietesten uit
Als je solliciteert, kan je selectietesten voorgeschoteld krijgen. De werkgever wil een idee krijgen van wie jij bent, wat jouw sterke en zwakke punten zijn voor de job waarnaar je solliciteert. Bereid je voor door enkele tests uit te proberen. Op die manier raak je vertrouwd met de werkwijze en voel je je meer op je gemak als het zover is. Studeren hiervoor heeft meestal geen zin. Zorg dat je uitgerust en kalm aan de testen begint.
Er bestaan heel wat types testen: intelligentietesten, vaardigheidstesten, kennistesten, persoonlijkheidstesten en assessment center testen. Probeer deze testen uit via vdab.be/jobs/testen.
4. Bewaak je online imago
Breng via sociale netwerksites potentiële werkgevers op de hoogte dat je op zoek bent naar een nieuwe job. Je profiel op Twitter, Facebook en LinkedIn bepaalt je online imago. Spring daarom voorzichtig om met de informatie die je deelt. Zeker als je ook potentiële werkgevers toevoegt aan je netwerk. Beperk de toegang tot je vakantiefoto’s of kiekjes van wilde feestjes tot je vriendengroep. Beheer daarom goed je privacy instellingen.
5. Solliciteer naar de meest gevraagde jobs
Wil je snel werk vinden? Dan richt je best je pijlen op jobs die goed in de markt liggen. Er zijn heel wat functies waar altijd vraag naar is: de knelpuntberoepen. Zou je je liever eerst nog wat bijscholen? Dan is het een uitstekend idee om een opleiding te volgen die naar zo’n knelpuntberoep leidt. Zo vergroot je je kans op werk aanzienlijk.
Een kleine greep uit de knelpuntberoepen: verpleegkundige, begeleider kinderopvang, kinesitherapeut, ingenieur, technisch tekenaar, informaticus, bewaker, boekhouder, vertegenwoordiger, tuinier, keukenpersoneel, treinbestuurder, taxichauffeur, vrachtwagenbestuurder, lasser, elektricien, schrijnwerker en metser.
(mr)
30 augustus 2013Een krimpende jobmarkt maakt het pas afgestudeerden niet makkelijk. Misschien het ideale moment om deze minder voor de hand liggende jobs eens te overwegen?
Wil je op een originele manier opvallen bij recruiters? Overweeg dan eens om je cv op een doos ontbijtgranen te plaatsen. Succes gegarandeerd!
Vaak laten we onze beslissingen beïnvloeden door anderen. Er is steeds wel iemand die op deze manier jouw succes in de weg staat. Wie zijn deze boosdoeners?
Zonder een aangepast modern cv kan je je vandaag de dag als sollicitant maar moeilijk onderscheiden van de rest. Maar wat is nu precies een modern cv?
Onderzoek van de University of Missouri wijst uit dat het belangrijk is voor werkzoekenden steeds om een positieve instelling te behouden.
Alles kan beter. Dus ook je cv. Op welke manier kan je jouw cv nog beter doen opvallen tussen die tientallen andere cv's van mensen met hetzelfde profiel?
Als pas afgestudeerde zit je vaak in een vicieuze cirkel. Je hebt geen werkervaring, terwijl dit vaak de reden is waarom je de job mist.
Gewoon zo veel mogelijk brieven versturen, is geen goede sollicitatietactiek. Het draait daarentegen wel om jezelf te kunnen verkopen. 7 tips die je helpen!
Ook al lijkt het een goed idee om in je cv zoveel mogelijk informatie mee te delen, toch is dat niet altijd het geval. Wat laat je best achterwege?