Sollicitatiekit
Vorige

1 van 6

Volgende
Volgend artikel:

In 4 stappen naar een perfect CV

5 sollicitatietips voor jonge ingenieurs

Sollicitatietips ingenieur

“Tijdig de arbeidsmarkt verkennen valt aan te raden, ook omdat sollicitatieprocedures vaak langer duren dan je denkt.” (Nancy Vercammen, ie-net)


Afgestudeerde ingenieurs liggen goed in de markt. Maar een goede start van je carrière is ook voor een ingenieur een absolute aanrader. “Ervaring opdoen en jobinhoud zijn daarbij belangrijker dan loon.”

1. De juiste timing

Als we het over timing hebben, valt aan te raden om tijdig te beginnen met je zoektocht naar een job. “Start al tijdens je opleiding en wacht niet tot het vakantie is”, raadt Nancy Vercammen van ingenieursvereniging ie-net aan. Al beseft ze ook wel dat solliciteren moeilijk is tijdens het uitwerken van bijvoorbeeld een eindwerk.

Hoe dan ook, tijdig de arbeidsmarkt verkennen valt aan te raden. Maar niet omdat je als ingenieur geen job zou vinden. Wel omdat sollicitatieprocedures vaak langer duren dan je denkt. En door je tijd te nemen, krijg je ook een beter beeld van verschillende bedrijven en het vacatureaanbod. “Bovendien moet je solliciteren ook leren. Het verplicht je om na te denken over wat je wil, en geeft je geleidelijk aan ook meer inzicht in sterktes en zwaktes.”

2. Breng verwachtingen in kaart

Uit onderzoek van ie-net blijkt dat de invulling van een eerste job als ingenieur voor bijna een kwart niet overeen stemt met hun verwachtingen of het beeld dat ze hadden over de inhoud ervan. Mede daarom raadt Vercammen aan om op voorhand goed na te denken over die eerste job.

Wat wil je doen? Welke richting wil je ingaan? Welke sector en in welke functie, want ook dat kan als ingenieur erg verschillen: is het bijvoorbeeld verkoop, productie of onderzoek?

Maar ook andere aspecten zoals welke bedrijfscultuur bij jou past of welke toegevingen je wil doen, bijvoorbeeld op het vlak van mobiliteit of verhuizen. “Door zulke zaken op voorhand in overweging te nemen, vermijd je nutteloze sollicitaties. En je vermijdt dat bedrijven je in een hokje duwen.”

Pas afgestudeerd en op zoek naar een eerste werkervaring? Praktische tips

3. Solliciteren = voorbereiden

Een cv moet de werkgever overtuigen dat je de geschikte persoon bent. “Neem de nodige tijd om een goed cv op te stellen en laat die nalezen en corrigeren. Ga naar jobbeurzen of rekruteringsevents met je cv, maar solliciteer ook spontaan”, klinkt het. Pas ook altijd je cv en motivatiebrief aan op maat van de vacature en het bedrijf waar je voor solliciteert.

Solliciteren is voor een flink stuk voorbereiden. Bestudeer de inhoud van de jobomschrijving. Ga op zoek naar info over het bedrijf of contacteer junior professionals.

“Tijdens een sollicitatiegesprek komen vaak dezelfde vragen terug. Zoek deze op. Formuleer op voorhand een persoonlijk en eerlijk antwoord”, stelt Vercammen, die wel aanraadt om altijd jezelf te blijven. “Antwoorden geven waarvan je denkt dat het bedrijf ze graag wil horen helpt niemand vooruit, zeker jezelf niet.”

Check ook onze e-gids: Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

4. Wees realistisch

Geloof in jezelf en geef de moed niet te snel op. Wees ook geduldig en laat je niet opjagen door medestudenten en rekruteerders. En als pas afgestudeerde en werkzoekende ingenieur is het ook een kwestie van realistisch blijven. “Je moet nog veel leren. Dus verwacht niet dat je meteen een leidinggevende functie krijgt.”

5. Kijk niet (te veel) naar het loon

Volgens het Salariskompas van Jobat ligt het loon voor een jonge ingenieur op 2.935 euro bruto per maand. Dit is het loon voor maximaal drie jaren werkervaring, en uiteraard een gemiddelde. Toch raden ze bij ie-net aan om in eerste instantie minder naar de verloning te kijken.

Ontdek: Welke factoren bepalen je loon?

“Ervaring opdoen en de inhoud van een job zijn belangrijker dan verloning”, klinkt het. “Kies voor een job met voldoende opleidingsmogelijkheden. Een job waarin je dus veel kan leren en groeien. En vooral: doe wat je graag doet.”

Wil je graag als ingenieur aan de slag? Check hier het actuele vacatureaanbod…

(William Visterin)

9 juni 2021

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook