Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

5 slimme hacks voor een productieve ochtend

Schrik je soms van hoeveel je 's ochtends gedaan krijgt in vergelijking met de namiddag? Vroege vogels lijken soms een dag aan werk te verzetten voor 12 uur. Hoe maximaliseer jij je ochtenden?

1. Vroeg uit de veren

Dit klinkt misschien als een open deur, maar het is wel belangrijk. Wat ‘vroeg’ precies is, is voor iedereen anders. Voor de ene persoon is dat 5 uur ‘s morgens, de andere vindt 8 uur vroeg, en voor mensen die ‘s nachts hebben gewerkt, is 1 uur ‘s middags misschien vroeg. En dat is oké. Vind je eigen ritme en plan voor jezelf hoeveel tijd je nodig hebt om alles gedaan te krijgen. Studies tonen aan dat mensen die vroeg opstaan, productiever zijn. Voel je zelf dat je ‘s ochtends meer energie hebt, profiteer er dan ten volle van door je ochtend vroeger te laten beginnen.

Ben je iemand die systematisch laat gaat slapen? Slaap is nog altijd belangrijk. Wil je vroeger opstaan, probeer om toch vroeger in bed te kruipen. Voel je dat je een ochtendhumeur hebt, zoek naar een fijne ochtendroutine die je helpt om met dat juiste been uit bed te stappen.

2. Schrijf een ochtendroutine uit

Schrijf je ochtendroutine neer op een papier en blijf erbij. Of het nu in je agenda, een post-it op de spiegel, een ingekaderde A4 op je nachtkastje, of een lijst op je ijskast is, het zal gemakkelijker zijn om je routine te herhalen als je ze visualiseert en ze op een gemakkelijke plek hangt, waar je gemakkelijk kan nagaan of je iets vergeten bent.

Schrijf er dingen op die je naar de ochtend doen uitkijken en je bed uitkrijgen. Oefeningen die je wil doen, smoothie die je wil maken, en de volgorden waarin je die dingen wil doen. Zorg ervoor date r genoeg leuke dingen opstaan. Maak de taken zo gemakkelijk mogelijk. Het voelt goed om meteen dingen gedaan te krijgen.

Bijvoorbeeld:

  • Drink citroenwater of thee
  • Doe de gordijnen open om het licht binnen te laten
  • Zoek enkele ‘sunrise yoga’-oefeningen op op YouTube
  • Open het raam om wat frisse lucht binnen te laten
  • Maak een gezond ontbijt
  • Gebruik geurolie
  • Wasritueel (bijvoorbeeld: reinig je gezicht met koud water of zuig op een ijsblokje als je niet helemaal wakker bent)
  • Maak je lunch klaar

Allemaal simpele dingen die je kan personaliseren. Misschien wil je ‘s morgens wat meer tijd om te lezen, schrijven, wandelen, of neem je extra vitamines in of wil je een verse vruchtensap persen… Al deze dingen vallen ook onder ontspannen en zelfzorg. Zo zorg je ervoor dat je het huis niet gestresseerd uitrent.

3. Zet je telefoon uit

Je telefoon zorgt ervoor dat je ‘s morgens minder productief bent. Het is geen gezonde reflex om ‘s morgens op te staan en meteen je sociale media te checken. Maar aangezien de meeste mensen hun gsm als wekker en klok gebruiken, is het vaak verleidelijk om op ‘snooze’ te drukken en ondertussen op Facebook of Instagram te kijken wat de wereld ’s nachts heeft uitgespookt. Probeer dit te vermijden. Koop desnoods een extra wekker en kijk het eerste uur nadat je wakker bent geworden niet naar je gsm.

4. Schrijf je dagelijkse doelstelling op

Schrijf je doelen neer. Zodra je klaar bent met je zelfzorg- of ochtendroutine, kan je meteen van start gaan. Dit kan op verschillende manieren. Je kan ze op je dag-/scheurkalender oplijsten, in je agenda schrijven, een to do app downloaden, een notitieboekje op je nachtkastje leggen, … Zoek wat werkt voor jou.

Je kan elke taak een cijfer geven (bijvoorbeeld tussen 1 en 5) om je prioriteiten te stellen.

5. Zet tijdslimieten

Nu je doelen zijn neergepend, is het tijd om ze af te vinken. Hier kan je tijdslimieten aan verbinden. Hiervoor mag je wel je smartphone boven halen. Je kan dan je timer en alarminstellingen gebruiken om je tijd in te delen.

Bepaal een begintijd en een eindtijd. Schat dan in hoelang elke taak mag duren en schrijf dat naast je doel. Stel je alarm in en schuif door naar de volgende taak op je lijst als je tijd op is. In het begin zal je merken dat je er soms naast geschat hebt, maar daar leer je uit naar de volgende keer toe.

Een productieve ochtend is in het begin vaak een hele aanpassing, maar eens je je routine hebt, maakt het een wereld van verschil.

(sjv) – Bron: Brittany O’Barr 

20 augustus 2018
Anderen bekeken ook