Meer vakantie, minder stress?
Meer en meer bedrijven willen extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?
Stress heeft vaak hoofdpijn, nekpijn, migraine of zelfs een maagontsteking als gevolg. Of erger: een burn-out. Wil je vermijden dat je weken of zelfs maanden buiten strijd bent? Dan is praten het beste medicijn. Zeker als je je in onderstaande situaties bevindt, die voor de meeste werkstress zorgen.
Iedereen heeft z’n eigen mening en dat leidt soms tot hevige discussies. Maar als je nauw moet samenwerken met één of meerdere collega’s, is het belangrijk dat jullie goed overeenkomen. Ontstaat er toch een conflict? Laat het dan niet aanslepen, want ruzie veroorzaakt stress. Praat het als volwassen mensen uit zodat jullie samen op een gezonde manier jullie werk kunnen verderzetten.
Ruzie met een collega? Zo los je het op
Besparingen, hervormingen, nieuwe bazen. Heel wat factoren kunnen ervoor zorgen dat je job bedreigd is. En dat zorgt voor heel wat stress. Want wat als je je job verliest? Die stress blijft niet alleen op het werk, maar het zorgt ook in je privéleven voor heel wat kopzorgen. Belangrijk is om te praten over je gevoelens en zeker niet bij de pakken te blijven zitten.
Heb je maar twee weken om een groot project tot een goed einde te brengen? Logisch dat je last hebt van stress. Deadlines die maar nauwelijks te halen zijn, zetten je zwaar onder druk. En dat komt de kwaliteit niet altijd ten goede. Bovendien lig je er ’s nachts van wakker, waardoor je overdag uitgeput bent. Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Durf ‘nee’ zeggen of duidelijk aangeven dat de deadline echt niet haalbaar is.
VIDEO: Hoe omgaan met onvoorziene deadlines?
Zeg je op alles ‘ja’? Dan is de kans groot dat je gewoon té veel werk om handen hebt. En dat zorgt er natuurlijk voor dat je minder productief bent. Zorg daarom dat je al je opdrachten goed plant. Heb je toch te veel werk? Durf dan hulp vragen, of doe een beroep op tijdelijke werkkrachten. Een goedgevulde maar niet té volle agenda, zorgt voor een gezonde portie stress.
Druk? Sta even stil... voor deze 4 tips
Werkte jij al eens aan een opdracht zonder écht te weten wat er van je verwacht werd? Dan heeft het je ongetwijfeld bloed, zweet en tranen gekost. Onduidelijkheid zorgt namelijk voor spanning. Wie duidelijk weet wat ie moet doen, zal met veel meer plezier de opdracht tot een goed einde brengen.
Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
(dt/em) - Bron: Robert Half
20 maart 2018Meer en meer bedrijven willen extra verlof geven aan hun personeel. Om te herbronnen. Een goed idee?
Voor veel werknemers voelt de terugkeer naar de werkvloer aan als een zenuwachtige, eerste schooldag … Toch hoeft je comeback niet per se stresserend te zijn.
Woensdag is vaak een moeilijke dag. Het weekend is voorbij en het volgende weekend is nog veraf. Die dag transformeren tot een weekendgevoel is een goed idee!
Heb je een overload aan workload en geen tijd om je werk te verwerken? Dan is het hoog tijd om eens op de pauzeknop te drukken. Met deze tips kom je tot rust!
Druk druk druk … allemaal goed en wel, maar wat als je de werkdruk niet meer aankan? Hoe breng je die boodschap op een professionele manier over aan je baas?
Een beetje druk is niet slecht, maar te veel kan nefast zijn. Wat kun je doen om niet te bezwijken onder de stress? Dat hangt af van het stresstype dat je bent.
Wandelen door de Afrikaanse savanne of de Australische onderwaterwereld ontdekken vanuit je luie zetel? Dat kan met virtual reality!
Het grote gevaar van het thuiswerken is dat je te weinig ontspant. Met volgende tips kun je dit voorkomen.
Je werk kan soms de meest heftige emoties opwekken. Dan is de 20 minuten-regel dé oplossing. En het helpt je ook om minder te snoepen!