Ziekte
Vorige

1 van 149

Volgende
Volgend artikel:

De deur van het Loopbaanhuis staat altijd open

5 signalen dat jouw burn-out achter de rug is

Wanneer kan je zeggen dat je burn-out gedaan is? Dat gebeurt meestal niet van de ene dag op de andere, het is een geleidelijk proces. Toch kan je signalen opmerken als je herstel de bovenhand neemt.
#

1. Je kan gemakkelijker grenzen stellen

Een burn-out ontstaat als je langdurig en ver over je grenzen heen gaat. Je negeert jarenlang structureel alle symptomen. Je persoonlijkheid bepaalt mee de oorzaken van een burn-out. Je bent perfectionistisch, hebt controledrang, verantwoordelijkheidszin en bent té loyaal aan mensen en situaties die dat niet verdienen. Meestal krijgen de meest gedreven en vriendelijkste mensen een burn-out.

Je moet af en toe grenzen leren stellen en jezelf op de eerste plaats durven te zetten. Als je dat gemakkelijker kan, ben je op de goede weg. “Respecteer jouw grenzen die wellicht veel sneller bereikt zijn dan die van jouw omgeving. Ik voel me het grootste deel van de tijd een echte energiebom, maar de grens met een burn-out blijft heel dun. Ik waak daarover”, vertelt ervaringsdeskundige Elke op haar burn-out blog Mamaladylicious.com.

2. Je houdt meer energie over

Een van de belangrijkste symptomen van een burn-out is geen energie of zin hebben om iets te doen. Werken of activiteiten in huis: het lijkt je allemaal weinig zinvol. Je bent lusteloos en uitgeput. Als je een burn-out overwonnen hebt, gaat je energiepeil terug omhoog. Je hebt meer levenslust en zin om leuke activiteiten te doen.

3. Je laat gemakkelijker los

Continu piekeren en slecht slapen zijn symptomen van een burn-out. Je maalt de hele dag en nacht over je werk, deadlines en collega’s die hun werk niet goed uitoefenen. Dat gepieker gaat alsmaar door, waardoor je slechter gaat functioneren. Je put jezelf daardoor helemaal uit. Als je situaties en problemen gemakkelijker kan loslaten, ben je op de goede weg om de burn-out definitief achter je te laten.

4. Je draagt zorg voor jezelf

Behalve chronische vermoeidheid is er meestal ook sprake van een lage lichamelijke weerstand. Hard werken en slecht of ongezond eten gaat door de werkdruk vaak hand in hand. Dat heeft op den duur zijn weerslag. Gezonde voeding is belangrijk want het voorziet je van de nodige energie.

“Een gezonde levensstijl is iets wat een langdurige periode moet kunnen inwerken op jouw lichaam”, zegt Elke van burn-out blog Mamaladylicious.com. “Voedselintoleranties ontdekte ik tijdens mijn burn-out omdat ze toen hun hoogtepunt bereikten. Ik ben er van overtuigd dat ik wellicht altijd gevoelig was aan die voedingsstoffen, maar dat mijn lichaam het al die tijd onopgemerkt aankon om dit de baas te blijven. Sinds mijn dieptepunt (de burn-out dus) staat mijn lichaam zo op scherp dat elk foutje in mijn voedingspatroon onmiddellijk gesignaleerd wordt in de vorm van ziekte en/of vermoeidheid.”

5. Je bent emotioneel stabieler

Heb je veel stress? Dan kan je overgevoelig worden en sneller geïrriteerd zijn. Na een lange dag op je werk wil je rust. Of je bent net onverschilliger en toont minder interesse. Iedereen reageert anders als hij langdurig aan stress wordt blootgesteld. Feit is wel dat je vaker de neiging hebt om emotioneler te reageren omdat je uit je normale doen bent. Als je burn-out achter de rug is, kan je langzaamaan beter je gevoelens kanaliseren.

(mr) 

21 april 2017

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook
Meest gelezen
  1. 1 Bereken hier jouw eindejaarspremie
  2. 2 Dit zijn de 10 best betaalde jobs in België
  3. 3 In 4 stappen naar een perfect CV
  4. 4 Bereken je opzegtermijn
  5. 5 Alles dat je moet weten over deeltijds werken
  6. 6 Vakantie FAQ: alle feiten op een rij
  7. 7 Vijf tips voor een inhoudelijk goede out of office
  8. 8 Pensioen FAQ: alle antwoorden op jouw vragen
  9. 9 Eerste hulp bij burn-out: een praktische gids
  10. 10 Je eerste job FAQ: wat moet je weten?