'Vrouwen, beslis zelf wat je wil'
Christel Verschaeren, directeur informatiesystemen bij IBM, kwam als winnaar van de tweede AXA Wo-Men@Work Award uit de bus. Jobat sprak met haar ...
Vrouwen kunnen evengoed onderhandelen als mannen, zolang ze het maar niet voor zichzelf moeten doen. Een onderzoek van Michael Morris van de Columbia Business School toont aan dat dat wanneer een man over zijn loon negotieert, het gewoon over zijn loon gaat. Wanneer een vrouw dit doet, denkt ze ook aan de sociale kosten. ‘Zal de persoon aan de andere kant mij nog aardig vinden als ik blijf volhouden?’
Op financieel vlak bereikt een vrouw dus vaak minder, maar voor haar gevoel niet. Ze heeft immers méér loon gekregen en ook op sociaal vlak gescoord. Ook geven vrouwen graag wat af van hun loon als dat betekent dat ze bijvoorbeeld flexibelere werktijden krijgen.
In Nederland is ongeveer 19% van de vrouwelijke werknemers manager. In Litouwen is dit ongeveer 44%. Wereldwijd verdienen vrouwelijke managers ongeveer 14% (zo’n 10.000 euro) minder dan mannelijke managers.
Adviesbureau Mercer verklaart het verschil aan het feit dat vrouwen vooral in HR of marketing werken en dat deze functies sowieso minder verdienen dan bijvoorbeeld (mannelijke) financiële managersfuncties.
De loonkloof is opvallender in specifieke sectoren. Dat beweert Kea Tijdens, onderzoekcoördinator bij het Amsterdams Instituut voor Arbeidsstudies, in een onderzoek naar de sectorale inkomstenverschillen. In financiële instellingen bedraagt de loonkloof meer dan 30%, in het onderwijs is dat ‘maar’ 15%.
Mannen én vrouwen in vrouwenberoepen verdienen gemiddeld minder dan in mannenberoepen. Nederlandse en buitenlandse studies concludeerden dat vrouwenberoepen daadwerkelijk ‘minder waard’ zijn dan mannenberoepen.
Parttime werken levert nu eenmaal een lager loon op dan wanneer men fulltime werkt. Vrouwen werken nog steeds meer parttime dan mannen, onder meer om voor de kinderen te zorgen. Ongeveer 82% van de Nederlandse vrouwen tussen de 23 en 45 jaar die kinderen of een kind heeft, werkt parttime. Bij vrouwen zonder kinderen is dat maar voor 37% het geval. Rond de 80% van de mannen werkt voltijds.
De ene studie levert later meer op dan de andere. Het carrièreplatform Intermediair ondervroeg 2.000 mensen waaruit bleek dat bij de hogere inkomens meer economiestudenten zaten dan taal- en cultuurstudenten.
Als een vrouw evenveel wil verdienen als haar mannelijke collega kan ze volgens de studie best voor techniek kiezen. In de hoogste inkomenscategorieën zijn daar namelijk bijna evenveel vrouwen als mannen. Vrouwen in de techniek zijn zeldzaam en kunnen zo het verschil maken.
(nm) – Bron: Intermediair.nl
3 juli 2012Christel Verschaeren, directeur informatiesystemen bij IBM, kwam als winnaar van de tweede AXA Wo-Men@Work Award uit de bus. Jobat sprak met haar ...
Dit voorjaar keurde het parlement een wet goed ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Het is uitkijken naar de gevolgen ervan...
Of de Wet ter bestrijding van de loonkloof tussen mannen en vrouwen ooit effect zal hebben? We vroegen het arbeidsmarktdeskundige Jan Denys.
Precies 10% van de werkende Belgen verdient minder dan 1.911 euro bruto per maand, terwijl evenveel minstens 4.303 euro/maand verdient.
Deeltijds werkende vrouwen willen liever helemaal thuisblijven. Bijna 40 % zegt dat haar leven te druk is, dat ze zichzelf voorbij holt.
Het is de eeuwige ergernis van het vrouwelijke geslacht: hun loon. Maar wat blijkt? Als vrouwen meer uren zouden werken, zou de loonkloof minder groot zijn.
Straffe uitspraken kunnen dikwijls boeiende discussies op gang trekken. Toch lijkt het geen goede strategie om tegen de kar van werkende moeders aan te rijden.
Vrouwen in topfuncties blijven een uitzondering. Toch zijn er ook vrouwen die doorgroeien naar (goedbetaalde) kaderfuncties. In welke sectoren vooral?
In hotels werken tal van mensen, elk met een verschillende functie en verschillend loon. Bekijk elke functie afzonderlijk en ontdekt het verschil in loon.
Ondanks dat we al grote stappen hebben gezet blijft de ongelijkheid in salaris tussen mannen en vrouwen aantoonbaar. Ook vandaag. Hoe lossen we dat op?