Baas zijn is zwaarder dan je denkt
Baas zijn. Het is de droom van heel wat werknemers. Na jaren van noeste arbeid, gebukt onder het slavenjuk eindelijk zelf de lakens kunnen uitdelen.
Als je een IT’er bent in hart en nieren, dan zal je de meeste tijd besteden aan technische zaken en er weinig mee inzitten of de verkoop het goed doet. Als je een cijferaar bent, dan ben je waarschijnlijk vooral bezig met de cashflow en weinig met het design van de producten. En dat is niet abnormaal, het is logisch dat je vooral bezig bent met wat je goed kent. Eigenlijk ben je (tè) goed in wat je doet, en daardoor verruim je je horizon niet genoeg om opgepikt te worden als er promoties uitgedeeld worden.
Niemand heeft op voorhand alle antwoorden, ook je bazen niet. Maar zij doen gewoon beter alsof. Zij zeggen in een volle vergadering dat ze dit of dat wel eens zullen fixen, terwijl zij daarom ook nog niet weten hoe ze dat gaan doen. Dat zijn zorgen voor later, en het komt allemaal wel oké. Een gezonde dosis assertiviteit en zelfvertrouwen zijn onontbeerlijk als je wil doorgroeien. ‘Ze zullen op een dag wel inzien, hoe goed werk ik lever en dan krijg ik m’n beloning’. Nee, zo werkt het helaas niet, je moet jezelf regelmatig in de schijnwerkers zetten.
Natuurlijk kan je niet zien wat je niet ziet. Maar je zorgt er wel zelf voor dat je niet ziet wat je zou kunnen zien. Bazen rieken al van ver wie het potentieel heeft om hoger op de ladder te klimmen of meer verantwoordelijkheid te krijgen. Wie te dicht blijft hangen in zijn comfortzone valt niet op. Verder kijken dan je eigen bureau is een eerste stap.
Ook weer menselijk natuurlijk. We weten zelf hoe hard we moeten werken, en onderschatten wat anderen ervoor moeten doen. Salesmensen denken dat marketeers het makkelijk hebben, de marketingafdeling vindt sales dan weer easy: zij moeten enkel de deals afronden die door anderen goed voorbereid zijn. Arbeiders vinden dat al die mannen achter hun pc’s niet werken, terwijl zij de producten maken. Wie baas wil zijn, moet boven het gewoel staan en waardering hebben voor elke schakel, ook voor wie in andere afdeling werkt.
Geef jij het ook niet toe wanneer je iets niet begrepen hebt? Het is niet tof om dat te erkennen, zeker niet als iemand anders het blijkbaar wel heeft gesnopen. Probeer je gezicht niet te redden, je verliest er meer door. Door vragen te stellen, leer je zelf bij en je stuurt een signaal naar je bazen dat je nieuwsgierig en hongerig bent.
(mr)
19 juni 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Baas zijn. Het is de droom van heel wat werknemers. Na jaren van noeste arbeid, gebukt onder het slavenjuk eindelijk zelf de lakens kunnen uitdelen.
Niet alleen drugsverslaafden en topsporters zijn verslaafd aan dopamine, ook de ondernemersgeest van menig visionair leider hunkert naar dit genotshormoon.
Werknemers leggen de lat voor zichzelf hoger als zij regelmatig een complimentje krijgen van hun baas. Toch laat deze dit vaak na ...
Ruim 1 op de 4 werknemers geeft aan zich niet altijd veilig te voelen bij hun leidinggevende. Hoe ziet de ideale baas eruit?
Voor de werkgever blijft het mobiliteitsvraagstuk vaak complex en niet eenduidig. Linde (Redopapers) en Pieter (Pleegzorg Oost-Vlaanderen) tonen elk vanuit hun ervaring aan waarom autodelen in de lift zit.
We vroegen aan Alice (42) uit Zwevezele hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt…
De geboorte van een kind is een heuglijke gebeurtenis. Verschillende instanties dragen graag een financieel steentje bij in de feestvreugde.
Met de war for talent in volle gang, schakelen werkgevers een tandje bij in het aanbieden van extralegale voordelen. We zetten ze voor je op een rij!
Of je belastingen moet betalen op je reiskostenvergoeding, hangt af van je keuze van transport, van en naar het werk ...