Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1074

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

5 redenen waarom je gelukkig wordt van werken

Nu de laatste zomerzon definitief verdwenen is, is het al werken wat de klok slaat. De grote vakantie is definitief achter de rug. Maar wat blijkt: dat maakt ons zelfs gelukkiger. Een kleine meerderheid gaat na de zomervakantie zowaar met plezier terug aan het werk.
#

Dat betekent natuurlijk ook dat heel wat mensen een eeuwigdurende vakantie wél zouden zien zitten: 46 procent van de werknemers gaat na de zomervakantie met tegenzin terug aan het werk. Vrouwen komen twee keer zo vaak als mannen moe terug van vakantie (20 tegenover 10 procent).

Maar een leuke baan maakt een groot verschil: 75 procent van de tevreden werknemers heeft ook ná de vakantie zin om te gaan werken. 83 procent van de ontevredenen niet. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek van onderzoeksorganisatie Synovate.

Vakantiegevoel snel weg

Carrièrecoach Katrin Van de Water kan er persoonlijk over meespreken. "k herinner het me nog levendig van vroeger toen ik nog in loondienst werkte. Als collega’s en ikzelf weer op kantoor kwamen na een schitterende vakantie, was dat vakantiegevoel al na 2 dagen weg. De straling in onze ogen verminderde met het uur. Uitspraken als 'Geef mij maar een week extra verlof of ‘Ik tel al af naar de volgende vakantie’ waren schering en inslag. Werk slurpt tijd, tijd die mensen liever besteden aan vrienden en familie, hobby's en vakanties ... Zaken waar we écht gelukkig van worden."

"Werk heeft iets dubbels: als we het hebben, kijken we ernaar uit dat het voorbij is: de avondklok, vrijdag, de laatste dag voor de vakantie, pensioen … Als we het niet hebben, voelen we ons ‘ontheemd’. Mensen die hun baan kwijtraken, zijn doorgaans minder gelukkig als mensen die werken. Verlies aan inkomen speelt daarbij een rol, maar dat is absoluut niet het enige", zegt Katrin Van de Water.

Bij deze …

5 redenen waarom werken gelukkig maakt

  • Vakantie kan vermoeiend zijn
    We leggen ons vaak zo veel druk op in ons verlof: inpakken voor het hele gezin, leuke plekken bezoeken want we willen immers niets missen, ontspannen maar we willen tegelijk alles gezien hebben …
  • Uitrusten op kantoor
    "Zo hoorde ik ooit een collega zeggen dat ze kwam uitrusten op kantoor", vertelt Katrin Van de Water. "Niet dat ze niet hard werkte, maar ze vond het ontspannend om ongestoord met iets bezig te zijn en niet constant achter haar kinderen aan te hoeven rennen"
  • De werkroutine is ook leuk
    Na enkele weken ‘er tussenuit’ wordt de dagindeling van een werkweek weer aantrekkelijk. Mensen kijken er naar uit om weer bezig te zijn met iets wat ze graag doen en wat ertoe doet.
  • Werken geeft je een identiteit en voldoening

Dankzij hun werk kunnen mensen zich ontwikkelen en hebben ze het gevoel 'ergens bij te horen' en nuttig te zijn. Werken is dikwijls een manier om onze identiteit vorm te geven.

Wat moet je anders vertellen op een feestje?

Pas als je niet werkt, merk je hoe vaak mensen het over hun professioneel leven hebben. Hoe vaak wordt er op een feestje niet handenschuddend gevraagd wat je doet van werk. “Enkele van mijn klanten hoeven nooit meer te werken voor hun geld, en toch zijn ze op zoek naar een nieuwe invulling van hun leven. Ze missen voldoening, 'ergens bijhoren' en 'nuttig zijn'. Ze hebben het gevoel dat de tijd tussen hun vingers glipt, wat volgens onderzoek de belangrijkste redenen zijn waarom werk het leven zinvol maakt. Of je nu een droombaan hebt of een ‘gewoon’ werk”, besluit Katrin Van de Water.

Mensen zijn groepsdieren

Dat werk grote voldoening kan geven, ontdekte ook Mihaly Csikszentmihalyi. Hij is een Amerikaans-Hongaars psycholoog, een bekende voorvechter van het flow-begrip en een van de voortrekkers van de positieve psychologiebeweging.

Hij deed een experiment waarbij hij gedurende enkele jaren 8.000 proefpersonen een semafoon gaf, die een week lang op willekeurige momenten afging. Op dat ogenblik moesten de deelnemers beschrijven wat ze aan het doen waren, wat ze daarbij dachten en voelden. Wat bleek? De mensen waren vooral gelukkig tijdens hun werk (66 %). En veel minder vaak in hun vrije tijd (22 %). Thuis waren ze bovendien drie keer vaker neerslachtig.

"Dit komt omdat mensen groepsdieren zijn. Ze willen ergens bijhoren en zich nuttig voelen door bij te dragen aan een gezamenlijk doel. Dat is een manier van zelfbevestiging en zit blijkbaar in ons", verklaart Katrin Van de Water.

Passie voor werk

Katrin Van de Water was zelf lange tijd op zoek naar wat ze echt wou. Ze wilde werken met passie en richtte in 2006 haar eigen bedrijf Passion for Work op. Als carrièrecoach helpt ze sindsdien hoogopgeleide dertigers en veertigers die worstelen met hun loopbaan.

Wil je graag het gratis eBook Personal Branding ontvangen, vul dan je naam en mailadres in op www.passionforwork.be.

(mr)  

3 oktober 2014
Anderen bekeken ook