Collega's
Vorige

1 van 607

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

5 redenen om niet té vroeg op je werk te zijn

Ochtendstond heeft goud in de mond ... of ook niet. Vroege vogels hebben niet altijd een streepje voor. Er valt ook wel iets te zeggen voor de ‘net-op-tijd’-aanpak.
#

Ben jij iemand die ’s ochtends als eerste op kantoor toekomt om de baas te laten zien hoe hard je je best doet? Of behoor je eerder tot de categorie die op de valreep binnenkomt of zelfs wel eens over die valreep struikelt? Geloof het of niet, maar de tweede categorie heeft het misschien wel bij het rechte eind, en wel om de volgende redenen ...

1. Je lijkt geen ongelooflijke strever

Hard werken en genieten van je werk mag uiteraard. Maar hou er rekening mee dat je best niet overdrijft.

Sommige mensen kunnen moeilijk om met mensen die enkel voor hun job leven of juist overijverig zijn om zo op een beter blaadje te staan bij de baas. Misschien voelen ze zich bedreigd, omdat ze denken dat je hen in een slecht daglicht wil zetten? Misschien denken ze dat je een betweter bent, of dat je asociaal bent? Voel je omgeving aan. Merk je dat je collega’s zich beginnen te storen aan je werkethos? Tijd om een versnelling terug te schakelen.

Je baas zal het misschien wel leuk vinden dat je tonnen werk verzet, maar collegialiteit zal je werk aangenaam houden.

2. Je loopt minder het risico om uit de gratie van je collega’s te vallen

Als jij altijd veel te vroeg op kantoor bent en overijverig doorwerkt, dan kan dat de indruk wekken dat je collega’s minder ambitieus zijn of minder gemotiveerd. Een slecht licht waar ze niet graag in worden gezet.

Je loopt het risico dat je collega’s gaan vermoeden dat je enkel vroeg komt omdat je een bonus of promotie uit je inzet probeert te slepen. Zelfs al is dat niet zo, jouw ‘goede’ gewoonte om vroeg te komen, zal hen het gevoel geven dat ze dat ook moeten doen als ze dezelfde kansen willen krijgen. Terwijl zij dat om praktische redenen misschien niet kunnen (of willen). Iets dat de sfeer op de werkvloer danig kan verpesten.

3. Je wordt minder uitgebuit

Sommige bazen zullen je inzet appreciëren, anderen zien eerder een kans om je allerlei extra taken toe te wijzen, zonder je daar voor te belonen. (Je kiest er toch zelf voor om vroeger te komen?)

Voor je het weet, transformeer je van een goede werkkracht naar het voetveegje van het management. Plots zal je rotklusjes krijgen toebedeeld zoals de vergaderruimte klaarmaken, koffie zetten, allerhande zaken ophalen enzovoort.

4. Je zal meer geapprecieerd worden

Kom je altijd te vroeg? Dan zal na verloop van tijd niemand dat nog speciaal vinden. Iedereen zal er van beginnen uitgaan dat dat je routine is. Kom je toch eens ‘te laat’ naar jouw standaarden, dan zal je daar misschien wel op aangesproken worden. Je valt met andere woorden negatief op. Een norm die je jezelf hebt opgelegd!

Ben je daarentegen altijd te laat of net op tijd, en besluit je toch eens om een paar keer vroeger te komen, dan zal iedereen daar het nut van inzien. Ze zullen denken dat je net veel om je job geeft omdat je nu plots vroeger komt voor iets. Je inzet valt met andere woorden positief op: je bent iemand die die extra inspanning levert als het nodig is, op jou kan gerekend worden.

5. Je straalt leidingscapaciteiten uit

Denk jij als je aan een leidinggevende denkt, aan iemand die al voor al de andere werknemers over zijn of haar bureau gebogen zit? In sommige gevallen misschien wel, maar vaak zijn het juist mensen die gewoon op tijd zijn (desnoods na thuis al wat voorbereidend werk geleverd te hebben) en goed weten te delegeren.

Het zijn mensen met een sterke uitstraling. Ze weten een goede entree te maken en laten zo een blijvende indruk achter.

En hoe maak je een goede entree? Juist, als je toeschouwers al aanwezig zijn. Wil je dus in aanmerking komen voor een managementpositie? Verdwijn dan niet in je werk nog voor iedereen op kantoor is, laat jezelf opvallen door demonstratief aan het werk te gaan, zodat iedereen het ziet.

Extra tip voor vroege vogels!

Moet je door omstandigheden toch steeds vroeg vertrekken, of kom je gewoon per ongeluk altijd veel te vroeg aan op je werk? Benut dan die tijd door een ommetje te maken of een verwenmomentje in te lassen voor jezelf. Die extra tijd hoeft geen werktijd te zijn. Het kan ook gewoon wat verdiende me-time zijn.

(sjv) – Bron: Express.be 

1 februari 2017
Anderen bekeken ook