Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 750

Volgende
Volgend artikel:

Ruim 4 op 10 bedienden krijgen vakantiedagen niet opgebruikt

5 recepten tegen een namiddagdipje

Chiapudding, ook lekker met vers fruit en granaatappelpitten.
De meesten onder ons kennen wel dat moment in de namiddag waarop je gewoon een dutje wil doen, je productiviteit de diepte in stuikt en je amper nog een geeuw kan onderdrukken. Die namiddagdip vermijden? Kies voor een recept met één van deze ingrediënten ...
Chiapudding, ook lekker met vers fruit en granaatappelpitten.

Ligt jouw energiepeil ook wel eens zo laag dat je er bijna over struikelt? Dan heb je waarschijnlijk al wel eens naar een suikerwafel, frisdrank of een stuk chocolade gegrepen om je op te peppen. Hoewel deze suikerbommen effectief zijn op korte termijn, zijn ze op lange termijn echter de verkeerde keuze, want ze zorgen later voor een verlaagde bloedsuikerspiegel.


5 gezonde alternatieven die goed zijn voor je lichaam, hersenen, en dus je gezondheid:

1. Chiazaden

Voedzaam en gemakkelijk te combineren door hun neutrale smaak.

 Recepttip: Kaneel-vanille chiazadenpudding

  • 1 kopje melk (liefst plantaardig, zonder zuivel), smaak zelf te bepalen: amandel, vanille, kokos
  • 3 el chiazaden
  • 1-2 pakjes stevia
  • 1 tl puur vanille-extract
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1 snufje zeezout

 Hoe maak je het? Simpel, mix alle ingrediënten door elkaar en laat het mengsel afkoelen in de ijskast. Koud opdienen.

 Chiapudding 

2. Kokosnootwater

Zin in een sport- of frisdrank? Denk dan eerst nog eens aan de extra slechte suikers die je opdrinkt, de kleurstoffen die er in verwerkt zitten en de caloriebom die het eigenlijk is.

Vind je water maar flauw en wil je iets met meer smaak? Probeer dan eens kokosnootwater. Zoet, weinig calorieën, een hoog kaliumgehalte én goed voor je hart.

 Recepttip: Watermeloen-kokosnoot Agua Fresca

  • 1 ontpitte watermeloen, in blokjes (ongeveer 5 kopjes)
  • 4 kopjes kokosnootwater
  • 2 el versgeperst limoensap

 Hoe maak je het? Pureer de watermeloen, voeg er daarna het kokoswater en het limoensap bij. Laat het mengsel afkoelen en serveer het koud.

 Agua Fresca 

3. Eieren

De meeste mensen eten eieren enkel als ontbijt. Jammer, want eieren zijn een schat aan proteïnen, calcium, ijzer en foliumzuur. Een hardgekookt eitje is gemakkelijk mee te nemen als snack en ook gevulde eieren zijn een lekkernij voor bij een slaatje of als lichte snack.

 Recepttip: Mimosa-eieren of gevulde eieren met guacamole

  • 6 grote eieren, hardgekookt
  • 1 medium avocado
  • 2-3 el vers limoensap
  • 1 el rode ajuin, fijngesneden
  • 1 el fijngesneden jalapeño
  • 1 el verse koriander, fijngehakt
  • zeezout en vers gemalen peper om op smaak te brengen
  • 1 el tomaten, blokjes
  • snuifje chilipoeder (garnering)

 Hoe maak je het? Pel de eieren en halveer ze, doe de eierdooier in een aparte kom.

Mix 2 eierdooiers met de avocado. Voeg de rest van de ingrediënten toe, en hou de in blokjes gesneden tomaten tot laatst.

Schep de mengeling in de eierpartjes en laat het smaken!

 Gevulde eieren met guacamole 

4. Pindakaas

Het is gezonder dan het klinkt. Het houdt je proteïneniveau hoog en bevat ook heel wat vitaminen (en het is sowieso beter dan een Snickers of een pakje M&M’s). De hele pot uitlepelen moedigen we niet aan, maar in combinatie met noten of fruit kan het een lekkere en gezonde snack zijn.

 Recepttip: Pindakaasfruitdip

  • 1 kopje Griekse yoghurt (liefst ongezoet)
  • ½ kopje pindakaas
  • ¼ kopje honing
  • ¼ el kaneel (of wat meer, naar eigen smaak toe te voegen)

 Hoe maak je het? Mix alles samen tot een lekkere dip en serveer het dan met je favoriete fruit, groenten of gezonde toastjes.

 pindakaasdip 

5. Tonijn

Omega 3 stimuleert je hersenen, je productiviteit én je gezondheid. Reden genoeg om dit te integreren in je menu. Ga daarom voor vis! Je broodje tonijn beu? Ga voor een variant!

 Recepttip: Komkommerhapjes met tonijnsalade

  • 1/3 kopje zelfgemaakt mayonaise (liefst met kokosnootolie)
  • 1/3 kopje fijn gesnipperde rode ajuinen
  • 1 blik tonijn
  • 1 el zeezout
  • 1 el versgemalen zwarte peper
  • 1 komkommer (in dikke schijfjes)

 Hoe maak je het? Mix alles in kom, behalve de komkommer. Leg ongeveer een eetlepel van het mengsel op de komkommerplakjes en maak zo kleine komkommertoastjes.

 komkommerhapje 

Met deze receptjes en basisingrediënten kan je beginnen experimenteren met energierijke snacks, waar je productiviteit, je gezondheid en je lichaam je dankbaar voor gaan zijn. Smakelijk!

 (sjv) – Bron : Gentwenty.com 

20 augustus 2019