Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 203

Volgende
Volgend artikel:

‘Ghosting’ op arbeidsmarkt neemt toe: de cijfers

5 onwaarheden bij je zoektocht naar een job

job search onwaarheden
“Steeds meer multinationals laten hun minimumvereisten voor diploma’s vallen.” (Alexa Shoen, auteur en initiatiefnemer van Entry Level Boss)
Veel starters vinden maar geen baan. Of ze zitten vast in een zielloze job. In haar boek Entry Level Boss brengt Alexa Shoen tips om elke (jonge) werkzoekende wegwijs te maken in de jungle van de 21e-eeuwse arbeidsmarkt. Met onder meer deze vijf foute aannames over solliciteren als starter.

1. Je moet je net zo wijd mogelijk uitwerpen

Het is begrijpelijk dat je als starter de neiging hebt om je jobwensen niet al te concreet te maken. Je wil namelijk alle opties openhouden. “Al zal specialisatie je carrièregroei eerder versnellen in plaats van afremmen. Met een zin als ‘ik wil iets doen in marketing’ ben ik bijvoorbeeld niets”, stelt Alexa Shoen in Entry Level Boss, dat zowel een boek is als een online carrièreplatform.

Tegelijk hou je er wel best rekening mee dat de carrièrepaden tegenwoordig geen rechte lijnen meer volgen. “Je kunt jezelf nauwelijks meer in een hokje stoppen, aangezien de economie telkens weer van je zal vragen om je aan te passen.”

2. Je moet kiezen tussen een boeiende of goed betaalde baan

Het is niet zo dat een boeiende baan per definitie een bescheiden loon oplevert. “Er zijn startersbanen die je meteen een dik salaris opleveren. En daarnaast zijn er ook carrières die we associëren met een bepaalde klasse, maar die eigenlijk minder geld opleveren dan we zouden denken”, stelt ze.

Naast salaris of innerlijke motivatie zijn er nog andere factoren die voor je carrière een rol spelen, zoals groeimogelijkheden of extralegale voordelen.

3. Ik heb een universitair diploma, dus een baan

Dat je bent afgestudeerd aan de universiteit betekent nog niet dat je een (mooie) baan verdient. In die zin sluiten onderwijssysteem en jobmarkt niet (voldoende) op elkaar aan. Eigenlijk neem je een nieuwe start. “Bedrijven gaan je niet belonen voor alles wat je eerder hebt geleerd. Je nieuwe doel als starter is om heel goed te worden in geld voor iemand te verdienen en/of iemand tijd te besparen.”

Het is ook niet zo dat je als universitair afgestudeerde je sowieso kan focussen op het grote, strategische plaatje, en bijvoorbeeld administratief werk links kan laten liggen. “Je hebt namelijk nergens sowieso ‘recht’ op”, aldus Shoen.

4. Ik krijg die baan nooit, want ik heb er niet voor gestudeerd

Een diploma biedt geen enkele garantie op een goede baan. “Er is overigens een trend onder multinationals dat steeds meer van hen hun minimumvereisten voor diploma’s laten vallen”, weet ze.

Maar dat het belang van diploma’s afneemt, betekent nog niet dat dat je geen vaardigheden nodig hebt. “Natuurlijk heb je die nodig. Je zult ook regelmatig nieuwe skills moeten verwerven. Al heb je daar geen traditioneel diploma voor nodig”, stelt Shoen. “De nieuwsgierige wint het altijd van degene met het juiste diploma.”

Lees ook: Met welke skills maak je een cv dat scoort?

5. Je hoeft geen plezier te beleven aan je baan

Als het gaat om hun werk denken teveel mensen dat voldoening een luxe is die buiten hun bereik ligt. “Je mag op zijn minst op zoek gaan naar een carrière waar je plezier en voldoening uit kunt putten”, besluit ze. Natuurlijk zal je ook in een leuke functie hard moeten werken. “Maar als je een functie hebt waar je een hekel aan hebt, zal het werk je vele malen zwaarder vallen.”

Go for happy! Start hier je zoektocht naar een nieuwe of eerste job!

(William Visterin)

Entry Level Boss - Hoe je iedere baan krijgt die je wilt, Alexa Shoen, Uitgeverij Business Contact, 2020, 240 blz., ISBN: 9789047014195

23 oktober 2020
Anderen bekeken ook