5 signalen dat jouw sollicitatiegesprek goed verlopen is
Het is vaak moeilijk om in te schatten hoe een sollicitatiegesprek precies verlopen is. We overlopen enkele positieve signalen...
Die vraag is eigenlijk ook: zal je plezier beleven aan de verplichtingen die bij je functie horen? Of je ergens al dan niet graag werkt, zal voor een flink stuk afhangen van de bedrijfscultuur. “Kijk terug op jouw sollicitatiegesprekken en let op signalen die een bepaald werkklimaat onthullen. Werden interviews bijvoorbeeld laat op de dag ingepland? Dit kan wijzen op lange werkdagen”, illustreert auteur Rebecca Knight in Harvard Business Review.
Tracht ook buiten de sollicitatie een realistisch beeld te krijgen van de (toekomstige) cultuur en werkomgeving. “Via sociale media is er daarover bijvoorbeeld wel al wat info beschikbaar. Bovendien is het een goed idee om te spreken met mensen die bij je toekomstige werkgever aan de slag zijn of er gewerkt hebben”, oppert Frank Vander Sijpe, director HR Trends & Insights bij Securex.
Ontdek: Welke bedrijfscultuur past bij jou?
People join companies but leave managers, luidt de zegswijze. En vaak klopt deze ook. Want je relatie met je leidinggevende is cruciaal voor je werkplezier en ontwikkeling.
Tracht als sollicitant te weten te komen hoe je next chef in elkaar zit. “Het is vandaag erg gebruikelijk om tijdens het sollicitatieproces ook met de directe leidinggevende of teamleden te kunnen praten. Bijvoorbeeld in de laatste fase van je sollicitatie”, merkt Frank Vander Sijpe op. Zo kan je trachten aan te voelen of jullie goed zouden kunnen samenwerken. Het is van tel om vanaf het begin een gevoel van vertrouwen en open communicatie te hebben.
Check: Wat is een toxische baas? En wat is dan een goede baas?
Dit gaat over jezelf en wat jij wilt. Is het verantwoordelijkheidsniveau van je nieuwe job OK en in lijn met je opleiding en ervaring? Zal de job uitdagend (genoeg) voor je zijn? Sluit ze aan bij je toekomstplannen? Kijk dus naar jouw doelen op de lange termijn en beoordeel of deze baan je helpt om daar te geraken.
“Vraag de werkgever naar mogelijkheden voor professionele ontwikkeling, opleidingen, of doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf”, raadt Rebecca Knight aan. Biedt deze functie jou de ruimte en middelen om je te ontwikkelen, of is het een zijstap in jouw carrière? Of misschien is het bij nader inzien wel een stap terug.
Extra: Ontdek je eigen ambitie(s) in 4 stappen
Jobonderhandelingen staan voor velen gelijk aan salarisonderhandelingen. Hoewel het salaris belangrijk is, zijn er andere elementen van je arbeidsovereenkomst die waardevol kunnen zijn. Denk aan de plaats of tijd van je werk. Of aan extralegale voordelen, zoals onkostenvergoeding, smartphone of zelfs extra vakantiedagen.
“Het is een goed moment om te testen hoe flexibel het bedrijf is in onderhandelingen: zie je bereidheid van hun kant om jouw behoeften te ondersteunen?”, stelt ze. Dit geeft je ook inzicht in hoe jouw toekomstige manager omgaat met jouw verzoeken en behoeften.
Een job aanvaarden gaat breder dan jezelf, je toekomst en de bedrijfscultuur. In welke sector kom je terecht? Kijk naar de financiële stabiliteit en toekomstperspectieven van het bedrijf zelf. Dit kan je helpen een realistische inschatting te maken van jouw mogelijkheden op de langere termijn. “Zorg ervoor dat je weet wat je exit-opties zijn, mocht je in de toekomst besluiten dat het tijd is voor een volgende stap.”
Het hele sollicitatieproces is voor jou namelijk evenzeer een ‘red alert’-traject. Probeer potentiële rode vlaggen te identificeren, zoals een managementstijl die niet bij jou past, of regels die jouw werk-privébalans kunnen verstoren. Door ook deze vragen te stellen, vergroot je de kans op een baan die echt bij je past. En je voorkomt mogelijke teleurstellingen op de langere termijn.
Lees ook: Herken de 5 rode vlaggen voor op het werk
(William Visterin)
8 november 2024Het is vaak moeilijk om in te schatten hoe een sollicitatiegesprek precies verlopen is. We overlopen enkele positieve signalen...
Stel je voor: je hebt net een nieuwe job gevonden maar je vorige werkgever verrast jou opeens met een interessant tegenvoorstel. Ga je erop in of niet?
Hoe haal je het maximum uit je salaris? Je leest het in deze handige e-gids...
Net gestart in je nieuwe job en toch al een beetje spijt? Dan ben je niet de enige. Bijna de helft twijfelt in de eerste werkweek over zijn keuze.
Voor veel werknemers liggen de doorslaggevende factoren om van job te veranderen in de privésfeer...
Ben jij een extravert of eerder een introvert? Wie op zoek is naar een nieuwe job en een mismatch wil vermijden, houdt hier best rekening mee.
Show me the money! Of toch eerder iets anders? Wie van job verandert, doet dat niet altijd om alleen maar meer geld te verdienen...
Kan je tijdens een sollicitatie vermelden dat je ook bij een ander bedrijf je licht opsteekt? Het is soms delicaat maar je kan er ook je voordeel mee doen...
Pas afgestudeerd en op zoek naar een eerste werkervaring? Start je carrière met glans dankzij onze praktische tips voor young graduates...