Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 747

Volgende
Volgend artikel:

Heb jij ook flexibele uren?

5 mythes over de balans werk-privé ontkracht

Werknemers die zich door hun werkgever gesteund voelen bij het zoeken naar de ideale balans tussen werk en privé zetten zich meer in. Dit bleek onlangs nog uit een Securex onderzoek. Maar wat Work Life Balance nu precies is, daar is niet iedereen het over eens. Hét moment om enkele mythes rond het evenwicht tussen werk en privé te ontkrachten.
#

1. Work Life Balance = minder gaan werken, dus een rustiger leven

Nee, vaak wordt er geopperd dat het leuk zou zijn om minder uren te moeten werken. Dat kàn toch niet anders dan een beter evenwicht tussen werk en privé tot gevolg hebben? Een 'rustiger' leven moet toch wel gelijk staan aan een betere Work Life Balance?

Helaas, uit onderzoek blijkt dat dit niet zo is. Het is niet het aantal gewerkte uren dat een doorslaggevende rol speelt, wél de mate waarin je controle hebt: over je werksituatie, je privéleven enzovoort … Je kan Work Life Balance dan ook omschrijven, naast andere aspecten, als de mogelijkheid om controle te hebben over het hoe, wat, waar en wanneer. Op deze manier functioneer je het best, is je output het best én heb je tijd om te recupereren en tijd voor hobby’s.

Het is zelfs zo dat mensen best bereid zijn om hard en lang te werken wanneer ze hun job graag doen, op voorwaarde dat ze controle hebben over waar en wanneer ze werken. Het gaat erom dat je die situatie kan creëren waarin je alle domeinen in je leven recht kan aandoen.

2. Work Life Balance = het evenwicht tussen werk en privé

Ja én nee. Nee, die 'Balance' hoeft geen lijn te zijn die werk en privé perfect in 2 deelt, waardoor je aan elke zijde 50% telt. Nee, het is belangrijker dat je je verantwoordelijkheden in beide domeinen goed kan managen. En dat kan door controle over het hoe, wat, waar en wanneer.

Ja, maar er zijn meer elementen op de Work Life Balance-weegschaal. Leg hier naast je werk ook maar gerust je gezin, jezelf, je sociaal leven en je hobby's in de weegschaal. Én vergeet jezelf niet!

Als je op één van deze domeinen een verhoogde druk uitoefent, spreekt het voor zich dat er (tijdelijk) in een ander domein geïnvesteerd kan worden.

3. Work Life Balance = een strikte lijn tussen werk en privé

Ja én nee. Als je moeilijk grenzen kan trekken of ‘nee’ kan zeggen, is een onduidelijke lijn tussen werk en privé een valkuil. Ben je daarentegen goed in staat om prioriteiten te stellen, grenzen te trekken en ‘nee’ te zeggen, dan kan een variabele lijn tussen werk en privé dé flexibiliteit zijn die jij nodig hebt. Het kan je toelaten om de juiste dingen op het juiste moment, of het gepaste moment voor jou, te doen. ‘Ken jezelf’ is hier de boodschap.

Langs de kant van de werkgevers is een belangrijke rol weggelegd voor een goed (communicatie)beleid: werknemers wel of niet contacteren buiten de werkuren is hier één element van. Flexibiliteit is echter een tweerichtingsverkeer en kan op die manier ook voordelen opleveren voor de werkgever.

4. Work Life Balance = enkel voor mensen met kinderen

Nee, Work Life Balance is écht geen zaak alleen voor mensen met kinderen. Want naast kinderen is er vaak ook nog zo iets als: zorg voor ouders, de dagelijkse was en plas thuis, gaan sporten, ontspanning en zelfontplooiing. Steeds meer merken we immers dat we ook in onze privétijd onder een zekere druk staan en ook daar aan het plannen en organiseren slaan.

5. Work Life Balance = een zaak voor vrouwen

Nee. Ook mannen willen steeds meer een evenwicht tussen werk en privé, en dus wordt de bumperpapa steeds meer een realiteit. Jonge mannen bevinden zich ook steeds meer in de file (letterlijk én figuurlijk) tussen gezin/relatie en werk, en weten ook niet altijd hoe te reageren als de baas reageert met 'kan je vrouw de kinderen niet gaan halen?’ … Ook mannen ervaren dus een spanningsveld als het om Work Life Balance gaat, alleen liggen de klemtonen anders.

Conclusie

Work Life Balance bereik je als je recht op een vol leven (zowel professioneel als privé) door alle stakeholders in je leven gerespecteerd wordt.

(ac) 

Behoor jij tot die ruim 30% werknemers die aangeven meer nood te hebben aan advies en ondersteuning rond Work Life Balance? Vind dan meer info op www.worklifebalanceopleidingencoaching.be of op www.worklifebalanceopleidingencoaching.be/work-life-balance/ 

13 juli 2015
Anderen bekeken ook