Bazen
Vorige

1 van 498

Volgende
Volgend artikel:

Slecht nieuws breng je in 4 stappen

5 manieren om succesvolle doelen te stellen én je eraan te houden

Succesvolle doelen stellen - vrouw
Doelen. We kunnen ze vergelijken met de goede voornemens die we elk jaar in januari stellen. Eerst zijn we enthousiast en vastberaden maar dat gevoel verdwijnt al snel naar de achtergrond wanneer de dagelijkse werkdruk toeneemt.

Toch is het stellen van doelen belangrijk. Het zorgt ervoor dat je meer motivatie hebt om iets te bereiken. Daarnaast krijg je ook meer zelfvertrouwen wanneer je deze targets haalt. Je verbreedt je visie op de lange termijn en vergroot je motivatie op de korte termijn. Hierdoor word je productiever én haal je meer uit het leven.

Naast het stellen van persoonlijke doelen is het ook belangrijk om zakelijke targets vast te leggen. Zelfs voor werkgevers is het belangrijk om tijd vrij te maken om samen met werknemers doelen te bepalen. Hieronder beschrijven we vijf manieren om succesvolle doelen te stellen waar je je aan kunt houden.

CHECK: De 15 verschillen tussen succesvolle en onsuccesvolle mensen

1. Bedrijfsdoelen

In een bedrijf komen twee soorten targets voor: bedrijfsdoelen en werknemersdoelstellingen. Je begint best met het vastleggen van de bedrijfsdoelen. Hierbij denk je meteen aan zaken zoals winst- of omzetdoelstellingen, maar ook doelen die een voordeel opleveren voor klanten of teamleden.

Om ervoor te zorgen dat je doelen succesvol worden, is het belangrijk dat iedereen in het bedrijf in de juiste richting zit. Je vergadert best vroeg in het jaar om te bepalen wat de belangrijkste targets zijn. Zo is iedereen meteen mee.

Wanneer de bedrijfsdoelstellingen zijn bepaald, begin je met het vastleggen van de werknemersdoelstellingen. Om deze te bepalen onderzoek je de bijdrage van elke afdeling aan het algemene doel. Want elk doel van elke individuele werknemer en elke afdeling moet op één lijn liggen met het algemene focuspunt van het bedrijf.

Extra: 10 tips voor een goede bedrijfscultuur

2. Individuele doelen bepalen we samen

De individuele werknemersdoelstellingen worden gezamenlijk bepaald omdat het belangrijk is dat zowel bedrijfs- als werknemersideeën aan bod komen. Zorg ervoor dat iedereen ideeën kan voorstellen.

Geef ze bijvoorbeeld visueel weer op een whiteboard. Kijk vervolgens welke doelen meetbaar zijn en welke de bedrijfsdoelen het best ondersteunen. Op basis hiervan bepaal je dan het uiteindelijke doel van de werknemer of de afdeling.

Om ervoor te zorgen dat de doelen worden bereikt, is het belangrijk dat je als manager regelmatig met je werknemers vergadert. Dit geeft de mogelijkheid om onbereikbare doelen te laten varen of bij te sturen waar nodig.

Ontdek: Knopen doorhakken in een vergadering doe je zo

3. Communicatie zorgt voor succes

Veel werkgevers gaan uit van de veronderstelling dat de bedrijfsdoelstellingen enkel met het leidende team worden besproken. Niets is minder waar. Het is juist belangrijk dat zoveel mogelijk medewerkers – over verschillende functies heen – inspraak krijgen. Zo voelt elk individu zich meer betrokken.

Daarnaast moet een leidinggevende altijd klaar zijn om veranderingen aan te brengen als dat nodig is. Een bedrijf wordt succesvoller wanneer je iedereen betrekt in het proces.

4. Meten, meten, meten

Alleen door de vooruitgang te meten, zie je of doelen haalbaar zijn. Want als je het niet kan meten, kan je het ook niet volhouden. Een handige manier om de vooruitgang te meten? Scorecards. Hiermee kan je de doelen van werknemers evalueren op wekelijkse, maandelijkse of jaarlijkse basis.

Om de doelstellingen op te volgen, spreek je best af met je werknemers. Stel hen vragen. Door feedback te verzamelen krijg je inzicht in welke doelen haalbaar zijn of waar hulp nodig is om ze te bereiken. Op basis van de feedback kan je als werkgever ondersteuning en hulpmiddelen bieden om de doelen beter te bereiken.

5. Talent ontdekken

Je doelen bereiken is net zo belangrijk als appreciatie krijgen. Door talent te herkennen en te begeleiden, zorgt een leidinggevende ervoor dat je hogerop geraakt. En het hoeft niet altijd over een financiële beloning te gaan. Uitstekende prestaties belonen via een blog, nieuwsartikel of social media post is ook een vorm van erkenning.

De grootste les voor leiders? Motiveer je team en creëer een omgeving waarin inclusieve en continue communicatie welkom is. Een plek waar je de successen van je werknemers meet en beloont.

Lees ook: Je hebt doelen nodig om gelukkig te zijn

(es/em) - Bronnen: FastCompany / Vitaal gezond

9 maart 2022
Anderen bekeken ook